EBRD: Ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ κατά 2,4% φέτος - Στο 2,3% για το 2024

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
EBRD: Ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ κατά 2,4% φέτος - Στο 2,3% για το 2024
Στην επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ το 2023 προχώρησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, με την EBRD ωστόσο να υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την πορεία του ΑΕΠ το 2024.

Στην επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ το 2023 προχώρησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, με την EBRD ωστόσο να υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την πορεία του ΑΕΠ το 2024.

Πιο αναλυτικά, σε έκθεσή της, αναμένει άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,4% το τρέχον έτος (από 1,5% σύμφωνα με την προηγούμενη έκθεσή της), ενώ για το 2024 η Τράπεζα αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 2,3% (στην έκθεση του Μαρτίου ανέμενε ανάπτυξη 3% για το ερχόμενο έτος).

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν προέβλεψε ρυθμό ανάπτυξης 2,4% για την ελληνική οικονομία το 2023, ανακοινώνοντας την Δευτέρα τις εαρινές της προβλέψεις.

Σύμφωνα με την EBRD, η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία μετά την πανδημία συνεχίστηκε και το 2022, ωστόσο επιβραδύνθηκε το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά περισσότερο από 8% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο του 2022, στηριζόμενο από την ιδιωτική κατανάλωση, την αύξηση των κρατικών δαπανών και την ισχυρή αύξηση των εξαγωγών. Ο τουρισμός είχε επίσης εξαιρετική απόδοση το 2022, με τις εισπράξεις να προσεγγίζουν το έτος-ρεκόρ πριν από την Covid, το 2019.

Συνολικά, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,9% το 2022, κάπως υψηλότερα από το αναμενόμενο λόγω των ισχυρών επιδόσεων στο τέλος του έτους. Οι πρόδρομοι δείκτες για τη βιομηχανική παραγωγή και την εμπιστοσύνη τους πρώτους μήνες του 2023 ήταν ως επί το πλείστον θετικοί.

Ωστόσο, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των παραγωγών κατέστη όλο και πιο εύθραυστη το δεύτερο εξάμηνο του έτους, συμβάλλοντας σε απότομη πτώση της ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο, καθώς οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας αντιμετώπισαν αυξανόμενη αβεβαιότητα και αναταράξεις και καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε σημαντικά.

Πληθωρισμός

Σε σχέση με τον πληθωρισμό, στην ανάλυση τονίζεται ότι αυτός αποκλιμακώνεται με ταχείς ρυθμούς από την κορύφωσή του πλέον του 12% σε κάποιο σημείο του 2022, υποχωρώντας στο 5,4% τον Μάρτιο του 2023 (όταν συντάχθηκε η έκθεση δεν περιλάμβανε τα στοιχεία για τον Απρίλιο με τις τιμές καταναλωτή να υποχωρούν στο 3%). Η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στην ενεργειακή κρίση με μέτρα στήριξης, τα οποία έχουν σημαντική δημοσιονομικό κόστος, όμως ο προϋπολογισμός βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023.

Το δημόσιο χρέος παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη (ως ποσοστό επί του ΑΕΠ), ωστόσο όπως επισημαίνεται υποχωρεί απότομα τα τελευταία δύο χρόνια, από υψηλότερα του 200% (τέλος του 2020) σε περίπου 170% στο τέλος του 2022, ως αποτέλεσμα της υψηλής ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ και των μέτρων για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Ενώ η οικονομία επιβραδύνεται, οι συνολικές βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν θετικές, σύμφωνα με την EBRD.

«Μια μέτρια επιβράδυνση της ανάπτυξης, η οποία αντανακλά τις παγκόσμιες εξελίξεις, προβλέπεται για το 2023 (αύξηση ΑΕΠ 2,4%), καθώς και το 2024 (2,3%). Η υλοποίηση των έργων τα οποία χρηματοδοτούνται τόσο με δάνεια όσο και με επιχορηγήσεις, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχωράει καλά και μετριάζει τους καθοδικούς κινδύνους που προέρχονται από τις αναταράξεις από τις αναταράξεις σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Barclays: Έτοιμη η Ελλάδα για έναν νέο ισχυρό αναπτυξιακό μεγακύκλο

Τα μηνύματα από την εξόρμηση της Wood & Co στην Αθήνα και το ισχυρό ενδιαφέρον των ξένων για το Χρηματιστήριο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider