Στο 1,8% διαμορφώθηκε η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το δ' τρίμηνο του 2022, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, ενώ σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Σχετικά με τις επιδόσεις της Ελλάδας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 5,2% το δ' τρίμηνο του 2022, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση, μετά την Ιρλανδία (+13,1%). Την ίδια ώρα, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η χώρα εξασφάλισε την πρωτιά, καθώς κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση.
Τα στοιχεία αυτά έρχονται μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που έδειξαν ανάπτυξη 5,2% για το τελευταίο τρίμηνο και 5,9% της ελληνικής οικονομίας για το σύνολο του 2022, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων από μέρους της κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,6%.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, κατά το το δ' τρίμηνο του 2022, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ παρέμεινε σταθερό στην Ευρωζώνη και μειώθηκε κατά 0,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το γ' τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ τόσο της Ευρωζώνης, όσο και της ΕΕ, γνώρισε αύξηση 0,4%.
Σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2021 (δηλαδή σε ετήσια βάση), το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,8% στην Ευρωζώνη και κατά 1,7% στην ΕΕ, το δ' τρίμηνο του 2022, ενώ το γ' τρίμηνο το ΑΕΠ είχε καταγράψει άνοδο 2,4% στην Ευρωζώνη και 2,6% στην ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά στο σύνολο του 2022, η οικονομία της Ευρωζώνης «έτρεξε» με ρυθμό 3,5%, κατεβάζοντας πάντως ταχύτητα σε σχέση με το 2021, οπότε και είχε καταγράψει ανάπτυξη 5,3%.
- Διαβάστε ακόμα: Κομισιόν: Επιστροφή σε δημοσιονομικούς κανόνες αλλά με ευελιξία για επενδύσεις και ενεργειακές παρεμβάσεις - 2 σενάρια απόσυρσης της στήριξης
Αναφορικά με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για τα κράτη-μέλη, η Ελλάδα γνώρισε τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (+1,4%), ενώ ακολουθούν η Μάλτα (+1,2%) και η Κύπρος (+1,1%). Όσον αφορά στις μεγαλύτερες μειώσεις στο ΑΕΠ, αυτές παρατηρήθηκαν στην Πολωνία (-2,4%), στην Εσθονία (-1,6%) και στη Φινλανδία (-0,6%).
Σε ετήσια βάση, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας διαμορφώθηκε στο 5,2% το δ' τρίμηνο του 2022, με τη μεγαλύτερη αύξηση ΑΕΠ να καταγράφεται στην Ιρλανδία (+13,1%) και την Ελλάδα να έρχεται δεύτερη.
Εν τω μεταξύ, με βάση τα στοιχεία για την απασχόληση, τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ, σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 0,3% το δ' τρίμηνο του 2022, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οπότε και η απασχόληση είχε ενισχυθεί κατά 0,3% στην Ευρωζώνη και κατά 0,2% στην ΕΕ.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνου του προηγούμενου έτους, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,5% στην Ευρωζώνη και κατά 1,3% στην ΕΕ, μετά από άνοδο 1,8% στην Ευρωζώνη και 1,5% στην ΕΕ που είχε καταγραφεί το γ' τρίμηνο του 2022.
Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση για το σύνολο του 2022, η απασχόληση ενισχύθηκε κατά 2,2% στην Ευρωζώνη και κατά 2% στην ΕΕ.
Οι καλύτερες επιδόσεις σημειώθηκαν στη Μάλτα (με αύξηση της απασχόλησης κατά 1,6%), στην Πολωνία (+0,9%), στην Εσθονία, στην Κύπρο και στην Ολλανδία (+0,7% στις τρεις τελευταίες χώρες), καθώς οι χώρες που γνώρισαν τη μεγαλύτερη υποχώρηση ήταν η Πορτογαλία (-0,8%), η Λιθουανία και η Λετονία (-0,5% στις δύο τελευταίες).