Ήρθε η ώρα για την ίδρυση ενός Ταμείου Φυσικών Καταστροφών

Χάρης Ντιγριντάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήρθε η ώρα για την ίδρυση ενός Ταμείου Φυσικών Καταστροφών
Η αύξηση στη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων καθώς και η προοπτική υποχρεωτικής ασφάλισης για φυσικές καταστροφές ανοίγουν το δρόμο για αναρρίχηση του όγκου των ασφαλίστρων.

Ευοίωνες προοπτικές διανοίγονται για τον ασφαλιστικό κλάδο τα προσεχή έτη. Η αύξηση στη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων καθώς και η προοπτική υποχρεωτικής ασφάλισης για φυσικές καταστροφές ανοίγουν το δρόμο για αναρρίχηση του όγκου των ασφαλίστρων. Παράλληλα όμως στο κάδρο αντιμετώπισης ασφαλιστικών κινδύνων φυσικών Καταστροφών ανάβει το πράσινο φως για την ίδρυση ενός ταμείου από τη σύμπραξη ασφαλιστικών εταιρειών και δημοσίου.

Όπως επισημαίνει στο insider ο αντιπρόεδρος της ΜΙΝΕΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ κ. Κων/νος Μπρερτσιάς : «Μιλώντας στον απόηχο των καταστροφικών σεισμών που «έπληξαν» Συρία και Τουρκία, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η ασφάλιση των σπιτιών καθώς και των επιχειρήσεων γίνεται όλο και πιο επιτακτική καθώς θωρακίζει τους πολίτες όπως και τους εμπόρους και επιχειρηματίες. Είναι λοιπόν ανάγκη απέναντι στις φυσικές καταστροφές που άλλοτε είναι μικρές άλλοτε είναι μεγάλες, να έχουμε την δυνατότητα να «προστατεύσουμε» την περιουσία μας και σε ένα ξαφνικό τέτοιο γεγονός να μπορούμε να δράσουμε».

Ο κ. Μπερτσιάς επίσης ανέφερε «ότι είναι μεγαλύτερη ανάγκη, σε αυτή την φάση, να σκεφτούμε την δημιουργία και ύπαρξη ενός ταμείου φυσικών καταστροφών, ένα θέμα πιο επίκαιρο από ποτέ που σίγουρα πρέπει να πέσει ξανά στο τραπέζι πιο σοβαρά & ουσιαστικά».

Ειδικότερα όπως είπε : «ήδη επί εποχής Κώστα Λαλιώτη, συζητήσαμε την ύπαρξη ενός ταμείου φυσικών καταστροφών όπου μέσα από την σύμπραξη ασφαλιστικών εταιρειών θα μπορεί να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για τέτοιου είδους περιστατικά. Θεωρώ πως θα αποτελούσε ένα δυνατό οικονομικό αντίβαρο. Βεβαίως πρόκειται για μία υπόθεση που καλό θα ήταν να ξαναπέσει στο τραπέζι, μία υπόθεση επίκαιρη και σοβαρή. Μην ξεχνάμε υπάρχουν κλασικά ασφάλιστρα απέναντι στις φυσικές καταστροφές που άλλοτε είναι μεγάλες και άλλοτε μικρές. Βέβαια και το σπάσιμο των σωλήνων μιας οικίας ή μίας επιχείρησης μπορεί να μην είναι κάτι «μεγάλο» αλλά κάτι όμως που κοστίζει και μέσα από τα ασφάλιστρα μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε». Συμπληρώνοντας ο αντιπρόεδρος της ΜΙΝΕΤΑ υποστηρίζει : «Για να μιλήσουμε με νούμερα, ένα σπίτι 100 τ.μ. καλείται να πληρώσει τον χρόνο 150 ευρώ για να μπορεί να αντιμετωπίζει φαινόμενα φυσικών καταστροφών στη περιουσία του. Ένα τέτοιο ποσό νομίζω πως δεν είναι κάτι που μία οικογένεια δεν μπορεί να αντέξει».

Ακολούθως, όντας Εκπρόσωπος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος στον Κλάδο Αυτοκινήτου, σχετικά με τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων δηλώνει ότι : «οι τιμές είναι αυξημένες καθώς κατά την περίοδο του lockdown και του COVID-19 είχαν δημιουργηθεί για τον εκάστοτε πολίτη ειδικές εκπτώσεις από 15-20 % οι οποίες τώρα λόγω έντονων κοινωνικοπολιτικών γεγονότων, παραδείγματος χάρη πολέμου & πληθωρισμού έχουν καταργηθεί οπότε οι τιμές έχουν παρουσιάσει άνοδο». Τέλος ο κ. Μπερτσιάς ανέφερε ότι «το 2023 διαφαίνεται πολύ πιο αισιόδοξο, με την οικονομία να κινείται και με τις ασφαλιστικές εταιρείες με εχεμύθεια και αφοσίωση να βρίσκονται κοντά στους πελάτες για να θωρακίσουν το παρόν αλλά και το μέλλον τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξαγορές στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Στα 14.2 δισ. ευρώ τα λειτουργικά κέρδη της Allianz

gazzetta
gazzetta reader insider insider