Bloomberg: Η Ελλάδα ψηφίζει

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Η Ελλάδα ψηφίζει
«Το εάν η Ελλάδα θα επιστρέψει στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας θα αποφασιστεί την Κυριακή, όταν οι ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για δεύτερη φορά σε ένα μήνα» αναφέρει το δημοσίευμα.

Στο θέμα ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα επικεντρώνεται το Bloomberg, σε άρθρο του ενόψει των βουλευτικών εκλογών στη χώρα μας την Κυριακή 25 Ιουνίου. «Το εάν η Ελλάδα θα επιστρέψει στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας θα αποφασιστεί την Κυριακή, οπότε οι ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για δεύτερη φορά σε ένα μήνα» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Ο πρώην πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να επαναλάβει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Μαΐου, το οποίο αυτή τη φορά πιθανότατα θα του εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 300 εδρών. Αυτό οφείλεται σε μια αλλαγή του εκλογικού νόμου που δίνει έως και 50 μπόνους έδρες στο πρώτο κόμμα.

Εάν δεν καταφέρει να επιτύχει μια τέτοια νίκη, τότε τα κόμματα θα πρέπει να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. Αλλά και αυτό το σενάριο μοιάζει και πάλι αδύνατο, επειδή όλοι οι πολιτικοί ηγέτες έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν να συνεργαστούν μεταξύ τους» σημειώνει το Bloomberg.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο φέτος «αλλά ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη θετική πορεία της οικονομίας. Το ενδεχόμενο τρίτων εκλογών παραμένει πιθανό, ακόμα και εάν συγκεντρώνει χαμηλές πιθανότητες».

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η ΝΔ του Μητσοτάκη πιθανά θα εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ακόμα και εάν περισσότερα κόμματα περάσουν το όριο του 3% για είσοδο στη Βουλή. Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός θα μπορούσε να μη συγκεντρώσει τις 151 έδρες ή να λάβει λίγο παραπάνω από αυτές, που θα σημαίνει πως η κυβέρνηση του δεν θα είναι τόσο σταθερή όσο θα ήθελαν οι αγορές.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα φαίνεται πως θα έρθει στη δεύτερη θέση, με περίπου 20% ενώ το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να έρθει τρίτο. Το ΚΚΕ εμφανίζεται ως τέταρτο κόμμα και η ακροδεξιά Ελληνική Λύση φαίνεται να ξαναμπαίνει στη Βουλή.

Η διαφορά σε σχέση με το αποτέλεσμα του Μαΐου είναι ότι αυτή τη φορά δύο ακόμη κόμματα - η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη - φαίνεται να εκλέγονται και να οδηγούν σε ένα επτακομματικό κοινοβούλιο» αναφέρει το Bloomberg.

Το σενάριο της καταστροφής

Εάν ο Μητσοτάκης δεν καταφέρει να εξασφαλίσει πλειοψηφία και οι πολιτικοί αρχηγοί εξακολουθούν να αρνούνται να συνεργαστούν, τότε θα χρειαστούν τρίτες εκλογές σε περίπου ένα μήνα από τώρα.

Αυτό θα αντιστρέψει τη θετική δυναμική γύρω από τις ελληνικές μετοχές, τα ομόλογα και την οικονομία που ακολούθησε την ψηφοφορία του Μαΐου. Η πολιτική αστάθεια μπορεί να επιστρέψει, καθώς οι αγορές θα δουν ότι η ύπαρξη μιας νέας και σταθερής κυβέρνησης δεν είναι τόσο εύκολη όσο αναμενόταν.

Η ελληνική οικονομία σημειώνει καλές επιδόσεις, με την Κομισιόν να αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% το 2023, υψηλότερο από ό,τι προηγουμένως και πάνω από τον μέσο όρο. Ενώ το χρέος μπορεί να έχει αυξηθεί ως απόλυτος αριθμός, έχει μειωθεί σημαντικά ως ποσοστό του ΑΕΠ και θεωρείται ότι θα μειωθεί περαιτέρω. Τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται καλύτερα από εκείνα άλλων μελών της Ευρωζώνης που ανήκουν ήδη στην ομάδα επενδυτικής βαθμίδας.

Η ανεργία μειώνεται, αλλά παραμένει υψηλή, ενώ η χώρα εξακολουθεί να παρουσιάζει έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε δεσμευτεί για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% του ΑΕΠ, και ακόμη υψηλότερα το 2023 και τα επόμενα χρόνια, που θα βοηθήσουν στην εξυπηρέτηση του κόστους του χρέους.

Η επενδυτική βαθμίδα

Αναφορικά με την επενδυτική βαθμίδα, το Bloomberg σημειώνει πως οι οίκοι αξιολόγησης είναι έτοιμη να αποδώσουν το εν λόγω status στην Ελλάδα μετά από 13 χρόνια, όταν ξεκίνησαν τα προγράμματα οικονομικής διάσωσης

«Ο πολιτικός κίνδυνος φαίνεται τώρα να αποτελεί το κύριο εμπόδιο για μια τέτοια απόφαση. Οι αγορές, οι αναλυτές και οι οίκοι αξιολόγησης επιθυμούν μια σταθερή κυβέρνηση που θα διαθέτει ισχυρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να συνεχίσει τις φιλοεπιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πορεία που έχει ήδη ξεκινήσει.

Η Fitch επιβεβαίωσε πρόσφατα την αξιολόγηση και τις προοπτικές της Ελλάδας, οι οποίες βρίσκονται μόλις μια βαθμίδα κάτω από τη ζώνη επενδυτικής βαθμίδας του οίκου αξιολόγησης. Η S&P και η DBRS Morningstar έχουν επίσης την Ελλάδα μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ η Moody's έχει τη χώρα τρία βήματα μακριά από την πολυπόθητη αξιολόγηση» καταλήγει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider