Σχεδόν ένα μήνα μετά τις περιπέτειες του Μαρτίου για την Credit Suisse και καθώς οι ανησυχίες γύρω από τον τραπεζικό κλάδο φαίνεται να έχουν «καταλαγιάσει» - αλλά όχι και να έχουν εξαφανιστεί - κορυφαία αξιωματούχος της Ιαπωνίας σπεύδει να προειδοποιήσει ότι η εμπειρία της ελβετικής τράπεζες έχει να παραδώσει ένα μάθημα: Ότι ακόμα και οι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες τράπεζες μπορούν να χάσουν την εμπιστοσύνη των αγορών.
«Η Credit Suisse είχε έναν τόσο υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, ωστόσο και πάλι, η αγορά την εγκατέλειψε κρίνοντας ότι είχε ένα αδύναμο επιχειρηματικό μοντέλο» σημείωσε, συγκεκριμένα σε συνέντευξή της, η υφυπουργός Διεθνών Υποθέσεων στον Οργανισμό Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, Tomoko Amaya.
Όπως είπε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το Bloomberg, πρόκειται για ένα «σημαντικό μάθημα» που δείχνει ότι τα κεφάλαια δεν είναι αρκετά για να καθησυχάσουν τις αγορές.
Αυτό, μετά την κρίση εμπιστοσύνης που έπληξε την Credit Suisse τον Μάρτιο, οδηγώντας στη συμξφωνία εξαγοράς της από την UBS. Λίγο νωρίτερα, η κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις ΗΠΑ είχε ήδη εκπέμψει ανησυχητικά μηνύματα στις αγορές.
Σημειωτέον ότι η Credit Suisse αποκάλυψε, σήμερα, ότι υπέστη καθαρές εκροές περιουσιακών στοιχείων ύψους 61,2 δισ. ελβετικών φράγκων (68,6 δισ. δολ.) κατά το α' τρίμηνο, στον απόηχο της κρίσης και της συμφωνίας εξαγοράς της από την UBS.