Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες, γεγονός που θα προσέφερε στις εταιρείες της ΕΕ παρόμοια οφέλη από το σχέδιο πράσινων επενδύσεων του προέδρου Τζο Μπάιντεν, με τους εταίρους ελεύθερου εμπορίου της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τον επικεφαλής εμπορίου της Ένωσης Βάλντις. Ντομπρόβσκις.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Ντομπρόβσκις δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Augsburger Allgemeine ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ «θα είναι σε θέση να λύσουν ορισμένα προβλήματα, αλλά σίγουρα όχι όλα» στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τον νόμο του Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού.
Ερωτηθείς εάν υπήρξε πρόοδος, ανέφερε «μια καλή συμφωνία για τις φορολογικές εκπτώσεις για τα ηλεκτρικά οχήματα των ΗΠΑ», καθώς και μια εξαίρεση για τη μίσθωση ηλεκτρικών οχημάτων σε σχέση με αυτό που αποκάλεσε «συνθήκες διακρίσεων». Πρόσθεσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «μεγάλες διαφορές στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του υδρογόνου».
«Μια συμφωνία είναι επίσης εφικτή για τη βιομηχανία μπαταριών», υπογράμμισε η εφημερίδα επικαλούμενη τον Ντομπρόβσκις. «Οι ευρωπαϊκές εταιρείες πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο με τους εταίρους ελεύθερου εμπορίου των ΗΠΑ».
Το πακέτο για το κλίμα των ΗΠΑ περιλαμβάνει περίπου 500 δισ. δολάρια σε νέες δαπάνες και φορολογικές ελαφρύνσεις για μια δεκαετία για την προώθηση της παραγωγής και των υπηρεσιών στις ΗΠΑ και παρέχει ορισμένες εξαιρέσεις για χώρες που έχουν συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, όπως ο Καναδάς, το Μεξικό και η Αυστραλία.
Η εστίασή του στην ενίσχυση της αμερικανικής βιομηχανίας εξόργισε τους εμπορικούς εταίρους από την Ασία και την Ευρώπη, οι οποίοι είπαν ότι κάνει διακρίσεις σε βάρος των εταιρειών τους, ιδιαίτερα των αυτοκινητοβιομηχανιών.
Ο Ντομπρόβσκις, ο οποίος θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ στις αρχές του επόμενου μήνα, είπε ότι ο Μάρτιος θα είναι «κρίσιμος» στις συνομιλίες, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο Οικονομικών στην Ουάσιγκτον πρόκειται να δημοσιεύσει οδηγίες για το πακέτο για το κλίμα κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του μήνα.
Ερωτηθείς για το καθεστώς της Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, είπε ότι δεν βλέπει καμία πιθανότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, οι οποίες όπως είπε απέτυχαν λόγω «προβλημάτων και από τις δύο πλευρές», συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας.
«Αναζητούμε άλλες μορφές συνεργασίας και έχουμε δημιουργήσει ένα κοινό συμβούλιο για το εμπόριο και την τεχνολογία», είπε ο Ντομπρόβσκις. «Αντί να στοχεύουμε σε μια συνολική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, πρέπει να βρούμε τομεακές μορφές συνεργασίας».