Μειωμένα, αλλά σε υψηλά επίπεδα τα «φέσια» των νοσοκομείων 

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μειωμένα, αλλά σε υψηλά επίπεδα τα «φέσια» των νοσοκομείων 
Tα νοσοκομεία αποτελούν μεγάλο «αγκάθι» στην πρόοδο όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας.

Μείωση εμφανίζουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων κατά το μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης που δημοσιεύτηκαν στις 2 Ιουνίου, «σπάζοντας» το ανοδικό σερί που σημειώθηκε κατά το 1ο τρίμηνο του έτους, αλλά παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, τον Απρίλιο, τα ληξιπρόθεσμα διαμορφώθηκαν στα 1.305 εκατ. ευρώ, έναντι των 1.339 εκατ. το Μάρτιο, που ήταν το τρίτο κατά σειρά αρνητικό ρεκόρ, μετά τα 1.075 εκατ. του Ιανουαρίου (το Δεκέμβριο του 2022 είχαν διαμορφωθεί στα 909 εκατ. ευρώ) και τα 1.215 εκατ. του Φεβρουαρίου.

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό δελτίο, τα παραπάνω ποσά είναι μικτά και υφίσταται υποχρέωση από τους προμηθευτές για rebate (εκπτώσεις) και clawback (υποχρεωτικές επιστροφές) που δεν έχει ακόμα συμψηφιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι τα νοσοκομεία αποτελούν μεγάλο «αγκάθι» στην πρόοδο όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας. Μάλιστα, είναι ένας από τους βασικούς «ενόχους» για την απώλεια του στόχου απομείωσης των οφειλών που είχε τεθεί -εκτός καθυστερούμενων κύριων συντάξεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη 2η αποτίμηση της Ελλάδας, τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία αντιστοιχούν στο 90% της απόκλισης αυτής.

Η Κομισιόν έχει στρέψει τις προσδοκίες της στην πλήρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), σημειώνοντας ότι «θα μπορούσε δυνητικά να βοηθήσει στην επιτάχυνση της εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών», καθώς «η κεντρικοποιημένη προμήθεια αναμένεται να επιταχύνει τις πληρωμές των δαπανών των νοσοκομείων, δεδομένου ότι θα γίνονται κεντρικά και όχι από το καθένα νοσοκομείο».

Έως και πάνω από 12 μήνες η καθυστέρηση των πληρωμών

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η καθυστέρηση πληρωμών διαμορφώνεται μεσοσταθμικά στους 10 έως και πάνω από 12 μήνες από την παράδοση.

Βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας για την κεντρικοποίηση των προμηθειών από την ΕΚΑΠΥ, με την εφαρμογή του νέου μοντέλου η εξόφληση των προμηθευτών θα γίνεται εντός 90 ημερών, καθώς θα υπάρχει πλήρως ψηφιακή διαδικασία τιμολόγησης και εκκαθάρισης δαπανών. Παράλληλα, θα επιτευχθεί η άμεση έκδοση των επιστροφών, στις οποίες υποχρεούνται οι φαρμακευτικές, λόγω υπέρβασης δαπάνης (rebate και clawback), που για τα νοσοκομεία γίνεται με μεγάλες καθυστερήσεις.

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απέστειλε τον Απρίλιο στην Ελλάδα αιτιολογημένη γνώμη, επειδή «δεν σημειώθηκε βελτίωση στις υπερβολικές καθυστερήσεις πληρωμών από δημόσια και στρατιωτικά νοσοκομεία», κοινοποιώντας τις διαδικασίες παραβάσεων που ξεκίνησε. Επίσης, έστειλε προειδοποιητική επιστολή, η οποία αφορούσε «εθνικό κανόνα που προβλέπει την άμεση πληρωμή μακροχρόνιων οφειλών των δημόσιων νοσοκομείων προς τους ιδιώτες προμηθευτές τους, υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω προμηθευτές παραιτούνται από τα δικαιώματά τους σε τόκους, αποζημιώσεις και ένδικα μέσα», μία πρακτική που «συνιστά παράβαση των ενωσιακών κανόνων για τις καθυστερήσεις πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές, όπως έχουν ερμηνευθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελλείψεις φαρμάκων: Άγρια κόντρα φαρμακοποιών - χονδρεμπόρων με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις

Ταμείο Ανάκαμψης: Υπεγράφη η πρώτη σύμβαση έργου για 4 νοσοκομεία – Στα 4,3 εκατ. η δαπάνη

Οι καθυστερήσεις των πληρωμών στα σημαντικότερα προβλήματα των γιατρών – Ποια η κύρια αιτία του brain drain

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider