Η πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου στα χαμηλότερα επίπεδα των 15 τελευταίων μηνών που προκάλεσε το κλίμα αβεβαιότητας που έχει καλλιεργηθεί, το τελευταίο διάστημα, γύρω από τον τραπεζικό κλάδο, ασκεί, όπως είχε γράψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ το Insider.gr, πτωτικές πιέσεις στην εγχώρια αγορά, κάτι το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.
Στην ελληνική αγορά, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,896 ευρώ το λίτρο, του diesel κίνησης στα 1,687 ευρώ και του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,179 ευρώ. Χθες, Τρίτη, η τιμή του Brent κινήθηκε κοντά στα 74 ευρώ, καταγράφοντας μικρή άνοδο σε σχέση με τα 70 δολάρια που είχε φθάσει ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα αλλά, ακόμη και εάν η τιμή κινηθεί ανοδικά για τις επόμενες ημέρες, η οποιαδήποτε (μικρή) αύξηση θα αποτυπωθεί σε βάθος πενθημέρου στην ελληνική αγορά.
Όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης, του οποίου η περίοδος διάθεσης αναμένεται να ολοκληρωθεί (στο τέλος Μαρτίου λήγει και η κρατική επιδότηση των 15 λεπτών), η τιμή των 1,179 ευρώ το λίτρο θεωρείται ελκυστική για ένα τελευταίο γέμισμα, το οποίο όμως είναι αμφίβολο για το εάν θα γίνει, καθώς οι καταναλωτές, πιεζόμενοι από τον πληθωρισμό, δείχνουν απρόθυμοι να αποθεματοποιήσουν για την ερχόμενη χρονιά.
Αντικρουόμενες απόψεις στην αγορά: Το πετρέλαιο θα μπορούσε να πέσει στα 40 δολάρια ή να ανέβει στα... 140 δολάρια
Διεθνείς αναλυτές σημειώνουν πως οι ανησυχίες για διόγκωση και διάχυση της τραπεζικής κρίσης παραμένουν και θολώνουν το τοπίο για την πορεία της ανάπτυξης και της ζήτησης. Υπό τις παρούσες συνθήκες, οι τιμές αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 70 και 80 δολαρίων το επόμενο διάστημα αλλά θα μπορούσαν να πέσουν και στα 40 δολάρια σε περίπτωση επιδείνωσης της οικονομίας.
Η Natasha Kaneva, επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας εμπορευμάτων της JP Morgan, έγραψε σε μια έκθεση ότι η αγορά πετρελαίου θα παραμείνει πλεονασματική τους επόμενους δύο μήνες με τις τιμές του πετρελαίου υπό θεμελιώδη πίεση μέχρι τον Μάιο, καθώς τα παγκόσμια αποθέματα είναι πιθανό να αυξηθούν κατά επιπλέον 46 εκατομμύρια βαρέλια. Πιστεύει ότι είναι λιγότερο πιθανό ένα ράλι ανόδου βραχυπρόθεσμα και βλέπει τις τιμές να διαπραγματεύονται μεταξύ 70 και 80 δολαρίων εκτός εάν το κλίμα ανατραπεί από μια ενδεχόμενη αλλαγή στρατηγικής του ΟΠΕΚ ή μια απόφαση των ΗΠΑ να αναπληρώσουν τα στρατηγικά αποθέματά τους.
Ο πρώτος καταλύτης για την άνοδο των τιμών θα ήταν μια αλλαγή στη στρατηγική του ΟΠΕΚ, ο οποίος έχει τηρήσει το χρονοδιάγραμμα παραγωγής που είχε καθορίσει τον Οκτώβριο του 2022. Ο όμιλος, στη συνεδρίαση του επόμενου μήνα θα μπορούσε να αποφασίσει να προβεί σε περαιτέρω περικοπές. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η Kaneva θεωρεί ότι ο οργανισμός θα μπορούσε να μειώσει τις ποσοστώσεις κατά περίπου 400.000 βαρέλια την ημέρα, ένα μικρό αλλά σημαντικό κομμάτι της ημερήσιας αγοράς πετρελαίου των 100 εκατομμυρίων βαρελιών.
Ο άλλος καταλύτης θα ήταν μια ανακοίνωση από την πλευρά της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι θα αρχίσει να αναπληρώνει το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου (SPR), το οποίο βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, κάτι που θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμών.
Ωστόσο, με βάση μια ρεαλιστική θεώρηση, οι τάσεις της τιμής του πετρελαίου μπορεί να εξαρτηθούν από τη μορφή της τραπεζικής αναταραχής. Εάν τα πράγματα χειροτερέψουν, οι τιμές θα πέσουν απότομα, επειδή οι υφέσεις που προκαλούνται από μια οικονομική κρίση τείνουν να είναι δύο έως τρεις φορές χειρότερες για το πετρέλαιο.
«Η ιστορική ανάλυση δείχνει ότι η μετάδοση στις χρηματοπιστωτικές αγορές τείνει να εδραιώνεται όλο και περισσότερο στη φυσική οικονομία, μειώνοντας τις καταναλωτικές δαπάνες και χτυπώντας σκληρά τη ζήτηση πετρελαίου», επεσήμανε η Kaneva. Εάν τα τρέχοντα προβλήματα επηρεάσουν ολόκληρο το περιφερειακό τραπεζικό σύστημα, το Brent θα μπορούσε να φτάσει και τα 40 δολάρια, είπε.
Από την άλλη, δεν λείπουν και οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου το τελευταίο διάστημα οφείλεται σε κερδοσκοπικά παιχνίδια. Μάλιστα, ο διευθυντής της Andurand Capital, Pierre Andurand, δήλωσε ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να φθάσει τα 140 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.