Νέα και απλοποιημένη διαδικασία με την οποία θα εξασφαλίζουν σύνδεση στο δίκτυο μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα που θα λειτουργούν με καθεστώς net-metering, θεσπίζει Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Η διαδικασία πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, με τον ΔΕΔΔΗΕ να «ανοίγει» τότε την πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων σύνδεσης για μικρά φωτοβολταϊκά με net-metering.
Η Υπουργική Απόφαση καλύπτει τις προδιαγραφές των συστημάτων που θα μπορούν να επιδοτηθούν από το «Φωτοβολταϊκά στις στέγες», καθώς πρόθεση του ΥΠΕΝ ήταν το πρόγραμμα να «τρέξει» με όσο το δυνατόν πιο απλοποιημένη διαδικασία για τη δρομολόγηση της σύνδεσης των συστημάτων στο δίκτυο.
Μάλιστα, η υπογραφή Σύμβασης Σύνδεσης αποτελεί προϋπόθεση για να μπορεί να υποβληθεί αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι για να διεκδικήσει κάποιος ενδιαφερόμενος επιδότηση μέσω του «Φωτοβολταϊκά στις στέγες», θα πρέπει πρώτα να έχει υπογράψει Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ, για το σύστημα που σχεδιάζει να εγκαταστήσει.
Δυνατότητα άμεσης υποβολής
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι δυνατότητα υπαγωγής στο «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» θα έχουν και έργα τα οποία θα έχουν «κλειδώσει» Σύμβαση Σύνδεσης, πριν από την έναρξη του προγράμματος. Επομένως, στην περίπτωση που κάποιος καταναλωτής θέλει να ενταχθεί στο πρόγραμμα, μπορεί να δρομολογήσει άμεσα την πρόσβαση του έργου του στο δίκτυο, υποβάλλοντας αίτηση από τις 28 Φεβρουαρίου στο σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ.
Η νέα απλοποιημένη διαδικασία αφορά φωτοβολταϊκά (με ή χωρίς μπαταρίες) ισχύος παραγωγής έως 10 kW. Επομένως, καλύπτει όλες τις περιπτώσεις συστημάτων που πρόκειται να επιδοτηθούν μέσω του «Φωτοβολταϊκά στις στέγες». Όπως έχει γράψει το Insider.gr, στην περίπτωση των νοικοκυριών, δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα θα έχουν φωτοβολταϊκά ισχύος έως 7 kW (συνοδευόμενα απαραίτητα από μπαταρία).
Στην περίπτωση των αγροτών, θα προβλέπεται η επιδότηση φωτοβολταϊκών ισχύος έως 10 kW, χωρίς μπαταρία. Επομένως, η απλοποιημένη διαδικασία υποβολής αίτησης σύνδεσης καταλαμβάνει και αυτή την κατηγορία.
Η διαδικασία
Χάρις στη διαλειτουργικότητα με το TaxisNet, ο ενδιαφερόμενος θα εισέρχεται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του στο πληροφοριακό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Έτσι, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) και το ονοματεπώνυμο θα είναι προσυμπληρωμένα, ώστε να καταχωρίσει μόνο τη διεύθυνση και το τηλέφωνό του.
Ανάλογα, σε περίπτωση νομικού προσώπου, θα προσυμπληρώνεται ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) και η επωνυμία, καταχωρίζοντας τα υπόλοιπα στοιχεία της εταιρείας καθώς και το όνομα και τα στοιχεία νόμιμου εκπροσώπου (τηλέφωνο, ηλεκτρονική διεύθυνση)
Επίσης, θα πρέπει να καταχωρισθούν τα στοιχεία του υπεύθυνου μηχανικού, δηλαδή ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), το Ονοματεπώνυμο, η Διεύθυνση, το τηλέφωνο και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Στη συνέχεια, θα συμπληρώνονται τα στοιχεία της παροχής όπου πρόκειται να συνδεθεί ο εν λόγω σταθμός, χάρις στην οποία θα ταυτοποιείται ο αριθμός παροχής με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του αιτούντα.
Στη συνέχεια, ο αιτών θα συμπληρώνει: i) τα στοιχεία του σταθμού και της θέσης εγκατάστασής του, καθώς και τα στοιχεία του Τέλους Σύνδεσης, ανεβάζοντας και το αποδεικτικό πληρωμής του. Το Τέλος Σύνδεσης θα ανέρχεται στα 370 ευρώ. Παράλληλα, θα του ζητείται μέσω υπεύθυνης δήλωσης να επιβεβαιώσει πως κατέχει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα, όπως και ότι τα στοιχεία που δήλωσε είναι ακριβή.
Απάντηση μέσα σε 15 ημέρες
Από την υποβολή της αίτησης, ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει προθεσμία 15 ημερών για να απαντήσει αν υπάρχει διαθέσιμος ηλεκτρικός «χώρος», αποστέλλοντας μέσω της πλατφόρμας τη Σύμβαση Σύνδεσης στην περίπτωση που διατίθεται δυναμικότητα στο τοπικό δίκτυο. Σε αντίθετη περίπτωση, θα απορρίψει την αίτηση, επιστρέφονται το Τέλος Σύνδεσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, με την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης, ο αντίστοιχος «χώρος» θα δεσμεύεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αυτό θα είναι 12 μήνες για σταθμούς που συνδέονται στο Δίκτυο, εφόσον δεν απαιτούνται εργασίες σε Υποσταθμούς ΥΤ/ΜΤ, και 24 μήνες για σταθμούς που συνδέονται στο Δίκτυο, εφόσον απαιτούνται εργασίες κατασκευής νέου Υποσταθμού ΥΤ/ΜΤ ή επέκτασης Υποσταθμού ΥΤ/ΜΤ.
Για τις περιπτώσεις ΝΠΔΔ, που θα πρέπει να επιλέξουν ανάδοχο μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, η δέσμευση του ηλεκτρικού χώρου μπορεί να παραταθεί κατά 18 μήνες, με την προϋπόθεση ο αιτών να ενημερώσει εγκαίρως τον ΔΕΔΔΗΕ.