Ρεύμα: Στους προμηθευτές 71,4 εκατ. για τις επιδοτήσεις έως και τον Ιούνιο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Στους προμηθευτές 71,4 εκατ. για τις επιδοτήσεις έως και τον Ιούνιο
Απόφαση του υπουργού ΠΕΝ, Κώστα Σκρέκα, «ξεκλειδώνει» τη χρηματοδότηση των ενισχύσεων για 3μηνο Απρίλιος-Ιούνιος 2023. Σειρά Υπουργικών Αποφάσεων, μεταξύ άλλων για τη διενέργεια νέων διαγωνισμών ΑΠΕ εντός του 2023, την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών αερίου, και την καλύτερη αξιοποίηση του διαθέσιμου ηλεκτρικού «χώρου».

Την επιστροφή των ποσών με τα οποία οι προμηθευτές κάλυψαν τις επιδοτήσεις του τελευταίου διμήνου, αλλά και τη χρηματοδότηση των ενισχύσεων για τον επόμενο μήνα, «ξεκλειδώνει» Απόφαση του υπουργού ΠΕΝ, Κώστα Σκρέκα. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο έχει προχωρήσει στην ανακοίνωση της στήριξης των τιμολογίων νοικοκυριών – αγροτών και για τον επόμενο μήνα, ώστε να διασφαλισθεί πως δεν θα χρειαστεί να λάβει σχετική απόφαση η υπηρεσιακή κυβέρνηση, στην περίπτωση που δεν αναδειχθεί κυβέρνηση από την αυριανή εκλογική αναμέτρηση.

Με την Υπουργική, οι εταιρείες προμήθειας καλύπτονται οικονομικά για το σύνολο των επιδοτήσεων που έχουν παρασχεθεί σε οικιακούς καταναλωτές και αγρότες, από την έναρξη των μέτρων στήριξης. Όπως είναι γνωστό, τα χρήματα προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), για το οποίο με άλλη πρόσφατη Υπουργική Απόφαση παρατάθηκε έως 30 Σεπτεμβρίου η εισροή των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών.

Με την ίδια Απόφαση, παρατάθηκε επίσης μέχρι 30 Σεπτεμβρίου το ισχύον μοντέλο στη λιανική το ρεύμα, με την αναστολή των ρητρών αναπροσαρμογής και την ανακοίνωση κάθε 20 του μηνός των τιμολογίων που θα ισχύσουν τον επόμενο μήνα. Οι χρεώσεις Ιουνίου πρόκειται να δημοσιοποιηθούν σήμερα Σάββατο, 20 Μαΐου, με τις εκτιμήσεις εκπροσώπων της αγοράς να εκτιμούν πως οι ανακοινώσεις θα κινούνται 10% χαμηλότερα από τον Μάιο.

Νέοι διαγωνισμοί ΑΠΕ

Εκτός από την χρηματοδότηση των επιδοτήσεων, χθες δημοσιεύθηκαν σωρεία άλλων Αποφάσεων του υπουργού ΠΕΝ. Μία από αυτές, όπως είχε γράψει το Insider.gr, άνοιξε ο δρόμος για τη διενέργεια εντός του 2023 του επόμενου «κύματος» διαγωνισμών, για την ένταξη στο καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης καινούριων μονάδων ΑΠΕ συνολικής ισχύος τουλάχιστον 1.500 MW.

Στο πλαίσιο αυτό, στο 3ο τρίμηνο θα πραγματοποιηθεί μία κοινή διαγωνιστική διαδικασία (για αιολικά και φωτοβολταϊκά) τουλάχιστον 1.200 MW. Στη διαδικασία αυτή, η τιμή εκκίνησης για τα φωτοβολταϊκά καθορίστηκε από το ΥΠΕΝ στα 54 ευρώ ανά MWh και για τα αιολικά στα 63 ευρώ ανά MWh.

Το 3ο τρίμηνο θα διεξαχθούν επίσης και δύο διακριτές διαδικασίες, μία για κάθε τεχνολογία, με τη συμμετοχή μικρών έργων. Η πρώτη θα αφορά φωτοβολταϊκά ισχύος μικρότερης από 1 MW, για τη δημοπράτηση έργων συνολικής ισχύος 200 MW, στην οποία η τιμή εκκίνησης εκκίνησης θα είναι 70 ευρώ ανά MWh. Με τον διαγωνισμό για «μικρά» αιολικά (ισχύος έως 6 MW) θα δημοπρατηθούν μονάδες συνολικής ισχύος 100 MW, ενώ η τιμή εκκίνησης θα είναι 83 ευρώ ανά MWh.

Για το 4ο τρίμηνο προβλέπεται ένας διαγωνισμός για αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς ανεξαρτήτως ισχύος, που εγκαθίστανται σε χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου με τις οποίες υφίσταται εν ενεργεία διασυνοριακό εμπόριο ενέργειας με την Ελλάδα. Η δημοπρατούμενη ισχύς θα προκύψει από μεθοδολογία, ενώ οι τιμές εκκίνησης ανά τεχνολογία θα είναι ίδιες με αυτές στον «μικτό» διαγωνισμό του 3ου τριμήνου. Για τα έργα που θα προκριθούν από όλες τις διαδικασίες, προβλέπονται συγκεκριμένες προθεσμίες στις οποίες θα πρέπει να κατασκευασθούν.

Εγκατάσταση περισσότερων ΑΠΕ

Με άλλη Υπουργική Απόφαση εισάγεται ένα μέτρο το οποίο θα επιτρέψει την εγκατάσταση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού έργων ΑΠΕ στη διαθέσιμη χωρητικότητα του ηλεκτρικού συστήματος. Με το μέτρο αυτό, επιβάλλονται περιορισμοί έγχυσης στις νέες μονάδες ΑΠΕ (και στους σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας), ώστε να διασφαλιστεί πως, στις περιπτώσεις που σε μία περιοχή υπάρχει ταυτόχρονη ηλεκτροπαραγωγή από το σύνολο των εγκατεστημένων μονάδων (π.χ. με ταυτόχρονη ηλιοφάνεια και υψηλό αιολικό δυναμικό) δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα ευστάθειας στο σύστημα.

Οι περιορισμοί αυτοί είναι στατικοί, δηλαδή δεν μεταβάλλονται ανά εποχή ή περιοχή, ενώ με την επιβολή τους ο «κόφτης» στην ετήσια παραγωγή των μονάδων δεν θα ξεπερνά το 5%. Έτσι, για παράδειγμα, στα φωτοβολταϊκά που συνδέονται στην υψηλή τάση (ισχύος πάνω από 8 MW), επιβληθεί περιορισμός στο 72% μέγιστης ισχύος παραγωγής. Ο περιορισμός αυτός θα είναι μόνιμος, δηλαδή θα ισχύει για όλες τις ώρες παραγωγής των φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Αντίθετα, οι περιορισμοί διαφοροποιούνται ανά χρονικές ζώνες, στην περίπτωση των αιολικών που συνδέονται στο σύστημα μεταφοράς. Έτσι, στο διάστημα 09:00 – 11:00 ο περιορισμός μέγιστης ισχύος παραγωγής προτείνεται να οριστεί στο 80%, για το 4ωρο 11:00 – 15:00 στο 65% και για το διάστημα 15:00 – 17:00 στο 80%. Περιορισμοί ανά χρονικές ζώνες θα ισχύσουν και στην έγχυση ηλεκτρικής ενέργειας για τις αυτόνομες (standalone) μπαταρίες που θα συνδεθούν στην υψηλή τάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider