Ένα 10μηνο κλείνει πλέον το συνεχές πτωτικό σερί στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε ετήσια βάση, με τον Απρίλιο να προστίθεται στην περίοδο που ξεκίνησε από τον προηγούμενο Ιούλιο και στην οποία η εγχώρια ζήτηση για ρεύμα «γράφει» αδιαλείπτως αρνητικά πρόσημα. Σύμφωνα με το δελτίο του ΑΔΜΗΕ, τον μήνα που πέρασε η πτώση ήταν σχετικά ρηχή, καθώς περιορίστηκε στο -3,11% σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο.
Πιο συγκεκριμένα, η ζήτηση τον Απρίλιο του 2023 έφτασε τις 3.555 GWh (Γιγαβατώρες), ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, όταν είχε διαμορφωθεί σε 3.669 Γιγαβατώρες. Σε απόλυτα νούμερα, το μεγαλύτερο μερίδιο της πτώσης προήλθε από το δίκτυο διανομής (δηλαδή τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις), όπου η ζήτηση μειώθηκε κατά 81 Γιγαβατώρες. Ακολούθησαν οι μεγάλες βιομηχανίες (υψηλή τάση), με μείωση κατά 36 Γιγαβατώρες.
Βασική αιτία για την περιορισμένη ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια είναι οι υψηλότερες του κανονικού λιανικές τιμές ηλεκτρισμού, αλλά και οι καμπάνιες ενεργειακής εξοικονόμησης, που έχουν ωθήσει τους καταναλωτές στη συγκρατημένη χρήση ηλεκτρικού εξοπλισμού. Μάλιστα, καθώς ο Απρίλιος σηματοδοτεί την είσοδο της άνοιξης, πλέον απαλείφεται ως παράγοντας οι ήπιες καιρικές συνθήκες, οι οποίες έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην πτώση της κατανάλωσης τους χειμερινούς μήνες που προηγήθηκαν.
«Πρωτεία» οι ΑΠΕ
Όσον αφορά τις πηγές από τις οποίες καλύφθηκαν τον προηγούμενο μήνα οι ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια, στην πρώτη θέση βρέθηκαν οι ΑΠΕ με μερίδιο 45,5%. Ακολούθησαν οι μονάδας αερίου με συμμετοχή 30,6%, και οι εισαγωγές ηλεκτρισμού. Το καθαρό ισοζύγιο των «ανταλλαγών» ηλεκτρικής ενέργειας με τις όμορες χώρες ήταν εισαγωγικό, καταλαμβάνοντας μερίδιο 11,3%.
Περιορισμένη ήταν η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων, κατά 7,7%, ενώ ακόμη χαμηλότερα κινήθηκε η υδροηλεκτρική παραγωγή (4,9%). Σημαντικός λόγος είναι η στρατηγική που ακολουθήθηκε για εξοικονόμηση υδροηλεκτρικού δυναμικού ενόψει του επερχόμενου καλοκαιριού, ώστε να μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη ενδεχόμενης αύξησης της ζήτησης, λόγω της ανόδου των θερμοκρασιών αλλά και της τουριστικής κίνησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΑΠΕ διατηρούν τα σκήπτρα όλο το 2023, κλείνοντας το πρώτο 4μηνο του έτους με μερίδιο 42,3% - κάτι που σημαίνει ότι 4 και πλέον κιλοβατώρες, στις 10 kWh που καταναλώθηκαν φέτος, προήλθαν από «πράσινες» πηγές ηλεκτροπαραγωγής. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό αυξάνεται κοντά στο 50% (για την ακρίβεια στο 48,6%) αν προστεθεί η παραγωγή και των υδροηλεκτρικών (6,3%) στο τετράμηνο. Στη δεύτερη θέση ήρθαν οι μονάδες αερίου, με συμμετοχή 24,2% στο διάστημα Ιανουάριος – Απρίλιος 2023.
Τα ποσοστά των παρόχων
Την ίδια στιγμή, τον Απρίλιο υπήρξαν μικρές αυξομειώσεις στα ποσοστά εκπροσώπησης των προμηθευτών στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό της ΔΕΗ διαμορφώθηκε στο 60,2% του συνολικού φορτίου κατανάλωσης, ελαφρώς μειωμένο από το 61,37% του αμέσως προηγούμενου μήνα.
Η Protergia εκπροσώπησε φορτίο 7,37% (από 7,42% τον Μάρτιο), η ΗΡΩΝ 7,14% (από 7,20%), και η Elpedison 6,02% (από 6,14%). Στις επόμενες θέσεις βρέθηκαν η NRG με 4,85% (4,96%), η Watt & Volt με 4,54% (από 2,76%), η Αέριο Αττικής με 2,85% (από 2,90%), η ΖeniΘ με 2,1% (από 2,11%) και η Volterra με 2,02% (2,01%).