Η αύξηση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες αρχίζει να «ταρακουνάει» τις χρηματιστηριακές αγορές και τις τραπεζικές μετοχές. H αφορμή δόθηκε από την απόφαση μιας σχετικά μικρής τράπεζας, της Silicon Valley Bank να πουλήσει άρον – άρον την Πέμπτη ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων και μετοχών ύψους 21 δισ. δολαρίων για να καλύψει τις θέσεις της έναντι των καταθετών της.
Η «πώληση» αυτή κόστισε στην SVB περίπου 1,8 δισ. δολάρια σε ζημιές. Η είδηση θα μπορούσε να περάσει στα ψιλά και να μη προκαλέσει το τσουνάμι που έχει ήδη ξεχυθεί στις διεθνείς αγορές από την Ασία και τις ΗΠΑ μέχρι και την Ευρώπη, «χτυπώντας» κυρίως στις τραπεζικές μετοχές. Τι ήταν αυτό που έκανε την «είδηση» αυτό τόσο σημαντική για τις αγορές;
Η απάντηση έχει δοθεί λίγα 24ωρα νωρίτερα. Το sell-off της Πέμπτης ήρθε λίγες ημέρες αφότου τα στοιχεία της Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) της τραπεζικής ρυθμιστικής αρχής στις ΗΠΑ, έδειξαν ότι οι αμερικανικές τράπεζες κάθονταν πάνω σε περίπου 620 δισεκατομμύρια δολάρια μη πραγματοποιηθεισών ζημιών που κρύβονται στα χαρτοφυλάκια των ομολόγων και των μετοχών τους.
Τι είναι είναι η FDIC; Είναι η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ. Είναι ανεξάρτητος οργανισμός που «δημιουργήθηκε από το Κογκρέσο για τη διατήρηση της σταθερότητας και του κοινού εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Η FDIC ασφαλίζει καταθέσεις, εξετάζει και εποπτεύει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την ασφάλεια, την ευρωστία και την προστασία των καταναλωτών, αναδιαρθρώνει σε βιώσιμη κατάσταση μεγάλα και σύνθετα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και διαχειρίζεται πτωχεύσεις...».
Όταν λοιπόν η FDIC ανακοινώνει οτι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα κάθεται πάνω σε εν δυνάμει ζημιές (δηλαδή ζημιές που θα έρχονταν στην επιφάνεια αν αυτή την στιγμή γινόταν mark to market αξιολόγηση των χρεογράφων τους) ύψους 620 δισ. δολ. και αυτό γίνεται σε ένα περιβάλλον στο οποίο λόγω της αύξησης των επιτοκίων οποιαδήποτε πράξη διαχείρισης αυτού του κινδύνου «κοστίζει» πολλαπλάσια, είναι σαν να χτυπάει το καμπανάκι... εγκατάλειψης του σκάφους.
Όλοι τρέχουν στην... έξοδο.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρόταση Άκμαν για κρατική διάσωση της SVB - Το χρονικό της κρίσης
Κάπως έτσι οι επενδυτές «εξαέρωσαν» περί τα 52,4 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών, εν μέσω ενός εκτεταμένου sell-off τραπεζικών μετοχών, κάτι που αυτόματα συνδέθηκε, με τους φόβους των επενδυτών για την αξία των χαρτοφυλακίων ομολόγων των δανειστών.
Η αφορμή για το ξεπούλημα των μετοχών της JP Morgan, της Bank of America, της Citigroup και της Wells Fargo ήταν τα προβλήματα της Silicon Valley Bank, μιας μικρής σχετικά τράπεζας που επικεντρώνεται στην τεχνολογία και η οποία υποχρεώθηκε να γράψει ζημιές 1,8 δις δολ λόγω της ρευστοποίησης χαρτοφυλακίου 21 δισ. δολαρίων, φέρνοντας έτσι στην επιφάνεια την υποτίμηση των περιουσιαακών της στοιχείων.
Όμως η αιτία πίσω από την αφορμή ήταν η ανακοίνωση της FDIC. Ο κίνδυνος βρίσκεται στο γεγονός οτι μεγάλες και μικρές τράπεζες τον καιρό της πανδημίας διοχέτευσαν τα κεφάλαια καταθέσεων σε χαρτοφυλάκια ομολόγων. Αλλά η αξία αυτών των συμμετοχών μειώθηκε απότομα κατά το τελευταίο έτος, καθώς τα επιτόκια αυξήθηκαν ραγδαία.
Αυτή την απλή αλήθεια έφερε στο «φως» η ανακοίνωση της FDIC. Και αυτή η αλήθεια άρχισε από χθες να ταρακουνάει τις χρηματιστηριακές αγορές, πολύ περισσότερο που τόσο η Fed όσο και η ΕΚΤ έχουν ξεκαθαρίσει οτι θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, δηλαδή θα κάνουν την “αιτία” του sell off ακόμα πιό ισχυρή...