Βάσλε (ΕΚΤ): Μεταξύ 25 και 50 μονάδων βάσης η αύξηση επιτοκίων τον Μάιο - Τι θα κρίνει την απόφαση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βάσλε (ΕΚΤ): Μεταξύ 25 και 50 μονάδων βάσης η αύξηση επιτοκίων τον Μάιο - Τι θα κρίνει την απόφαση
Πιθανή θεωρεί την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ο Μπόστιαν Βάσλε, κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβενίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ.

Πιθανή θεωρεί την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ο Μπόστιαν Βάσλε, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, δεδομένης της υποχώρησης των ανησυχιών για το τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη της Σλοβενίας, οι τραπεζικές αναταραχές φαίνεται να περιορίζονται, κάτι που σημαίνει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται στην ίδια θέση με πριν.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια» τόνισε ο ίδιος, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Οι επιλογές για τον Μάιο είναι μεταξύ 25 και 50 μονάδων βάσης. Δεν είναι απαραίτητο να αποφασίσουμε από τώρα, καθώς το μέγεθος της επόμενης κίνησης θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία - συμπεριλαμβανομένων του τραπεζικού δανεισμού, της ανάπτυξης και του πληθωρισμού» επεσήμανε.

Ο Βάσλε υπογράμμισε την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, σημειώνοντας ότι «το momentum της ανάπτυξης είναι καλύτερο από το αναμενόμενο».

«Η αγορά εργασίας είναι επίσης πολύ ισχυρή» επεσήμανε ακόμα.

Αναφορικά με τους παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία ηπιότερη αύξηση, της τάξεως των 25 μονάδων βάσης, ο ίδιος παρέπεμψε στον βαθμό προθυμίας των τραπεζών για χορήγηση δανείων. Όπως είπε, εάν οι τραπεζικές αναταραχές την επηρεάσουν, θα είναι ένας λόγος για να χαμηλώσει ο ρυθμός των αυξήσεων, αν και όπως τόνισε, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να συνηγορούν σε μία τέτοια εξέλιξη.

«Είναι δύσκολο να διαχωριστεί ο αντίκτυπος της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής από τις ανησυχίες για τον τραπεζικό τομέα» είπε ο Βάσλε. «Αλλά ο αντίκτυπος της κατάστασης της Credit Suisse στον τραπεζικό δανεισμό στην Ευρωζώνη είναι πιθανώς οριακός» προσέθεσε.

Επίσης, όπως επεσήμανε, «μία αναστροφή της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού» θα μπορούσε να οδηγήσει σε μικρότερη αύξηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε υψηλό έτους «σκαρφαλώνει» το ευρώ - Συνεχίζει ανοδικά έναντι του δολαρίου

Νάγκελ (Bundesbank): «Τέλος» η ενεργειακή κρίση - Ασφαλείς οι τράπεζες και οικονομία της Γερμανίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider