Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Να σκεφτόμαστε το αδιανόητο - Ο κόσμος είναι διαφορετικός μετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Να σκεφτόμαστε το αδιανόητο - Ο κόσμος είναι διαφορετικός μετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις
«Αυτό που μας ανησυχεί πολύ είναι το απροσδόκητο», είπε η Γκεοργκίεβα.

Να «σκεφτούμε το αδιανόητο» προειδοποιεί η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, καθώς ζούμε σε «έναν κόσμο πιο επιρρεπή σε σοκ» που «πλήττεται» από την πανδημία, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον πρόσφατο σεισμό στη Συρία και την Τουρκία.

«Όλοι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία για να είμαστε πολύ πιο ευέλικτοι και πολύ πιο προσανατολισμένοι στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μπορούμε να χειριστούμε καλύτερα τους κραδασμούς», είπε η Γκεοργκίεβα την Τρίτη, κατά τη διάρκεια πάνελ σε εκδήλωση του CNBC.

«Αυτό που μας ανησυχεί πολύ είναι το απροσδόκητο», είπε η Γκεοργκίεβα.

Επεσήμανε ακόμα, την ανάγκη για ανθεκτικότητα στον πλανήτη μας, κοινωνίες που επιτρέπουν ίσες ευκαιρίες, και ανθρώπους που επωφελούνται από την εκπαίδευση, την υγεία και την καλή κοινωνική προστασία.

«Δεν είμαστε όσο θα έπρεπε καλοί διαχειριστές του πλανήτη μας για τα παιδιά μας», πρόσθεσε η Γκεοργκίεβα.

Σε προηγούμενη συνέντευξη στο CNBC, η Γκεοργκίεβα είχε δηλώσει ότι χρειάζονται περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις για να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να επιτύχουν τους στόχους τους για την κλιματική αλλαγή, οι οποίοι δεν μπορούν να καλυφθούν επαρκώς από τη δημόσια βοήθεια και τη χρηματοδότηση των τοπικών κυβερνήσεων.

Οι Ουκρανοί «παλεύουν για το δικαίωμα κάθε έθνους να υπάρχει»

Σχετικά με το θέμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Γκεοργκίεβα είπε ότι ο κόσμος έχασε «το πολύτιμο δώρο της ειρήνης», ωθώντας τα κράτη να ξοδεύουν περισσότερα για την άμυνα και λιγότερα για εγχώρια ζητήματα, όπως η υγειονομική περίθαλψη και οι υποδομές.

«Δεν μπορούμε να θεωρούμε πλέον δεδομένη την ειρήνη», προειδοποίησε.

Η Γκεοργκίεβα εξήρε τη διεθνή απάντηση στον πόλεμο ως «αρκετά αξιοσημείωτη» και τόνισε τις παγκόσμιες επιπτώσεις της σύγκρουσης:

«Όλοι αισθάνονται συμπάθεια για ένα πρόβλημα που σήμερα είναι πρόβλημα της Ουκρανίας, αλλά αύριο μπορεί να είναι πρόβλημα για πολλές άλλες χώρες – ότι μπορεί να σας επιτεθεί ο ισχυρότερος γείτονάς σας», είπε η Γκεοργκίεβα.

«Στην Ουκρανία, οι άνθρωποι πιστεύουν ακράδαντα ότι παλεύουν όχι μόνο για τον εαυτό τους, παλεύουν για το δικαίωμα κάθε έθνους να υπάρχει και να διαχειρίζεται τις δικές του υποθέσεις», πρόσθεσε.

Η Γκεοργκίεβα υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ πρέπει να διαδραματίσει «σταθεροποιητικό ρόλο» στον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι η χώρα χρειάζεται μεταξύ 40 και 48 δισ. δολαρίων για να λειτουργήσει φέτος.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ περιέγραψε στο παρελθόν την εισβολή στην Ουκρανία ως τον «έναν πιο σημαντικό αρνητικό παράγοντα» για την οικονομία το 2022.

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,9% φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του χρηματοπιστωτικού οργανισμού.

Photo: @AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Wells Fargo ενόψει αμερικανικού CPI: «Η Fed δεν είναι φίλος σας», προειδοποιεί τους επενδυτές

ΗΠΑ: «Ο πληθωρισμός θα επιμείνει, ίσως διαρκέσει ως και μια 10ετία» - Καμπανάκι με το βλέμμα στον CPI

Βρετανία: Ο «απεργιακός πυρετός» του 2022 κόστισε 2,5 εκατ. εργάσιμες ημέρες

gazzetta
gazzetta reader insider insider