Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας: Σταθερό κράτησε το βασικό επιτόκιο στο 7,5%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας: Σταθερό κράτησε το βασικό επιτόκιο στο 7,5%
Σταθερό κράτησε το ύψος του βασικού επιτοκίου της Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, κόντρα στις κεντρικές τράπεζες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. 

Σταθερό κράτησε το ύψος του βασικού επιτοκίου της Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, κόντρα στις κεντρικές τράπεζες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Ρωσίας διατήρησε σταθερό το βασικό επιτόκιο της στο 7,5% για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση της, αν και επισήμανε πως αυξάνονται οι πληθωριστικοί κίνδυνοι. Μέχρι στιγμής στο έτος, η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει έξι φορές το βασικό επιτόκιο της, με την πλέον πρόσφατη να είναι τον Σεπτέμβριο, οπότε και από το 8% μειώθηκε κατά 50 μονάδες βάσης στο 7,5%, σύμφωνα με το cnbc. Στην ανακοίνωση της η Τράπεζα ανέφερε πως προς το παρόν οι τιμές ανεβαίνουν με «μέτριο ρυθμό», ενώ η καταναλωτική ζήτηση είναι «υποτονική».

Επίσης «οι πληθωριστικές προσδοκίες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έχουν ουσιαστικά παραμείνει αμετάβλητες (και) αυξημένες. Σημειώνεται πως ο ρωσικός πληθωρισμός κινείται τον Δεκέμβριο στο 12,7%, πολύ παραπάνω από το στόχο για 4%. Βάσει των προβλέψεων της, πλέον αναμένεται ο ετήσιος πληθωρισμός να κυμανθεί μεταξύ 5%-7% για το 2023, πριν να επιστρέψει στο στόχο του 4% το 2024.

Υπενθυμίζεται πως η εβδομάδα που τελειώνει σήμερα χαρακτηρίστηκε από τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών ανά την υφήλιο σε ό,τι αφορά την επιτοκιακή πολιτική τους. Η Πέμπτη άνηκε στις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, της Ελβετίας και της Αγγλίας που πήραν τη «σκυτάλη» από την Fed, που προχώρησε την Τετάρτη σε αύξηση των επιτοκίων.

Η ΕΚΤ «ανέβασε» το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων σε 2,50%, 2,75% και 2,00% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 21 Δεκεμβρίου 2022.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το βασικό επιτόκιο της ΒΟΕ κινήθηκε σε υψηλό 14 ετών, μετά την αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στο 3,5%, ενώ στην Ελβετία η SNB αύξησε το βασικό της επιτόκιο επίσης κατά 50 μονάδες βάσης στο 1,5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: «Τα χειρότερα πρέπει να έχουν τελειώσει» - Η πρόβλεψη για πληθωρισμό και ύφεση το 2023

Bundesbank: «Σίγουρη» η ύφεση στη Γερμανία το 2023 - Πρόβλεψη για πληθωρισμό στο 7,2%

Ένα «πιθανώς» αισιόδοξο μήνυμα από ΕΚΤ για ελληνικό χρέος

gazzetta
gazzetta reader insider insider