Μελέτη: Η βρεφική θνησιμότητα αυξάνεται στις χώρες υπό χρεοκοπία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μελέτη: Η βρεφική θνησιμότητα αυξάνεται στις χώρες υπό χρεοκοπία
Σε χώρες, οι οποίες έχουν βγει από το καθεστώς στάσης πληρωμών εντός τριετίας,, οι βρεφικοί θάνατοι ήταν κατά 2,2% υψηλότεροι σε σχέση με το να μην είχαν χρεοκοπήσει.

Τα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας αυξάνονται και το προσδόκιμο ζωής μειώνεται όταν δεν επιλύεται σύντομα η αδυναμία αποπληρωμής του δημόσιου χρέους, αναφέρει σημερινή μελέτη, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση των χρεών χωρών μεταξύ των οποίων η Ζάμπια, η Σρι Λάνκα και η Γκάνα.

Σε χώρες, οι οποίες έχουν βγει από το καθεστώς στάσης πληρωμών εντός τριετίας από το 1900, οι βρεφικοί θάνατοι ήταν κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότεροι σε σχέση με το να μην είχαν χρεοκοπήσει, σύμφωνα με μια μελέτη των ερευνητών Κλέμενς Γκραφ φον Λίνκερ και Χουάν Φαράχ-Γιακούμπ.

Σε περιπτώσεις στάσης πληρωμών που διήρκεσαν περισσότερο από τρία χρόνια, κατά μέσο όρο μια δεκαετία, το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας ήταν κατά 11,4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο, διαπίστωσαν.

Το προσδόκιμο ζωής ήταν 1,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο --κατά μέσο όρο-- μια δεκαετία μετά την χρεοκοπία και η εικόνα ήταν χειρότερη όσο πιο παρατεταμένη ήταν αυτή η περίοδος.

Η πανδημία της COVID-19 οδήγησε σε στάση πληρωμών αρκετές χώρες, περιλαμβανομένης της Ζάμπιας, ενώ τα αυξανόμενα επιτόκια παγκοσμίως και ο πληθωρισμός, που πυροδοτήθηκε από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ώθησε άλλες χώρες στο χείλος του γκρεμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρευνα: Μία στις πέντε γυναίκες μένει έγκυος με φυσικό τρόπο έπειτα από εξωσωματική

Υγεία: Τα αντικαταθλιπτικά σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από κορονοϊό

gazzetta
gazzetta reader insider insider