Τον προβληματισμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ αναφορικά με τους νέους ελέγχους στις εξαγωγές κρίσιμων μετάλλων που επέβαλε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η Κίνα εξέφρασε η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην ασιατική χώρα.
«Υπάρχει ανησυχία για τους νέους ελέγχους στις εξαγωγές που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την Κίνα σχετικά με δύο σημαντικά ορυκτά που χρησιμοποιούνται σε τεχνολογίες όπως οι ημιαγωγοί», ανέφερε χαρακτηριστικά η Γέλεν σε συνάντηση με αμερικανικές επιχειρήσεις στο Πεκίνο, ενώ τόνισε πως «αυτές οι ενέργειες μας υπενθυμίζουν τη σημασία της δημιουργίας ανθεκτικών και διαφοροποιημένων αλυσίδων εφοδιασμού»
«Ακόμα αξιολογούμε τον αντίκτυπο αυτών των ενεργειών», συμπλήρωσε στη συνέχεια η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών.
- Διαβάστε ακόμα - Goldman Sachs: Η Δύση χρειάζεται πάνω από 25 δισ. δολάρια για να «φτάσει» την Κίνα σε σπάνια μεταλλεύματα
«Επιθυμούμε έναν υγιή οικονομικό ανταγωνισμό, όχι το νόμο του ισχυρότερου, με ένα σύνολο δίκαιων κανόνων, που να μπορεί να ωφελήσει και τις δύο χώρες», δήλωσε αργότερα η Γέλεν στη διάρκεια συνάντησής της στο Πεκίνο με τον κινέζο πρωθυπουργού Λι Τσιάνγκ, ο οποίος είναι στη χώρα του αρμόδιος ειδικά για τα οικονομικά ζητήματα.
Η υπουργός Οικονομικών, η οποία πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή της στην Κίνα αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2021, ζήτησε επίσης οι «διαφωνίες» να «μη επιδεινώσουν αχρείαστα» τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Υπενθυμίζεται πως την Δευτέρα, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν πως οι εξαγωγές δύο μετάλλων -του γαλλίου και του γερμανίου, τα οποία χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία των ημιαγωγών- προς την Ευρώπη θα τεθούν υπό κρατικό έλεγχο από την 1η Αυγούστου, εξέλιξη που θεωρείται από αρκετούς αναλυτές ως η απάντηση της Κίνας στις προσπάθειες της Ευρώπης να μειώσει την εξάρτησή της από την δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου.
Αναφερόμενη στις αντίστοιχες κινήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν για ενίσχυση των αμερικανικών τεχνολογικών δυνατοτήτων και στον περιορισμό της πρόσβασης της Κίνας στην προηγμένη τεχνολογία, η Γέλεν τόνισε πως «οι ενέργειές μας στοχεύουν πρωτίστως στην προστασία της εθνικής μας ασφάλειας», υπογραμμίζοντας πως «δεν στοχεύουν να αποκτήσουν οικονομικό πλεονέκτημα έναντι της Κίνας».
Ακόμα, η πρώην διοικήτρια της Fed εμφανίστηκε «ιδιαίτερα προβληματισμένη από τις τιμωρητικές ενέργειες που έχουν ληφθεί εναντίον αμερικανικών εταιρειών τους τελευταίους μήνες», ενώ διαβεβαίωσε πως «οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν να διαχωρίσουν την οικονομία τους από εκείνη της Κίνας».
«Ο υγιής οικονομικός ανταγωνισμός ωφελεί και τις δύο πλευρές», ανέφερε ακόμα η Γέλεν κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους εκπροσώπους αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην χώρα.
«Ευπρόσδεκτη η επίσκεψη Γέλεν»
Η επίσκεψή της πραγματοποιείται μερικές εβδομάδες έπειτα από εκείνη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να αποκαταστήσει άμεσες επαφές με το Πεκίνο, έπειτα από τρία χρόνια σχεδόν πλήρους απομόνωσης της Κίνας λόγω της υγειονομικής κρίσης.
«Στην κυβέρνηση Μπάιντεν, η κα Γέλεν μοιάζει να είναι πιο ρεαλίστρια» απ' ό,τι άλλοι, υπογραμμίζει μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τάο Ουενζάο, μέλος της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών.
«Η επίσκεψή της είναι ευπρόσδεκτη και από πρακτική άπόψη αναμένεται ότι θα επιτρέψει στα δύο μέρη να πλησιάσουν το ένα το άλλο», εκτιμά.
«Πιστεύω πως αναδιαμορφώνουμε τις σινοαμερικανικές σχέσεις», πρόσθεσε ο Τάο.
Σήμερα το πρωί, η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών είχε ήδη μια «πραγματική συζήτηση» με τον πρώην ομόλογό της, τον πρώην αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε, και με τον απερχόμενο διοιητή της κινεζικής κεντρικής τράπεζας Γι Γκανγκ, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών.
«Συζήτησαν για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και γι' αυτές των ΗΠΑ και της Κίνας αντιστοίχως», πρόσθεσε η πηγή αυτή.