Δανία: «Ψύχεται» η στεγαστική αγορά - Πτώση τιμών 10% μέσα σε 6 μήνες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δανία: «Ψύχεται» η στεγαστική αγορά - Πτώση τιμών 10% μέσα σε 6 μήνες
Ενώ η πτώση των τιμών στη Δανία μέχρι στιγμής ήταν λιγότερο απότομη, η δραματική πτώση της δραστηριότητας σε τοπικούς κτηματομεσίτες υποδηλώνει ότι θα ακολουθήσουν χειρότερα.

Πτώση σχεδόν 10% έχουν σημειώσει οι τιμές των διαμερισμάτων στη Δανία μέσα σε έξι μήνες, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια «ψύχουν» την άλλοτε υπερθερμασμένη αγορά κατοικίας της σκανδιναβικής χώρας.

Η Δανία αντιμετωπίζει μερικές από τις ίδιες προκλήσεις με τη γειτονική Σουηδία, όπου η άνθηση των στεγαστικών κατοικιών που προκλήθηκε από την πανδημία έχει αντικατασταθεί από τη χειρότερη επιβράδυνση των τελευταίων δεκαετιών. Ενώ η πτώση των τιμών στη Δανία μέχρι στιγμής ήταν λιγότερο απότομη, η δραματική πτώση της δραστηριότητας σε τοπικούς κτηματομεσίτες υποδηλώνει ότι θα ακολουθήσουν χειρότερα.

Οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν 1,8% τον Δεκέμβριο σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα, ή 9,7% από την κορύφωση του Ιουνίου, σύμφωνα με εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη από το home a/s, έναν από τους μεγαλύτερους κτηματομεσίτες της Δανίας. Οι τιμές για μονοκατοικίες που είχαν υποχωρήσει λιγότερο τον περασμένο μήνα έχουν πλέον μειωθεί κατά 7,8% από το πικ του Φεβρουαρίου.

«Πέφτουν γρήγορα, αλλά αυτό πρέπει επίσης να εξεταστεί υπό το πρίσμα των ραγδαίων αυξήσεων των τιμών που είδαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε η Louise Aggerstrom Hansen, επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank, σύμφωνα με το Bloomberg. «Αν και οι τιμές των κατοικιών έχουν πέσει, εξακολουθεί να είναι πιο ακριβό να αγοράσεις ένα σπίτι από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Αυτό δείχνει ότι οι τιμές πρέπει να πέσουν περαιτέρω».

Οι Δανοί, βοηθούμενοι από τα πιο αρνητικά επιτόκια κεντρικής τράπεζας στον κόσμο, έχουν συνηθίσει εδώ και χρόνια να δανείζονται χρήματα σχεδόν δωρεάν. Όμως, το επιτόκιο για ένα σταθερό στεγαστικό δάνειο διάρκειας 30 ετών είναι τώρα περίπου 5%, από περίπου 1% πριν από ενάμιση χρόνο. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης τιμών καταναλωτή πλησιάζει το 10%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Η ύφεση στη Βρετανία θα είναι παρόμοια με της εμπόλεμης Ρωσίας

Φυσικό αέριο: Συνεχίζεται η «βουτιά» στο TTF - Απώλειες 6% την Τετάρτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider