Με ένα ακόμη «πράσινο» ρεκόρ έκλεισε το 2022 για τα ενεργειακά δεδομένα της χώρας μας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η προηγούμενη χρονιά αποτέλεσε το πρώτο έτος όπου οι ανανεώσιμες πηγές κατέλαβαν το μεγαλύτερο μερίδιο στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής στο διασυνδεδεμένο σύστημα. Έτσι, για πρώτη φορά πέρυσι, οι περισσότερες ποσότητες ρεύματος που παράχθηκαν στην Ελλάδα προήλθαν από «πράσινες» μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
Η περσινή επίδοση αποτελεί ορόσημο για το εγχώριο ενεργειακό μίγμα, στο οποίο ανέκαθεν το μεγαλύτερο μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή καταλάμβανε ένα ορυκτό καύσιμο – τα αμέσως προηγούμενα χρόνια το φυσικό αέριο, το οποίο πήρε τη σκυτάλη από τον λιγνίτη. Ωστόσο, το σκηνικό αυτό ανατράπηκε το 2022, όταν οι ΑΠΕ απέσπασαν τα σκήπτρα, με μερίδιο 41,6% και παραγωγή 19,7 Τεραβατώρες.
Αναφορά στην περσινή «επίδοση» των ΑΠΕ έκανε με post πριν από λίγα 24ωρα στο LinkedIn ο Νίκος Τσάφος, ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας. Η αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ σημαίνει πως, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, το 2022 «εκθρονίστηκε» στη 2η θέση το φυσικό αέριο, με ποσοστό 38% και παραγωγή 17,9 Τεραβατώρες. Την 3η θέση κατάλαβε ο λιγνίτης με 11,8% (και 5,6 Τεραβατώρες), ενώ ακολούθησαν τα υδροηλεκτρικά με 8,5% (και 4 Τεραβατώρες).
Στο 50,1% ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρεκόρ των ΑΠΕ είχε επίσης ως συνέπεια, έστω και ελάχιστα, να έχουν μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα οι περισσότερες κιλοβατώρες που παράχθηκαν πέρυσι στη χώρα μας. Κι αυτό γιατί το μερίδιο των ανανεώσιμων και των υδροηλεκτρικών άγγιξε το 50,1% συνολικά , ξεπερνώντας έστω και ελάχιστα το άθροισμα της συμμετοχής όλων των ορυκτών καυσίμων, το οποίο διαμορφώθηκε στο 49,9%.
Συγκριτικά με το 2021, το αέριο έχασε κάτι παραπάνω από 4 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς πρόπερσι είχε καταλάβει την κορυφή με 42,8%. Η μείωση της χρήσης του αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή αποτελεί θετική ένδειξη, στην προοπτική επίτευξης του στόχου για μείωση κατά 15% της κατανάλωσης αερίου, που έχουν αναλάβει σε εθελοντική βάση όλα τα κράτη-μέλη για τη φετινή χειμερινή περίοδο.
Την ίδια χρονιά, οι ΑΠΕ είχαν καταλάβει τη δεύτερη θέση με μερίδιο 35,3%, ενώ ο λιγνίτης είχε κινηθεί σε παρόμοια με τα περσινά επίπεδα, με ποσοστό 11% συμμετοχής στο εγχώριο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής. Σε σχέση με το 2022, ελαφρώς αυξημένη από την άλλη πλευρά ήταν η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών, στο 11% περίπου.
Νέα «βουτιά» στη ζήτηση ρεύματος
Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ (τα οποία περιλαμβάνονται στο δελτίο του Διαχειριστή για τον Δεκέμβριο 2022) δείχνουν πως και ο τελευταίος μήνας του προηγούμενου μήνα έκλεισε με σημαντική «βουτιά» στη ζήτηση ρεύματος, η οποία άγγιξε 13,59% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021.
Υπενθυμίζεται ότι η ετήσια μεταβολή της κατανάλωσης ρεύματος «γράφει» αρνητικό πρόσημο από τον Ιούλιο του 2022. Επομένως, με την ολοκλήρωση και του Δεκεμβρίου, συνάγεται πως όλο το δεύτερο μισό του περσινού έτους καταγράφηκε πτώση στη ζήτηση για ρεύμα.
Όσον αφορά τον Δεκέμβριο, σε απόλυτους αριθμούς η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στο δίκτυο διανομής – κάτι που σημαίνει ότι η «βουτιά» προήλθε από τη μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών και των μικρών – μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σημαντικός παράγοντας είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους, η οποία στην περίπτωση των οικιακών καταναλωτών συνεπικουρήθηκε από τις σχετικές υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν και τον Δεκέμβριο.