Με επίπεδα ρεκόρ έκλεισε το 2024 ως προς την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκών στη χώρα μας, και κατά συνέπεια ως προς τις επενδύσεις στον κλάδο, όπως δείχνουν τα στοιχεία που παρουσίασε ο Στέλιος Ψωμάς, Ενεργειακός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), κατά τη χθεσινή ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου.
Με βάση αυτά τα στοιχεία, οι καινούριες εγκαταστάσεις κατέγραψαν ιστορικό υψηλό το 2024, αγγίζοντας τα 2,5 GW σε συνολική εγκατεστημένη ισχύ. Όπως είναι φυσικό, το ιστορικό υψηλό συνοδεύτηκε και με ρεκόρ σε «ηλιακές» επενδύσεις στη χώρα μας, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα επίπεδα του 1,5 δισ. ευρώ.
Ο απολογισμός του περασμένου έτους δείχνει όμως σημαντική ενίσχυση της στροφής στην αυτοπαραγωγή. Πιο συγκεκριμένα, για τη στροφή στο μοντέλο του prosumer, νοικοκυριά και επιχειρήσεις εγκατέστησαν πέρυσι φωτοβολταϊκά συστήματα συνολικής ισχύος 400 MW (100 MW οικιακά και 300 MW εμπορικά). Το νούμερο αυτό ξεπερνά τη συνολική «επίδοση» αρκετών παρελθόντων ετών.
Νέο ρεκόρ το 2025
Σύμφωνα με τον κ. Ψωμά, ένας σημαντικός λόγος για την αυξημένη διείσδυση το 2024 ήταν οι μειωμένες τιμές του εξοπλισμού, οι οποίες οδήγησαν στο να «γράψουν ζημιές» αρκετοί Κινέζοι κατασκευαστές. Οι τιμές αναμένεται να διορθωθούν σχετικά φέτος, χωρίς ωστόσο αυτό να επιδράσει στην οικονομική βιωσιμότητα των επενδύσεων και, επομένως, στην περαιτέρω προέλαση των φωτοβολταϊκών.
Ως αποτέλεσμα, με βάση τις εκτιμήσεις του ΣΕΦ, το περσινό ιστορικό υψηλό θα είναι εξαιρετικά βραχυχρόνιο, καθώς θα καταρριφθεί το τρέχον έτος. Πιο συγκεκριμένα, για φέτος προβλέπεται η εγκατάσταση νέων ηλιακών πάρκων συνολικής ισχύος 2,4 – 3 GW και κατά συνέπεια νέο ρεκόρ και στις εγχώριες επενδύσεις στον κλάδο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκτίμηση για ακόμη μεγαλύτερη «επίδοση» το 2025 έρχεται σε μία συγκυρία όπου έχουν ανασταλεί τα εγγυημένα έσοδα (λειτουργική ενίσχυση) στις ΑΠΕ, οποιουδήποτε μεγέθους. Σύμφωνα με τον Ενεργειακό Σύμβουλο του ΣΕΦ, οι υπόλοιπες εφαρμογές θα μπορέσουν να βελτιώσουν έτι περαιτέρω την ανάπτυξη του κλάδου, ξεκινώντας από την υλοποίηση έργων net-metering που υπέγραψαν σύμβαση πέρυσι.
Επίσης, το 2025 αναμένεται να υλοποιηθούν τα έργα που θα επιδοτηθούν μέσω του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», τα συστήματα για την πρώτη φάση του προγράμματος «Απόλλων», καθώς και τα «μικρά» φωτοβολταϊκά που κλείδωσαν ταρίφα σε Πελοπόννησο, Κρήτη, Εύβοια. Παράλληλα, αναμένεται η κατασκευή ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου έργων μεγάλης κλίμακας (utility-scale), όπως και του πρώτου «κύματος» μονάδων αποθήκευσης ενέργειας.
25.000 θέσεις εργασίας
Σημαντική αναμένεται να είναι για μία ακόμη χρονιά και η συνεισφορά της αυτοπαραγωγής. Όπως ανέφερε ο κ. Ψωμάς, φέτος αναμένεται να υλοποιηθούν καινούρια συστήματα αυτοπαραγωγής συνολικής ισχύος 350 MW, με συνέπεια το portfolio εφαρμογών prosumer να ανέλθει στο τέλος του έτους στα 1,2 GW, από περίπου 850 MW που είναι σήμερα.
Εκτιμάται ότι η ανάπτυξη του κλάδου των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα στηρίζει 25.000 ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης. Με το ρεκόρ του 2024, στο τέλος του έτους η συνολική εγκατεστημένη ισχύς έφτασε πλέον τα 9,6 Γιγαβάτ. Αν σε αυτό το χαρτοφυλάκιο προστεθούν και τα 2,5 – 3 GW που αναμένεται να υλοποιηθούν το 2025, τότε στο τέλος του τρέχοντος έτους, τα υλοποιημένα ηλιακά πάρκα θα αθροίζουν από 12,1 έως 12,6 GW.
Αυτό σημαίνει ότι θα έρθει ακόμη πιο κοντά η επίτευξη του στόχου που θέτει το Εθνικό Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) σχετικά με την ηλιακή παραγωγή στο τέλος της 10ετίας. Υπενθυμίζεται ότι το ΕΣΕΚ προβλέπει το 2030 τη λειτουργία φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 13,5 GW. Σύμφωνα με τον ΣΕΦ, ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί ήδη από το 2026.