Ανοιχτός στην είσοδο νέων μελών φαίνεται να είναι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (OPEC), σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού.
Ερωτηθείς εάν προσπαθεί να διευρύνει τη συμμαχία του OPEC, ο Haitham al-Ghais δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη: «Ναι, προσπαθώ».
Ο οργανισμός αριθμεί σήμερα 13 μέλη, τα οποία βρίσκονται κυρίως στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια και Δυτική Αφρική και τη Νότια Αμερική. Η ομάδα των πετρελαιοπαραγωγών κρατών αγωνίζεται να συμφιλιωθεί με το outlook μιας πιο σφιχτής προσφοράς αργού το δεύτερο εξάμηνο του έτους, τις τρέχουσες μακροοικονομικές ανησυχίες και τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό. Τα μέλη του OPEC συμφωνούν στην ποσότητα πετρελαίου που θα παράγουν σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν τις τιμές.
Ο Ισημερινός αποχώρησε από το γκρουπ το 2020 λόγω πολιτικών συνθηκών, αλλά τον Μάιο κλήθηκε να επανενταχθεί στις τάξεις του OPEC, σύμφωνα με επιστολή του al-Ghais που κοινοποιήθηκε από το υπουργείο Ενέργειας του Ισημερινού.
«Ο Οργανισμός θεωρεί ως ύψιστη προτεραιότητα την εκ νέου ένταξη του Ισημερινού στην οικογένεια του ΟΠΕΚ», ανέφερε η επιστολή. Το υπουργείο του Ισημερινού δεν αποκάλυψε την απάντησή του.
Ο Al-Ghais δεν αποκάλυψε τα ονομάτα των πιθανών νέων μελών. Ανέφερε, ωστόσο, πρόσφατες επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες, συμπεριλαμβανομένων συμμάχων που εφαρμόζουν επί του παρόντος κοινή στρατηγική παραγωγής με τις χώρες του ΟΠΕΚ, στο πλαίσιο της ομάδας που είναι γνωστή ως OPEC+.
«Ήμουν στη Μαλαισία, ήμουν στο Μπρουνέι», είπε, τονίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάλεσε απαραίτητα τις χώρες αυτές να ενταχθούν στον οργανισμό. «Ήμουν στο Αζερμπαϊτζάν, ήμουν στο Μεξικό».
Ο γενικός γραμματέας του OPEC μιλούσε σε δημοσιογράφους μετά από συνέδριο του OPEC στη Βιέννη, όπου οι υπουργοί Ενέργειας και Πετρελαίου συναντήθηκαν στο περιθώριο.
Δεν ανακοινώθηκαν νέες πολιτικές, αλλά οι υπουργοί έκαναν πρόβλεψη για πρόσθετες περικοπές στην παραγωγή από τα μέλη του OPEC+ Σαουδική Αραβία, Ρωσία και Αλγερία.