Η αρχική οργή της Ευρώπης για το νομοσχέδιο-μαμούθ των πράσινων επιδοτήσεων στις ΗΠΑ έχει εξασθενίσει υπό το φως των εκτιμήσεων που κατατάσσουν τα αντίστοιχα κίνητρα που προσφέρει η ΕΕ για την ενίσχυση της καθαρής τεχνολογίας στην ίδια ή ακόμη και σε υψηλότερη κλίμακα, ανάλογα με την πράσινη δραστηριότητα που επιδοτείται.
Ο αμερικανικός νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) ο οποίος διαθέτει 369 δισ. δολάρια σε επιδοτήσεις για την προώθηση τεχνολογιών καθαρής ενέργειας που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ και αναμένεται να δημιουργήσει 100.000 νέες θέσεις εργασίας αποτελεί την απάντηση της Ουάσιγκτον στην οικονομική επιρροή της Κίνας στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης.
Το νομοσχέδιο του Μπάιντεν προωθεί τους κλιματικούς στόχους, αλλά απαιτεί τα προϊόντα να συγκεντρώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες για να πληρούν τις προϋποθέσεις για εκπτώσεις φόρου, διατάξεις που είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων αρχικά καθώς είχε θεωρηθεί ότι κάνουν διακρίσεις σε βάρος των Ευρωπαίων εξαγωγέων.
Μάλιστα, ως απάντηση, η ΕΕ, πριν από λίγες ημέρες, παρουσίασε το Βιομηχανικό Σχέδιο της Πράσινης Συμφωνίας σε μια προσπάθεια να επιταχύνει την ανάπτυξη του τομέα της καθαρής τεχνολογίας μέσω μαζικής επενδυτικής βοήθειας και φοροαπαλλαγών.
Η ΕΕ δεν θεωρεί πλέον ως απειλή τη νέα πολιτική των ΗΠΑ αλλά της Κίνας
Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ προσφέρει έως και 369 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις και φορολογικές εκπτώσεις την επόμενη δεκαετία για προγράμματα καθαρής ενέργειας αλλά η ΕΕ μόνο για τις επιδοτήσεις των ανανεώσιμων πηγών δαπανά περισσότερα από 74 δισεκατομμύρια κάθε χρόνο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις δαπάνες που γίνονται σε εθνικό επίπεδο ανά χώρα και που παρακολουθούν την ευρωπαϊκή στρατηγική.
Τώρα που ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν θεωρούν πλέον τον IRA ως απειλή στον αγώνα για την υποστήριξη της φιλικής προς το κλίμα εγχώριας παραγωγής, πολλοί παράγοντες στην Ευρώπη στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην Κίνα, η οποία πιστεύουν ότι παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο, ανέφεραν μιλώντας στο Bloomberg σχετικές πηγές.
«Ο IRA είναι μια ευκαιρία για πράσινη οικονομία των ΗΠΑ, αλλά έχουμε κάποια πλεονεκτήματα έναντι των ΗΠΑ που πρέπει να τονίσουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους νωρίτερα αυτό το μήνα ο Φρανς Τίμερμανς, επικεφαλής της πράσινης συμφωνίας της ΕΕ. Η ΕΕ παρέχει ένα ποσό που «είναι τουλάχιστον συγκρίσιμο με το χρηματικό ποσό που βάζουν στο τραπέζι οι Αμερικανοί», είπε.
Επιπλέον, η ΕΕ έχει επίσης ένα δικό της εργαλείο πράσινου εμπορίου: τον Μηχανισμό Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα, ο οποίος θα επιβάλει εισφορά στις εισαγωγές υψηλής έντασης εκπομπών όπως χάλυβας, τσιμέντο και υδρογόνο από χώρες με λιγότερο αυστηρούς κλιματικούς κανόνες. Οι ΗΠΑ, οι οποίες δεν θέτουν μια ομοσπονδιακή τιμή για τον άνθρακα, θεωρητικά θα υπόκεινται στο μέτρο, το οποίο θα εφαρμοστεί σταδιακά αργότερα φέτος.
Ενώ ο IRA θα λειτουργήσει προς όφελος των επενδύσεων στις ΗΠΑ, ο βαθμός στον οποίο αυτό θα επηρεάσει την Ευρώπη θα είναι «απολύτως οριακός», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Jacob Kirkegaard, ανώτερος συνεργάτης του German Marshall Fund.
«Πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πρόκειται να επενδύσουν στις ΗΠΑ, αλλά αυτή είναι η ανάπτυξη της αγοράς, εκεί είναι η ανάπτυξη», δήλωσε ο Kirkegaard. «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μετεγκατασταθούν από την Ευρώπη. Η πραγματικότητα είναι ότι θα επενδύσουν μαζικά και στην Ευρώπη».
Μία από τις προκλήσεις της ΕΕ δεν είναι το ποσό του διαθέσιμου αλλά πόσο εύκολα μπορεί να κατανεμηθεί και να αξιοποιηθεί. Υπάρχει επίσης μια τάση να γίνουν οι κανονισμοί του μπλοκ πιο ευέλικτοι σε όλη την αλυσίδα αξίας, από την προμήθεια υλικών και τη χρηματοδότηση επενδύσεων έως τα κίνητρα για τους κατασκευαστές και τους τελικούς καταναλωτές.
Οι επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ο IRA έχει διαθέσει περίπου 95,6 δισεκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου, της ηλιακής ενέργειας και της αιολικής ενέργειας. Κατά μέσο όρο, η ΕΕ δαπανά περίπου 72 δισεκατομμύρια ευρώ για επιδοτήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κάθε χρόνο από το 2015, σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής.
Δεδομένης της υψηλής ζήτησης στην Ευρώπη, η αιολική παραγωγική ικανότητα της ΕΕ δεν αναμένεται να μετεγκατασταθεί εκτός εάν εξαντληθεί η χρηματοδότηση, είπαν οι πολίτες. Η ηλιακή βιομηχανία της ΕΕ, ωστόσο, είναι πιο εκτεθειμένη καθώς εισάγει τα περισσότερα προϊόντα, ειδικά από την Κίνα.
Η Ευρώπη πρέπει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να βρει τη δική της «βέλτιστη περιοχή πράσινου μετασχηματισμού», δήλωσε η Alicia Garcia-Herrero, συνεργάτιδα στο think tank Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες.
Αν δεν συμβεί αυτό, τότε Ευρώπη θα συνεχίσει να εισάγει τα πάντα από την Κίνα, από μπαταρίες έως ηλιακούς συλλέκτες και οι ΗΠΑ θα δημιουργήσουν το δικό τους οικοσύστημα», είπε. «Αυτό δεν μπορεί να το αντέξει η Ευρώπη», επεσήμανε.
Με πληροφορίες από το Bloomberg