Το «άλμα» 27% στην τιμή του ελαιολάδου στην Ιταλία προσθέτει ένα ακόμα βάρος στα οικονομικά των νοικοκυριών, τα οποία ήδη βρίσκονται αντιμέτωπα με την ακρίβεια σε βασικά είδη.
Όπως προκύπτει από τον σχετικό δείκτη του Bloomberg που παρακολουθεί την πορεία των τιμών βασικών προϊόντων για την παρασκευή πίτσας στην Ιταλία, το ελαιόλαδο ακριβαίνει με ταχύτερους ρυθμούς.
Το συνολικό κόστος για την παρασκευή μιας πίτσας «Μαργαρίτα» στο σπίτι, εδώ και οχτώ μήνες, είναι τουλάχιστον 20% υψηλότερο από ό,τι πέρυσι.
Εν τω μεταξύ, το κόστος για την αγορά έτοιμης πίτσας είναι αυξημένο κατά 8,5%, σε ετήσια βάση.
Όσον αφορά στα υπόλοιπα υλικά, η τιμή στο αλεύρι έχει αυξηθεί κατά 17,6% σε σχέση με πέρυσι, ενώ για τη μοτσαρέλα κατά 26,9%, για την ντομάτα κατά 13,4%, ενώ για το ρεύμα (δεδομένου ότι χρειάζεται για το ψήσιμο της πίτσας) κατά 28%.