Το πετρέλαιο θα μπορούσε να καταγράψει ένα νέο ράλι το 2023 καθώς η παγκόσμια ζήτηση ανακάμπτει ενώ η έλλειψη επενδύσεων περιορίζει την προσφορά. Αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ+ προβλέπουν ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να επιστρέψει στα 100 δολάρια το βαρέλι λαμβάνοντας ώθηση από την ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης μετά τους περιορισμούς τους COVID αλλά και των διακοπών στην προσφορά λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία και τα «αντίποινα» της Μόσχας.
Το 2022, το πετρέλαιο εκτινάχθηκε πάνω από τα 100 δολάρια για πρώτη φορά από το 2014, καθώς η ζήτηση ανέκαμψε από τα lockdown που επέβαλε η πανδημία του Covid-19 σε μεγάλο μέρος του κόσμου ενώ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενέτεινε τις ανησυχίες για την προσφορά. Ωστόσο, το Brent έκλεισε το έτος κοντά στα 86 δολάρια υπό τους φόβους της παγκόσμιας ύφεσης.
Φυσικά, μια επιστροφή του πετρελαίου στα 100 δολάρια ή και παραπάνω για μια παρατεταμένη περίοδο θα μπορούσε αποφέρει περισσότερα έσοδα για τα μέλη του ΟΠΕΚ, των οποίων οι οικονομίες εξαρτώνται κυρίως από το εισόδημα από το πετρέλαιο, και θα αποτελούσε οπισθοδρόμηση για τις βιομηχανικές οικονομίες που προσπαθούν να ελέγξουν τον πληθωρισμό και τα επιτόκια.
Όπως είναι γνωστό, ο ΟΠΕΚ+, για να στηρίξει την προσφορά, συμφώνησε τον Οκτώβριο να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, η οποία αντιστοιχεί στην κάλυψη του περίπου 2% της παγκόσμιας ζήτησης.
Μετά την αστάθεια του 2022, η οποία οδήγησε το Brent κοντά στο υψηλό όλων των εποχών των 147 δολαρίων αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η τιμή του αργού περιστρέφεται γύρω από τα 86 δολάρια, λαμβάνοντας ώθηση από τους σχεδιασμούς της Ρωσίας να μειώσει την παραγωγή τον Μάρτιο κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα. Αλλά μια επιπλέον «διαρροή» στην αγορά ίσως να πλήξει περαιτέρω την ήδη σφιχτή αγορά την ώρα που ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα υπερβεί τα επίπεδα πριν από την πανδημία το 2023, εν μέσω βελτιωμένων οικονομικών προοπτικών στον κορυφαίο εισαγωγέα αργού, την Κίνα.
Οι τιμές του Βrent αυξήθηκαν μετά την είδηση για περικοπές στην παραγωγή από τη Ρωσία, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγός πετρελαίου στην κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία.
Η αλήθεια είναι ότι η ρωσική πετρελαϊκή παραγωγή αψήφησε τις πολυάριθμες προβλέψεις ότι θα μειωθεί μετά τις δυτικές κυρώσεις λόγω της Ουκρανίας και σημείωσε πέρυσι αύξηση κατά 2% φθάνοντας στους 535 εκατ. τόνους (10,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα) χάρη σ’ ένα άλμα των πωλήσεων στην Ασία, ιδιαίτερα στην Ινδία και την Κίνα.
Εντούτοις, μετά τις νέες κυρώσεις από τη Δύση, η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με περισσότερες προκλήσεις για να διατηρήσει την πετρελαϊκή παραγωγή της, η οποία αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Goldman Sachs: Το πετρέλαιο στα 100 δολάρια αλλά με …. καθυστέρηση
Η Goldman Sachs εξακολουθεί να αναμένει ότι οι τιμές του αργού Brent θα φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι φέτος, αλλά μόνο τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με προηγούμενες προσδοκίες οι οποίες ανέμεναν ότι θα φθάσει σε αυτά τα επίπεδα στα μέσα του 2023. Η τράπεζα θεωρεί ότι συνεχίζει να πιστεύει ότι υπάρχει ένας νέος υπερκύκλος στα σκαριά. Αλλά αυτό δεν θα γίνει σύντομα διότι η ζήτηση στην Κίνα μπορεί να ανακάμπτει αλλά ο φόβος της ύφεσης δεν έχει εξαλειφθεί για τον υπόλοιπο κόσμο.
«Από την πλευρά της ζήτησης, η υποβάθμιση των προβλέψεων για τη ζήτηση στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία εξαιρουμένης της Κίνας – που αντανακλούν έναν ζεστό χειμώνα και την απώλεια της αλλαγής αερίου σε πετρέλαιο με βάση το απόσταγμα – αντιστάθμισαν μεγάλο μέρος της αναβάθμισης της Κίνας», ανέφερε η τράπεζα.