Φόβοι ΔΝΤ για χρηματοπιστωτική αστάθεια από τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φόβοι ΔΝΤ για χρηματοπιστωτική αστάθεια από τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις
Φόβους για περικοπή δανείων από τράπεζες, μείωση ανάπτυξης στην πραγματική οικονομία και ανατροφοδότηση μεγαλύτερης χρηματοπιστωτικής αστάθειας εκφράζει το ΔΝΤ.

Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και οι διαφορετικές ταχύτητες της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσαν να εμβαθύνουν τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής αστάθειας, μειώνοντας τις επενδύσεις, την αξία των assets, τα συστήματα πληρωμών και την ικανότητα των τραπεζών να δανείζουν, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί πως η κλιμάκωση των εντάσεων θα οδηγήσει σε εκροές κεφαλαίων και άμεσων επενδύσεων, προκαλώντας ιδιαίτερους κινδύνους για τις αναπτυγμένες και τις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς. Αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη απώλεια του 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

«Η επιβολή οικονομικών περιορισμών, η αυξημένη αβεβαιότητα και οι διασυνοριακές εκροές κεφαλαίων και επενδύσεων που προκαλούνται από την κλιμάκωση των εντάσεων θα μπορούσαν να αυξήσουν τους κινδύνους για τα χρέη των τραπεζών και το κόστος χρηματοδότησης», ανέφεραν οι ερευνητές του ΔΝΤ σύμφωνα με το Reuters.

Για να περιοριστεί ο δυνητικός κίνδυνος και οι αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις από τις γεωπολιτικές συγκρούσεις, το ΔΝΤ επεσήμανε ότι οι τραπεζικές εποπτικές αρχές, οι ρυθμιστικές αρχές και οι ίδιες οι τράπεζες, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν stress tests και να αναλύσουν σενάρια για να κατανοήσουν καλύτερα το πώς οι αυξανόμενες εντάσεις θα μπορούσαν να μεταδοθούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Παράλληλα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να ενισχύσουν τους μηχανισμούς διαχείρισης κρίσεων, διασφαλίζοντας συμφωνίες συνεργασίας και οι κυβερνήσεις των χωρών του κόσμου να ενδυναμώσουν τις δικλείδες ασφαλείας, μέσω γραμμών ανταλλαγής νομισμάτων ή προληπτικών πιστωτικών γραμμών από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως το ΔΝΤ.

Οι οικονομίες που εξαρτώνται επίσης από εξωτερική χρηματοδότηση θα πρέπει να δημιουργήσουν ισχυρότερα κεφαλαιακά αποθέματα και «ενέσεις» ρευστότητας στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Finance: Βελτιώνονται οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών - Σύσταση «buy» για Πειραιώς, ΕΤΕ, Eurobank

Piraeus Securities: Σημαντική αναβάθμιση στη μετοχή της Mytilineos - Στα 34,5 ευρώ η τιμή στόχος

JP Morgan: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες - Οι εκλογές δεν θα επηρεάσουν τους επενδυτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider