Ποιοι και πώς θα λάβουν την επιδότηση αγοράς τροφίμων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοι και πώς θα λάβουν την επιδότηση αγοράς τροφίμων
Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια-  22 ευρώ το μήνα για μονομελές νοικοκυριό,  52 ευρώ το μήνα για ζευγάρι με δυο παιδιά, 72 ευρώ για οικογένεια με 4 παιδιά. 

Οικονομική ενίσχυση για την αγορά τροφίμων που ξεκινάει από 22 ευρώ το μήνα για μονομελές νοικοκυριό και φθάνει τα 72 ευρώ το μήνα για ένα ζευγάρι με τέσσερα παιδιά θα λάβουν ως food pass, από τον ερχόμενο Φεβρουάριο έως και τον Ιούλιο του 2023 περίπου 3,2 εκατ. νοικοκυριά που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Τα ποσά θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Το μέτρο που εξήγγειλε χθες στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κοστίζει 650 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων. Θα αφορά το 85% των νοικοκυριών και θα καλύπτει για έξι μήνες το 10% των αγορών σε supermarket και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων (φούρνους, minimarket, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία κτλ.).

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορές.

Πιο συγκεκριμένα:

- Για μονομελές νοικοκυριό το ανώτατο ύψος αγορών ανέρχεται σε 220 ευρώ μηνιαίες αγορές και η μηνιαία ενίσχυση φθάνει τα 22 ευρώ μηναία.

- Για ζευγάρι χωρίς τέκνα με 320 ευρώ μηνιαίες αγορές η μηνιαία ενίσχυση ανέρχεται σε 32 ευρώ.

- Για μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και μηνιαίες αγορές 320 ευρώ το ύψος της μηνιαίας ενίσχυσης φθάνει τα 32 ευρώ.

- Για μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα με 420 ευρώ μηνιαίες αγορές η μηνιαία ενίσχυση ανέρχεται σε 42 ευρώ.

- Για ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο το ανώτατο ύψος αγορών ανέρχεται σε 420 ευρώ και σε 42 ευρώ μηναία ενίσχυση.

- Για ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα με 520 ευρώ μηνιαίες αγορές η μηνιαία ενίσχυση φθάνει τα 52 ευρώ.

- Για ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα και με :620 ευρώ μηνιαίες αγορές η μηναία ενίσχυση ανέρχεται σε 62 ευρώ.

- Για ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα με 720 ευρώ μηνιαίες αγορές η μηνιαία ενίσχυση ανέρχεται σε 72 ευρώ.

Για τους έξι μήνες η ενίσχυση ανέρχεται σε 312 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά, 192 ευρώ για ένα ζευγάρι, ενώ μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα τέκνα λαμβάνει 432 ευρώ.

Τα ανωτέρα ποσά πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

Εισοδηματικά κριτήρια

Δικαιούχοι του food pass είναι:

- Νοικοκυριά με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό

- 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού.

Περιουσιακά κριτήρια

Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι δυνητικοί ωφελούμενοι περιλαμβάνουν περί τα 3,2 εκατ. νοικοκυριά (εκ των 4,1 εκατ. νοικοκυριών) με περίπου 8,5 εκατ. μέλη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα λειτουργήσει το Food Pass

gazzetta
gazzetta reader insider insider