Ρεύμα: Στους 9 μήνες έφτασε το πτωτικό σερί της εγχώριας κατανάλωσης

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Στους 9 μήνες έφτασε το πτωτικό σερί της εγχώριας κατανάλωσης
Υποχώρηση της ζήτησης και τον Μάρτιο, κατά 15,45%, ο οποίος έρχεται να προστεθεί στο διάστημα από τον Ιούλιο του 2022 που καταγράφονται συνεχώς αρνητικά πρόσημα. Τα μερίδια των προμηθευτών, σύμφωνα με το δελτίο του ΑΔΜΗΕ.

Στην τάση υποχώρησης της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας προστέθηκε και ο Μάρτιος, καθώς σύμφωνα με το δελτίο του ΑΔΜΗΕ, τον προηγούμενο μήνα η ζήτηση ενέργειας παρουσίασε για μία ακόμη φορά αρνητική μεταβολή σε ετήσια βάση. Μάλιστα, η υποχώρηση είναι αισθητά πιο μεγάλη από τον αμέσως προηγούμενο μήνα, καθώς άγγιξε το -14,45%, έναντι του -2,25% που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο του 2022.

Αρνητικά πρόσημα στη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια εμφανίστηκαν για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούλιο, κατά που σημαίνει ότι με την προσθήκη και του Μαρτίου, για 9ο συνεχόμενο μήνα υποχωρεί η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε ετήσια βάση. Μάλιστα, η «βουτιά» του Μαρτίου είναι από τις μεγαλύτερες σε αυτό το πτωτικό σερί, όταν για παράδειγμα τον Ιανουάριο του 2023 είχε υποχωρήσει κατά -13,78%.

Μία βασική αιτία για την περιορισμένη ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια είναι οι ήπιες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον φετινό χειμώνα, συγκρατώντας επομένως την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση. Παράλληλα, οι υψηλότερες του κανονικού λιανικές τιμές ηλεκτρισμού, αλλά και οι καμπάνιες ενεργειακής εξοικονόμησης, ώθησαν τους καταναλωτές στη συγκρατημένη χρήση ηλεκτρικού εξοπλισμού.

«Πρωταθλητές» χαμηλή και μέση τάση

Η «βουτιά» κατά 14,45% προήλθε από τη διαμόρφωση της ζήτησης τον προηγούμενο μήνα στις 3.956 GWh (Γιγαβατώρες), από 4.680 GWh τον Μάρτιο του 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι, και τον Μάρτιο, «όχημα» για τον περιορισμό της κατανάλωσης αποτέλεσε η χαμηλή και η μέση τάση, δηλαδή τα νοικοκυριά και οι μικρές-μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι η μείωση στο δίκτυο διανομής άγγιξε τις 687 GWh, υπερπολλαπλάσια από το αμέσως μεγαλύτερο «ψαλίδι» (κατά 50 GWh) που καταγράφηκε στις απώλειες και τη μείωση κατά 30 GWh στους πελάτες υψηλής τάσης (μεγάλες βιομηχανίες).

Πρώτη «πηγή» κάλυψης της εγχώριας ζήτησης ήταν για ένα ακόμη μήνα οι ΑΠΕ, με 1.865 GWh (Γιγαβατώρες). Ακολούθησαν οι θερμοηλεκτρικές μονάδες (αερίου και λιγνίτη) με παραγωγή 1.378 Γιγαβατώρων.

Στην τρίτη θέση βρέθηκαν οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, με το καθαρό «ισοζύγιο» των ανταλλαγών με τις γειτονικές χώρες να αντιστοιχεί στην «έλευση» 562 GWh ηλεκτρισμού. Μικρή ήταν η συμβολή των υδροηλεκτρικών, με μόλις 187 GWh.

Τα μερίδια των προμηθευτών

Την ίδια στιγμή, τον Μάρτιο δεν παρατηρήθηκαν αξιόλογες μεταβολές στα ποσοστά εκπροσώπησης των προμηθευτών στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, το ποσοστό της ΔΕΗ διαμορφώθηκε στο 61,37% του συνολικού φορτίου κατανάλωσης, από 62,58% τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Η Protergia κατέλαβε φορτίο 7,42% (από 7,44% τον Φεβρουάριο), ο ΗΡΩΝ 7,20% (από 7,03%), και η Elpedison 6,14% (από 7,03%). Στις επόμενες θέσεις βρέθηκαν η NRG με 4,96% (4,82%), η Αέριο Αττικής με 2,90% (από 2,78%), η Watt & Volt με 2,76% (από 2,09%), η ΖeniΘ με 2,11% (από 2,23%) και η Volterra με 2,01% (1,81%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider