Διεθνή ρόλο, στοχεύοντας σε μεγάλα έργα - υποδομές, προμήθειες, μεταρρυθμίσεις, ανοικοδομήσεις και πάσης φύσεως υπηρεσίες, χωρίς όριο ως προς το ύψος των συμβάσεων, που μπορεί να υποστηρίξει μέσω της μεγάλης εμπειρίας που έχει αποκτήσει εντός της ελληνικής επικράτειας, επιζητεί το ΤΑΙΠΕΔ και κατά βάση η εσωτερική Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, υπό τον Παναγιώτη Σταμπουλίδη. Η οποία και αναμένεται να παραμείνει αυτόνομη και ενεργή στην «επόμενη μέρα», της ένταξης του Ταμείου στο Υπερταμείο. Σε αυτό το «βήμα» επιθυμεί να έχει ως συνεταίρους και «συμπαίκτες» μέλη της εγχώριας επιχειρηματικής – οικονομικής σκηνής. Πρόκειται για τη λεγόμενη «Αποστολή πέρα από την Ελλάδα», ή αλλιώς «Beyond Greece Mission» με την μονάδα PPF να αναλαμβάνει ρόλο project manager αλλά εκτός των συνόρων.
Η εξωστρέφεια και η «χείρα» συνεργασίας προς ελληνικές εταιρείες
Επί της ουσίας, πρόκειται για την προώθηση του σχεδίου «εξωστρέφειας» του ελληνικού επιχειρείν, με το PPF να «κοιτάζει» κατά βάση στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και στην Ουκρανία, στην οποία αναμένεται όταν λήξει ο πόλεμος να εκκινήσει μεγάλο πλέγμα παρεμβάσεων – ανοικοδόμησης της χώρας, αλλά και σε γύρω περιοχές. Σε αυτές τις χώρες, όπως και σε κάποιες άλλες των Βαλκανίων ή της ανατολικής Ευρώπης, αναμένεται να «πέσουν» διεθνή και κοινοτικά κεφάλαια δισεκατομμυρίων ευρώ, πόροι από την ΕΤΕπ κ.α.. Το «βήμα» αυτό η μονάδα PPF σχεδιάζει να το κάνει με εγχώριες εταιρείες, οργανισμούς, συμβούλους, φορείς που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν ή να επεκτείνουν την παρουσία τους στο εξωτερικό, προς όφελος των επιχειρήσεων, του ανταγωνισμού της οικονομίας. Το ΤΑΙΠΕΔ και η μονάδα PPF έχουν το know how, ωστόσο, απευθύνουν «πρόσκληση» σε… εγχώρια ΑΦΜ (βασική προϋπόθεση), με γνώση και εμπειρία από το εξωτερικό, ώστε να συνεργαστούν στην «επόμενη μέρα» των Βαλκανίων, της Ουκρανίας ή άλλων χωρών.
Να σημειωθεί, για παράδειγμα, ότι αρκετοί εγχώριοι όμιλοι, από κατασκευές, βιομηχανία, εμπόριο, μεταφορές κ.α. κατά καιρούς έχουν αναφερθεί στα περιθώρια επέκτασης ή ενίσχυσης θέσης στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων χώρες της Βαλκανικής ή της Αν. Ευρώπης).
Προς την κατεύθυνση αυτή ήδη η μονάδα PPF έχει απευθύνει πρόσκληση προς ιδιώτες ενδιαφερόμενους ώστε να δημιουργήσει ένα μητρώο, να «χτίσει μια δεξαμενή» από την οποία, ανά περίσταση, έργο, προμήθεια, υπηρεσία κ.α., να αντλεί συνεργάτες και «συμπαίκτες» που επιθυμούν να συνεργαστούν με την μονάδα. Όπως αναφέραμε, βασικές προϋποθέσεις είναι η κατοχή ελληνικού ΑΦΜ, με στόχο την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας μέσω της συμμετοχής σε δράσεις που χρηματοδοτούνται από μη εθνικούς πόρους, και η διεθνής εμπειρία. Εξάλλου, το PPF, που στην Ελλάδα έχει αποκτήσει τεράστια τεχνογνωσία, δεν είναι για την ώρα σε θέση να κινηθεί απολύτως αυτόνομα στο εξωτερικό, για αυτό και ζητάει συνεταίρους για κοινοπραξίες και «δάνεια εμπειρία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι αφενός ήδη στο PPF έχουν βολιδοσκοπήσει εγχώρια σχήματα που επιθυμούν να αναλάβουν έργα στο εξωτερικό, αφετέρου έχουν κάνει τα πρώτα βήματα εκτός των συνόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μονάδα PPF συμμετέχει σε κοινοπραξία με την Grant Thornton σε διεθνή διαγωνισμό (παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών), ως υπεργολάβος, με το σχήμα μάλιστα να είναι στην τελική short list των 3 υποψήφιων «μνηστήρων» (από 8 αρχικά σχήματα που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον). Το έργο χρηματοδοτείται από την EIB (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – ΕΤΕπ). Εξελίξεις αναμένονται για το έργο αυτό από τις αρχές του 2025 και μετά, με τη μονάδα του ΤΑΙΠΕΔ να επιχειρεί να «χτίσει» και τη δική της σχετική διεθνή εμπειρία.
Η πετυχημένη «μαγιά» του PPF
Είναι προφανές ότι η δράση της μονάδας PPF, που μέσα σε λίγα χρόνια έχει ωριμάσει εκατοντάδες διαγωνιστικές διαδικασίες ή υπογράψει δεκάδες συμβάσεις, αξίας άνω των 3,5 δις ευρώ, όπως και πρόσφατα είχε αναδείξει το insider.gr δικαιώνοντας απόλυτα την επιλογή της Ελληνικής Πολιτείας το 2021 να συστήσει τη διακριτή μονάδα, αποτελεί την «μαγιά» για να συμμετέχει σε δράσεις και διεθνείς συνεργασίες για τον σχεδιασμό, τη διαχείριση και την υλοποίηση έργων και μεταρρυθμίσεων εκτός των ελληνικών συνόρων. Εξάλλου, από τη μέχρι τώρα δραστηριοποίησή της η Μονάδα έχει αναπτύξει ένα σημαντικό δίκτυο συνεργατών, καθώς έχει δώσει το παρών σε διαγωνισμούς που σχετίζονται με δομές υγείας (η αναβάθμιση των υποδομών σε 80 Νοσοκομεία και περισσότερα από 150 Κέντρα Υγείας), προστασία δασών και αναδασώσεις – Antinero, mega προμήθειες και υπηρεσίες στο πλαίσιο του προγράμματος πολιτικής προστασίας (ΑΙΓΙΣ), την αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, με αναπλάσεις (και πεζόδρομους / ποδηλατόδρομους), με κατασκευή κτηρίων μέσω ΣΔΙΤ όπως οι μεταφορά των φυλακών στον Ασπρόπυργο, με η δημιουργία δύο νέων σύγχρονων και πράσινων επιχειρηματικών πάρκων Logistics στην Αθήνα (επιχειρηματικό πάρκο Φυλής) και τη Θεσσαλονίκη (στρατόπεδο Γκόνου) και πλήθος άλλων ενεργειών – παρεμβάσεων.
Το μητρώο και οι προϋποθέσεις συνεργασίας
Όπως αναφέρεται στην σχετική προκήρυξη – πρόσκληση, αξιοποιώντας την εκτεταμένη τεχνογνωσία και το ευρύ δίκτυο συνεργατών της στην ανάπτυξη περιουσιακών στοιχείων, τις προμήθειες, την ωρίμανση έργων και την προώθηση συναλλαγών μεγάλης κλίμακας σε διάφορους οικονομικούς τομείς στην Ελλάδα, η μονάδα PPF έχει επεκταθεί πέρα από τα ελληνικά σύνορα, από τον Ιούνιο του 2024, ώστε να ασχοληθεί με το σχεδιασμό, διαχείριση και υλοποίηση έργων και μεταρρυθμίσεων διεθνώς, τα οποία χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, ευρωπαϊκούς ή διεθνείς φορείς και τρίτες χώρες. Πρόκειται για τη λεγόμενη «Αποστολή Πέρα από την Ελλάδα», ή αλλιώς «Beyond Greece Mission». Υπό το πρίσμα των παραπάνω, η μονάδα PPF επιδιώκει τη δημιουργία μητρώου, όπου ελληνικά νομικά πρόσωπα, εταιρείες, εμπειρογνώμονες («Παροχείς Υπηρεσιών») θα εγγραφούν εκφράζοντας το ενδιαφέρον τους να συνεργαστούν με το PPF για να συμμετάσχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς για έργα και μεταρρυθμίσεις στο εξωτερικό. Οι πραγματογνώμονες θα πρέπει να έχουν ελληνική υπηκοότητα, ανεξάρτητα από το αν μένουν μόνιμα στην Ελλάδα ή όχι. Τα Νομικά Πρόσωπα θα πρέπει να ιδρύονται και να λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας. Νομικά πρόσωπα μπορεί να είναι οποιουδήποτε είδους εταιρείες, είτε κεφαλαιουχικές, είτε προσωπικές εταιρείες, Ανώνυμες Εταιρείες, Ιδιωτικές Εταιρείες (Ι.Κ.Ε.), Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), Ο.Ε. ή Ε.Ε. κ.λπ.. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο ανταπόκρισης στην πρόσκληση αυτή έως τις 15 Ιανουαρίου 2025.