Χάρκερ (Fed): Πολύ υψηλός ο πληθωρισμός στα τρόφιμα - Αύξηση επιτοκίων άνω του 5%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χάρκερ (Fed): Πολύ υψηλός ο πληθωρισμός στα τρόφιμα - Αύξηση επιτοκίων άνω του 5%
Ο δομικός πληθωρισμός θα φτάσει περίπου στο 3,5% φέτος, πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας, «αλλά είναι μια σαφής κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της με σταδιακό ρυθμό έως ότου ξεπεράσουν το 5%, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφειας Πάτρικ Χάρκερ την Τρίτη.

«Θα είναι πάνω από 5% – το πόσο πάνω, θα εξαρτηθεί», υπογράμμισε ο Χάρκερ, κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Πανεπιστήμιο La Salle.

Στην ομιλία του, ο Χάρκερ επεσήμανε πως τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό Ιανουαρίου ήταν «καλά» καθώς καταγράφεται συνεχής συγκράτηση των πιέσεων, όμως ο ρυθμός της αποκλιμάκωσης δεν είναι γρήγορος.

«Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι ακόμα πολύ υψηλός», επεσήμανε τη στιγμή η εφοδιαστική αλυσίδα ακόμη αντιμετωπίζει προβλήματα και δεν έχει επανέλθει πλήρως.

«Ο πληθωρισμός θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να μειωθεί», τόνισε και προέβλεψε ότι ο δομικός πληθωρισμός θα φτάσει περίπου στο 3,5% φέτος, πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας, «αλλά είναι μια σαφής κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση».

Παράλληλα, δεν προβλέπει ύφεση, ενώ επισημαίνει πως η αγορά εργασίας είναι απλώς πολύ καυτή, εκτιμώντας πως η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί με χαμηλό ρυθμό 1% φέτος πριν κάνει άλμα περίπου 2% το 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λόγκαν (Fed): Ο σημαντικότερος κίνδυνος είναι να κάνουμε «πάρα πολύ λίγα»

Σαρώνει η ακρίβεια στις ΗΠΑ: «Άλμα» 8,5% για τις τιμές στα αυγά τον Ιανουάριο

Μπάρκιν (Fed): Θα χρειαστεί χρόνο για να μειώσουμε τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider