Νορβηγία: Ξεπέρασε τις προβλέψεις ο πληθωρισμός του Ιουνίου - «Σήμα» για νέες αυξήσεις επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νορβηγία: Ξεπέρασε τις προβλέψεις ο πληθωρισμός του Ιουνίου - «Σήμα» για νέες αυξήσεις επιτοκίων
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η στατιστική υπηρεσία της σκανδιναβικής χώρας.

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Νορβηγία για τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η στατιστική υπηρεσία της σκανδιναβικής χώρας.

Ο γενικός πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 6,4% από 6,7% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 6,3%. Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,6% από 0,5% τον Μάιο.

Ο υποκείμενος πληθωρισμός -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 7% από 6,7% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 6,6%. Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,9% έναντι 0,7% τον Μάιο.

Σημειώνεται πως τα στοιχεία φανερώνουν επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων στη Νορβηγία, «ανοίγοντας τον δρόμο» για νέες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Τον Ιούνιο η Norges Bank εξέπλησσε τις αγορές προχωρώντας σε αύξηση των επιτοκίων της που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών και «δείχνοντας» προς συνέχεια στη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Η Norges Bank αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, φτάνοντας το στο 3,75% έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters για 3,5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman: Η Ινδία θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider