Αέριο: Ολοκληρώνονται οι σεισμικές έρευνες στην Κρήτη – Προσδοκίες για σημαντικά κοιτάσματα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αέριο: Ολοκληρώνονται οι σεισμικές έρευνες στην Κρήτη – Προσδοκίες για σημαντικά κοιτάσματα
Κυβερνητικά στελέχη με πλήρη εικόνα των εργασιών στα δύο μπλοκ επισημαίνουν πως οι ερευνητικές γεωτρήσεις τοποθετούνται στις αρχές του 2025, ενώ εκφράζουν την αισιοδοξία για τον εντοπισμό ποσοτήτων αερίου που θα μπορούσαν να καλύψουν επί μία 10ετία το «κενό» ανεφοδιασμού της Ευρώπης με αέριο, μετά την απώλεια των ρωσικών εισαγωγών, και το οποίο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) υπολογίζει για το 2023 στα 30 δισ. κυβικά μέτρα (bcm).

Στο τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις στην Κρήτη, για την πρόσκτηση δισδιάστατων δεδομένων από την κοινοπραξία των ExxonMobil και Helleniq Energy. Αυτό επισήμαναν χθες κυβερνητικές πηγές στο περιθώριο της εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) για τη νέα εταιρική της ταυτότητα.

Οι εν λόγω πηγές, οι οποίες έχουν πλήρη εικόνα των εργασιών που εκτελεί αυτή την περίοδο στα δύο μπλοκ η κοινοπραξία για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου, προσθέτουν πως είναι πιθανό να παρακαμφθεί το επόμενο στάδιο των σεισμικών μελετών, για την πρόσκτηση τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων.

Επομένως, μετά την ερμηνεία των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν, η διαδικασία εντοπισμού κοιτασμάτων θα περάσει απευθείας στις ερευνητικές γεωτρήσεις. «Σε μία τέτοια περίπτωση, τα πρώτα "τρυπάνια" στην περιοχή τοποθετούνται χρονικά στις αρχές του 2025», σημειώνουν χαρακτηριστικά, τα στελέχη της κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία τέτοια εξέλιξη θα σημαίνει πως το πρώτο στάδιο των ερευνών στα δύο θαλάσσια «οικόπεδα» θα ολοκληρωθεί μέσα σε μόλις μία διετία, δηλαδή σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα με βάση τα διεθνή δεδομένα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κύπρο, από την έναρξη των σεισμικών μετρήσεων και μέχρι την πρώτη ερευνητική γεώτρηση, μεσολάβησε μία 5ετία.

Αισιόδοξες ενδείξεις

Ακόμη πιο σημαντικό από την ταχύτητα των ερευνών είναι το γεγονός ότι, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι, από τα έως τώρα αποτελέσματα των μελετών έχουν προκύψει αρκετά αισιόδοξες ενδείξεις. Όπως συμπληρώνουν, βέβαια, οι ενδείξεις αυτές θα μεταφραστούν σε αποδείξεις μόνον μετά τις ερευνητικές γεωτρήσεις, οι οποίες θα δώσουν τελεσίδικη απάντηση στο κατά πόσο στις δύο παραχωρήσεις υπάρχουν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα αερίου.

«Υπάρχουν υψηλές προσδοκίες από τις έρευνες στις δύο περιοχές, για τον εντοπισμό κοιτασμάτων που θα μπορούσαν να αναπληρώσουν για μία 10ετία το κενό στον ανεφοδιασμό της Ευρώπης, μετά την απώλεια των εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία», προσθέτουν. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, παρά τις προσπάθειες της «Γηραιάς Ηπείρου» να αντισταθμίσει τον δραστικό περιορισμό της τροφοδοσίας από τη Μόσχα, το κενό αυτό για το 2023 εκτιμάται στα 30 δισ. κυβικά μέτρα (bcm).

Οι κυβερνητικοί κύκλοι προσθέτουν ότι η χώρα μας είναι ανοικτή σε συνεργασίες των παραχωρησιούχων με νέους επενδυτές, ώστε να εμπλακούν στο ελληνικό πρόγραμμα Έρευνας και Παραγωγής υδρογονανθράκων ακόμη περισσότερες εταιρείες.

7 σεισμικές έρευνες σε λιγότερο από ένα έτος

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σημείωσε πως ήταν πολύ σωστή η απόφαση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες υδρογονανθράκων, καθώς στην πορεία προς την εξάλειψη των εκπομπών άνθρακα έως το 2050, το φυσικό αέριο παίξει τον ρόλο του καυσίμου-γέφυρα, διασφαλίζοντας την ενεργειακή επάρκεια.

Επισήμανε πως στις εγχώριες έρευνες εμπλέκονται σπουδαίες εταιρείες, με την ExxonMobil να έχει «αγκαλιάσει» την ελληνική οικονομία. Την ίδια στιγμή, παράλληλα με την εποπτεία της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, η ΕΔΕΥΕΠ έχει αναλάβει τον σχεδιασμό για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, αλλά και τον τομέα αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και αερίου. Με αυτό τον τρόπο, όπως πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας, η Διαχειριστική Εταιρεία παίζει κομβικό ρόλο στον «πράσινο» μετασχηματισμό της χώρας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΕΠ, Ρίκαρντ Σκούφιας, σημείωσε με αφετηρία το 2022 πραγματοποιήθηκαν επτά σεισμικές έρευνες στην ελληνική επικράτεια μέσα σε λιγότερο από ένα έτος, ένα νούμερο που αποτελεί επιτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως πρόσθεσε, τα προηγούμενα 10 χρόνια είχαν πραγματοποιηθεί μόλις δύο σεισμικές έρευνες.

Για ιστορική υποχρέωση να αξιοποιήσουμε ορυκτό πλούτο, πάντοτε με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος, μίλησε ο CEO της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνης Στεφάτος. Σημείωσε πως η Διαχειριστική Εταιρεία δεν έλαβε ποτέ κρατική επιχορήγηση, μετά το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο για τη σύστασή της, ενώ παραμένει πάντοτε κερδοφόρος. Σημείωσε πως η ΕΔΕΥΕΠ είναι μία μικρή και ευέλικτη κρατική εταιρεία, η οποία διαχειρίζεται συμβάσεις παραχώρησης με εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας. Με την ανάληψη και των δύο νέων αρμοδιοτήτων, που πλαισιώνουν τον κλάδο των υδρογονανθράκων, αναμένεται να προκύψουν συνέργειες που θα προάγουν και τους τρεις τομείς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider