Τον δρόμο για την έναρξη του προγράμματος επιδότησης ηλιακών θερμοσιφώνων ανοίγει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τροπολογία που κατέθεσε χθες αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή, στην οποία περιλαμβάνεται ρύθμιση για τη δυνατότητα υλοποίησης σχετικών δράσεων.
Όπως φαίνεται και από τη ρύθμιση, το πρόγραμμα θα τρέξει στα πρότυπα του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή», καθώς προϋπόθεση για την επιδότηση ενός νοικοκυριού για την αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα θα είναι η απόσυρση και ανακύκλωση της υφιστάμενου ηλεκτρικής συσκευής με την οποία εξασφαλίζει ζεστό νερό χρήσης. Μάλιστα, η ανακύκλωση των αποσυρόμενων συσκευών θα γίνει μέσω συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης και ανακύκλωσης, από πιστοποιημένους φορείς που έχουν σχετική εμπειρία.
Όπως έχει γίνει γνωστό από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, στόχος είναι το πρόγραμμα να ξεκινήσει να «τρέχει» μέσα στον Μάρτιο. Σύμφωνα με τη διάταξη, οι παράμετροι υλοποίησής θα καθορισθούν με Υπουργική Απόφαση, ενώ πριν από την έναρξη θα δημοσιευθεί και ο σχετικός Οδηγός.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, η δράση θα ακολουθεί συνολικά την «αρχιτεκτονική» του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή», εφαρμόζοντας κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια για την επιλογή των νοικοκυριών που θα λάβουν την επιδότηση, η οποία αναμένεται να φτάνει έως και το 60%. Η ενίσχυση θα χορηγηθεί με τη μορφή voucher, που θα εξαργυρώνεται στο κατάστημα.
Τροποποίηση για τα υπερέσοδα των προμηθευτών
Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνεται ρύθμιση για την ανάκτηση των υπερεσόδων των προμηθευτών. Με τη ρύθμιση, διευρύνεται η πρώτη περίοδος φορολόγησης, στο 5μηνο από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο του 2022, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του Insider.gr. Οι εταιρείες θα κληθούν να καταβάλουν άμεσα το 60% της εισφοράς που θα προκύψουν από τους υπολογισμούς της ΡΑΕ, η οποία θα επιβληθεί έως τις 31 Μαρτίου.
Επίσης, δίνει το «παρών» η διάταξη για την εξαίρεση των διμερών συμβάσεων αγοραπωλησίας (PPAs) φυσικής παράδοσης, από τα πλαφόν αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Η διάταξη αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για την υπογραφή PPAs ανάμεσα στη ΔΕΗ και τις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες – τη στιγμή που ήδη βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο οι διαπραγματεύσεις της επιχείρησης ηλεκτρισμού με τον Όμιλο Viohalco και την ΤΙΤΑΝ.
Άλλη διάταξη προβλέπει την αναπροσαρμογή του τέλους που έχει επιβληθεί στο αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, και το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Νοεμβρίου. Η αλλαγή έχει να κάνει με το ύψος της χρέωσης, η οποία θα πάψει πλέον να είναι σταθερή – στα 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όπως ισχύει τώρα. Αντίθετα, η εισφορά θα συναρτάται πλέον από την τιμή του TTF και θα είναι ίση με το 5% του μέσου όρου των τιμών προηγούμενου μήνα στον ολλανδικό εικονικό κόμβο (TTF). Θα υπάρχει πλαφόν στα 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.