ΗΠΑ: Σημαντικά κάτω από τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη στο α' τρίμηνο - Στο 1,1%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Σημαντικά κάτω από τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη στο α' τρίμηνο - Στο 1,1%
Σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας.

Σημαντικά κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκε η ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ για το α' τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας.

Το αμερικανικό ΑΕΠ «έτρεξε» με ρυθμό 1,1% έναντι 2,6% στο δ' τρίμηνο του 2022 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 1,9%.

Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών PCE -ο «αγαπημένος» δείκτης της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) για τη μέτρηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία- διαμορφώθηκε στο 4,9% έναντι 4,4% στο δ' τρίμηνο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 4,7%.

Η προσωπική κατανάλωση στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 3,7% έναντι άνοδο 1% στο δ' τρίμηνο του 20221 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 4%.

Η Fed και ο φόβος της ύφεσης

Σημειώνεται πως τα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ φανερώνουν σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας, γεγονός που επιδιώκει η Fed με τις συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της από τον Μάρτιο του 2022 και με την τράπεζα να θέλει να «κρυώσει» τον πληθωρισμό, θέτοντας τον προς τον στόχο του 2%.

Ωστόσο, η επιβράδυνση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου επαναφέρει τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας ύφεσης στις ΗΠΑ.

Υπό αυτό το πρίσμα, μένει να φανεί το κατά πόσο τα σημερινά στοιχεία θα επηρεάσουν την απόφαση της Fed για τη νομισματική της πολιτικής, με την αρμόδια επιτροπή της τράπεζας (FOMC) συνεδριάζει στις 2 και 3 Μαρτίου, Το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης, η FOMC θα ανακοινώσει εάν θα αυξήσει ή εάν θα διατηρήσει τα επιτόκια της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Κομισιόν άντλησε επιπλέον 7 δισ. ευρώ από την έκδοση 15ετούς ομολόγου

gazzetta
gazzetta reader insider insider