Οι προβλέψεις για το 2023 είναι το πιο σύντομο… ανέκδοτο, για μια τέτοια μέρα σαν την σημερινή.
Όμως όλοι το επιδιώκουμε γιατί λίγο - πολύ είναι μια γενικευμένη ανάγκη να νομίζεις ότι μπορείς να γνωρίζεις αυτό που… θα συμβεί, ιδιαίτερα όταν αφήνεις πίσω σου μια χρονιά σαν το 2022.
Τι μπορούμε να κάνουμε όμως χωρίς να κινδυνεύουν οι προβλέψεις να μοιάζουν με ανέκδοτο; Ίσως αρκεί να δούμε απλά τα γεγονότα. Αυτά που έτσι κι αλλιώς είναι ήδη δρομολογημένα από το 2022.
Πρώτη «πρόβλεψη» λοιπόν...
Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό παράγοντα της οικονομίας για τουλάχιστον ολόκληρο το 2023. Για το γεγονός αυτό έχουμε τις αναλύσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών της Fed και της ΕΚΤ, οι οποίες μας διαβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός παρά το γεγονός ότι με την είσοδο του 2022 θα αρχίσει να μειώνεται σαν ποσοστό θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τον περιβόητο στόχο του 2%.
Αυτό που αποφεύγουν να διευκρινίζουν, αλλά είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υπάρχει, είναι το γεγονός ότι το ποσοστό του πληθωρισμού θα αρχίσει να μειώνεται με την είσοδο του 2023, όχι επειδή αντιστρέφεται η τάση αύξησης των τιμών, αλλά επειδή η «βάση» στην οποία υπολογίζεται πλέον με τον νέο χρόνο, είναι η βάση του αυξημένου πληθωρισμού των αρχών του 2022. Κάθε μήνα που θα περνάει θα συγκρίνεται δηλαδή με τις ήδη αυξημένες τιμές του 2022…
Με άλλα λόγια ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται περισσότερο από πέρσι, αλλά θα «φαίνεται» ότι μειώνεται σαν ποσοστό, επειδή θα συγκρίνεται με τον αυξημένο πληθωρισμό πριν από 12 μήνες…
Το γεγονός αυτό θα είναι ιδιαίτερα ισχυρό στην Ευρωζώνη η οποία αντίθετα από τις ΗΠΑ δεν διαθέτει δικές της ενεργειακές πηγές, ούτε άλλες βασικές πρώτες ύλες τις οποίες οι ΗΠΑ παράγουν και εξάγουν. Μία από αυτές το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να «ρέει» προς την Ευρωζώνη από τις ΗΠΑ σε τιμές τριπλάσιες και τετραπλάσιες από εκείνες στις οποίες το πληρώνουν οι βιομηχανίες και τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ.
Δεύτερη πρόβλεψη
Στην Ευρωζώνη τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς η πληθωριστική πίεση στην ευρωπαϊκή οικονομία θα παραμείνει για τους προηγούμενους λόγους, ισχυρή. Με την διαφορά ότι ενώ το ευρώ θα γίνεται ακριβότερο και λιγότερο διαθέσιμο για τους Ευρωπαίους θα συνεχίσει να παραμένει φθηνότερο για τους άλλους και ειδικά τις ΗΠΑ. Τι σημαίνει αυτό; Μα το έχει εξηγήσει η κα Λαγκάρντ, σημαίνει «πόνο» όπως είπε, δηλαδή οικονομική ύφεση, την οποία σπεύδει να χαρακτηρίσει ως «ρηχή»… Να υπενθυμίσουμε ότι με τον ίδιο τρόπο είχε χαρακτηρίσει «προσωρινό» και τον πληθωρισμό πριν από δύο χρόνια.
Παράλληλα οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα αποτελέσουν και το 2023 ένα «βίαιο» παιχνίδι οικονομικής ισχύος καθώς ήδη λόγω της εφαρμογής του νόμου κατά του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που ενεργοποιείται από σήμερα οι ροές επενδυτικών κεφαλαίων έχουν αρχίσει να αυξάνονται με κατεύθυνση από την ζώνη του Ευρώ προς τις ΗΠΑ.
Τρίτη πρόβλεψη
Ο πόλεμος στην Ουκρανία δύσκολα θα αποφύγει νέα κλιμάκωση και ο λόγος πέραν όλων αυτών που γνωρίζουμε ήδη από το 2022, είναι ότι το 2024 είναι χρονιά εκλογών στις ΗΠΑ και την Ρωσία.
Με άλλα λόγια το 2023 είναι μία προ-εκλογική χρονιά στην οποία ούτε ο κ. Μπάϊντεν μπορεί να «πουλήσει» στο εκλογικό του κοινό μία ήττα ή ένα συμβιβασμό στην Ουκρανία, ούτε πολύ περισσότερο ο κ. Πούτιν μέσα στην Ρωσία...
Φτάνουν αυτά για προβλέψεις στο 2023; Φτάνουν, γιατί δεν είναι προβλέψεις, αλλά «γεγονότα».
Δυστυχώς.