Στα 5,858 δισ. ευρώ ανήλθαν τον Οκτώβριο τα «φέσια» του Δημοσίου

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα 5,858 δισ. ευρώ ανήλθαν τον Οκτώβριο τα «φέσια» του Δημοσίου

Στα 5,858 δισ. ευρώ ανήλθαν τον Οκτώβριο τα φέσια του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, καταγράφοντας πτώση 96 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Σεπτέμβριο.

Όπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής κυβέρνησης μειώθηκαν κατά 52 εκατ. ευρώ από τα 5,152 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο στα 5,1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου ανήλθαν στα 758 εκατ. ευρώ από 807 εκατ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα.

Οι ΟΤΑ όφειλαν στον ιδιωτικό τομέα στα τέλη Οκτωβρίου 324 εκατ. ευρώ, τα υπουργεία και η κεντρική κυβέρνηση συνολικά 590 εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλές λοιπών νομικών προσώπων του Δημοσίου αθροίζονταν σε 266 εκατ. ευρώ.

Τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους ανήλθαν στα τέλη Οκτωβρίου σε 1,18 δισ. ευρώ, έναντι 1,21 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι μεγαλύτερες οφειλές, βαραίνουν τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς φτάνουν στα 2,73 δισ. ευρώ. Εξ’ αυτών, τα 542 εκατ. ευρώ τα χρωστάει το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (σ.σ για τα εφάπαξ τα οποία έχουν παγώσει) ενώ τα χρέη του ΕΟΠΥΥ ανέβηκαν ακόμη περισσότερο στα 1,845 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως οι θεσμοί δίνουν μεγάλο βάρος στην εξόφληση των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, θεωρώντας πως είναι η τρίτη πιο σημαντική παρέμβαση για την αύξηση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών.

Το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας προέβλεπε πως καλώς εχόντων των πραγμάτων έως το τέλος του 2015 θα καταβάλλονταν 3,1 δισ. ευρώ για την πληρωμή ληξιπροθέσμων χρεών του Δημοσίου, ενώ έως το τέλος του 2016 θα δοθούν ακόμη 3,9 δισ. ευρώ. Ως προς το στόχο του 2015 ήδη αυτός πρέπει να θεωρείται ανέφικτος.

Πάντως το ΓΛΚ έχει ήδη καταρτίσει συγκεκριμένο σχέδιο εξόφλησης των χρεών του Δημοσίου που περιλαμβάνει τόσο τους φορείς που θα χρηματοδοτηθούν όσο και το χρονοδιάγραμμα καταβολής των οφειλών. Προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στα ληξιπρόθεσμα χρέη νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων που σήμερα ξεπερνούν τα 3,9 δισ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσουν οι οφειλές των ΟΤΑ και των υπουργείων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider