Καλπάζουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιδότησης δόσης δανείων από τις τράπεζες

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καλπάζουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιδότησης δόσης δανείων από τις τράπεζες
Μέχρι στιγμής οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από ενδιαφερόμενους δανειολήπτες έχουν καλύψει πάνω από τα 2/3 της περιμέτρου των 30.000 δανειοληπτών που έχουν προσδιορίσει οι τράπεζες ως δικαιούχους της επιδότησης. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι ώστε να προσδοκούν βάσιμα στην έγκριση της αίτησής τους.

Στην πιο δημοφιλή πλατφόρμα αναδεικνύεται αυτή για την επιδότηση επιτοκίου από τις τράπεζες. Η επιδότηση αφορά στο ήμισυ της αύξησης της μηνιαίας δόσης των δανείων που έχουν ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία και απευθύνεται στους ευάλωτους δανειολήπτες με ενήμερο δάνειο (δηλαδή δάνειο που δεν έχει ξεπεράσει σε καθυστέρηση τις 90 ημέρες).

Οι τράπεζες έχουν υπολογίσει ότι θα επιδοτήσουν 30.000 δανειολήπτες με δάνεια της τάξεως των 2 δις. ευρώ. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από ενδιαφερόμενους δανειολήπτες έχουν καλύψει πάνω από τα 2/3 της περιμέτρου που έχουν ορίσει οι τράπεζες, καθώς, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή, από την 1η μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου στην πλατφόρμα είχαν μπει 22.909 αιτήσεις. Από αυτές τις αιτήσεις: 13.509 είναι ενεργές και μη οριστικοποιημένες, 8.339 έχουν οριστικοποιηθεί και αναμένουν άντληση στοιχείων, και 1.061 έχουν πάρει ήδη βεβαίωση ευάλωτου νοικοκυριού.

Τι πρέπει να γνωρίζουν, όμως, οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες ώστε να προσδοκούν βάσιμα στην έγκριση της αίτησής τους για την λήψη της επιδότησης επιτοκίου; Το insider.gr παραθέτει τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα.

  • Ποιος υλοποιεί το πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου;

Το πρόγραμμα επιδότησης της δόσης στεγαστικών δανείων ή και δανείων μικρών επιχειρήσεων ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, με εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία, υλοποιείται από τις Τράπεζες, οι οποίες διαχειρίζονται το πρόγραμμα αυτό. Σημειώνεται ότι το σύνολο της δαπάνης για την υποστήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών θα καλυφθεί, στο πλαίσιο των διακριτών δράσεων εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με ισόποσες εισφορές των τεσσάρων (4) συστημικών τραπεζών. Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους συνδράμει στην υλοποίηση του προγράμματος ως προς το πρώτο βήμα αυτού που είναι η έκδοση της σχετικής βεβαίωσης ευάλωτου δανειολήπτη.

  • Τι επιδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος;

Το πρόγραμμα αφορά ενήμερους ευάλωτους δανειολήπτες, που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια ή και δάνεια μικρών επιχειρήσεων, με εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία τους, τα οποία έχουν χορηγηθεί από τις Τράπεζες μέχρι τις 30/06/2022. Στο πλαίσιο του προγράμματος επιδοτείται ποσοστό 50% της αύξησης του επιτοκίου (με ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης την 30.6.2022) για διάστημα 12 μηνών.

  • Πώς υποβάλλω την αίτηση στο πρόγραμμα;

Το πρώτο βήμα για την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα επιδότησης είναι η έκδοση της βεβαίωσης ευάλωτου δανειολήπτη. Η έκδοση της βεβαίωσης γίνεται με υποβολή αίτησης στο link https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheiriseopheil…

Υπογραμμίζεται ότι κατά την υποβολή της ανωτέρω αίτησης ο αιτών πρέπει να επιλέξει τη «συναίνεση κοινοποίησης στοιχείων στους θεσμικούς πιστωτές», προκειμένου η βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη να προωθηθεί ηλεκτρονικά στον πιστωτή του, για να προχωρήσει η διαδικασία του προγράμματος επιδότησης, η οποία υλοποιείται μέσω πλατφόρμας των συστημικών τραπεζών. Στο επόμενο βήμα, θα ειδοποιηθεί ηλεκτρονικά από την τράπεζα η οποία θα διαχειριστεί την αίτησή του, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την έναρξη της επιδότησης.

  • Πότε μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις στο πρόγραμμα;

Αιτήσεις στο πρόγραμμα επιδότησης μπορούν να υποβληθούν από την 1η Φεβρουαρίου 2023 δια της υποβολής κατ’ αρχάς αίτησης για την έκδοση βεβαίωσης ευάλωτου οφειλέτη (στο ανωτέρω link).

  • Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τον χαρακτηρισμό ενός οφειλέτη ως ευάλωτου;

Σύμφωνα με τη σήμερα ισχύουσα ΥΑ 71670/2021 (ΦΕΚ Β 4500/29.09.2021) για τον καθορισμό των Όρων και Προϋποθέσεων του Επιδόματος Στέγασης, τα νοικοκυριά πρέπει να πληρούν όλα τα ακόλουθα εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια:

1. Εισοδηματικά κριτήρια

Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού. Στο νοικοκυριό με απροστάτευτο/α τέκνο/α ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Παρατίθενται, ενδεικτικά, οι ακόλουθες περιπτώσεις:

Σύνθεση Νοικοκυριού/ Συνολικό Εισόδημα

Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 7.000€
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη 10.500€
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος 14.000€
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη 17.500€
Νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω 21.000€

2. Περιουσιακά κριτήρια

α. Ακίνητη περιουσία: Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. με τις διατάξεις του ν. 4223/2013 (Α` 287) και προκύπτει από την τελευταία εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

β. Περιουσιακό τεκμήριο: Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), δεν μπορεί να υπερβαίνει ετησίως το ποσό που προκύπτει από τον κατωτέρω μαθηματικό τύπο: Ετήσιος τόκος = όριο καταθέσεων για κάθε τύπο νοικοκυριού * μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο /100.

Ως έτος υπολογισμού του μέσου καταθετικού επιτοκίου ορίζεται εκείνο στο οποίο αντιστοιχεί η τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Ως όρια καταθέσεων για κάθε τύπο νοικοκυριού ορίζονται τα ακόλουθα: Σύνθεση Νοικοκυριού Όρια καταθέσεων / μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 7.000€

Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη 10.500€

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη 14.000€

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη 17.500€

Νοικοκυριό αποτελούμενο από 5 μέλη και πάνω 21.000€

  • Ποιες αιτήσεις δεν γίνονται δεκτές;

Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος:

- εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελούς διαβίωσης,

- δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής,

- δηλώνουν δαπάνες άνω των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία,

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider