Πώς τα πράσινα δάνεια ωφελούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς τα πράσινα δάνεια ωφελούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που προάγει τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προσφέροντας πολλές θετικές προοπτικές.

Ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που προάγει τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προσφέροντας πολλές θετικές προοπτικές.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) έχουν τον δικό τους σημαντικό ρόλο στην οικονομία, συμβάλλοντας στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη. Ωστόσο, συχνά αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά την πρόσβαση στα απαιτούμενα κεφάλαια, ειδικότερα όταν πρέπει να ανταποκριθούν σε ζητούμενα της εποχής, όπως είναι η επένδυση στη βιωσιμότητα. Κάτι που μπορεί να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της κάλυψης σχετικών αναγκών είναι τα “πράσινα δάνεια”, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στις ΜμΕ την οικονομική υποστήριξη που χρειάζονται για την υλοποίηση πρωτοβουλιών φιλικών προς το περιβάλλον, με πολλαπλά γι’ αυτές οφέλη.

Προσφέροντας τα απαραίτητα κεφάλαια για πράσινες πρωτοβουλίες
Πολλές είναι οι ΜμΕ που αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά την πρόσβαση σε κεφάλαια για επενδύσεις σε βιώσιμες πρακτικές. Τα πράσινα δάνεια προσφέρουν κεφάλαια ειδικά για πράσινες πρωτοβουλίες, διευκολύνοντας τις ΜμΕ να χρηματοδοτούν projects, όπως εγκατάσταση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενεργειακά αποδοτικός εξοπλισμός ή φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες παραγωγής. Χωρίς την οικονομική στήριξη των πράσινων δανείων, κάποιες ΜμΕ μπορεί να δυσκολεύονται να αντέξουν οικονομικά τέτοιου τύπου επενδύσεις, γεγονός που μπορεί να δυσχεράνει τη μετάβασή τους σε βιώσιμες πρακτικές.

Κάνοντας τις ΜμΕ πιο ανταγωνιστικές
Με τη μόχλευση πράσινων δανείων, οι ΜμΕ μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητά τους. Καθώς η ζήτηση για βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες αυξάνεται, οι καταναλωτές αναζητούν όλο και περισσότερο περιβαλλοντικά υπεύθυνες επιχειρήσεις για υποστήριξη. Έτσι, οι ΜμΕ που μπορούν να επιδείξουν δέσμευση στη βιωσιμότητα μέσω πράσινων πρωτοβουλιών έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά. Έχουν τη δυνατότητα να διαφοροποιηθούν από τους ανταγωνιστές τους, να προσελκύσουν πελάτες με περιβαλλοντική συνείδηση και να τοποθετηθούν ως ηγέτες στους αντίστοιχους κλάδους τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο μερίδιο αγοράς και υψηλότερη κερδοφορία.

Ενισχύοντας brands και επιχειρήσεις
Επιπρόσθετα, χρησιμοποιώντας πράσινα δάνεια για την υλοποίηση πράσινων πρωτοβουλιών, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να βελτιώσουν τη φήμη τους και να ενισχύσουν τις σχέσεις τους, πέρα από τους πελάτες, και με τους εργαζόμενους, καθώς και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς. Τα πράσινα δάνεια επιτρέπουν ακόμη στις ΜμΕ να έχουν πρόσβαση σε νέες αγορές και επιχειρηματικές ευκαιρίες. Μια θετική εικόνα ενός brand που θεωρείται φιλικό προς το περιβάλλον μπορεί επίσης να προσελκύσει επενδυτές και συνεργάτες που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν την ανάπτυξή του.

Εξοικονομώντας σημαντικά έξοδα για τις ΜμΕ
Επιπλέον, τα πράσινα δάνεια μπορούν να οδηγήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε εξοικονόμηση κόστους. Αποκτώντας τη χρηματοδότηση για επένδυση σε πράσινες πρωτοβουλίες, όπως οι βελτιώσεις στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης, μία επιχείρηση μπορεί να επιτύχει μείωση του λειτουργικού της κόστους. Για παράδειγμα, εφαρμόζοντας ενεργειακά αποδοτικό φωτισμό, βελτιστοποιώντας τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης και υιοθετώντας πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων, οι ΜμΕ μπορούν να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας, τη χρήση νερού και την παραγωγή απορριμμάτων. Τα χρήματα που γλιτώνει μία επιχείρηση από τέτοιες πρακτικές μπορούν να ανακατευθυνθούν σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες ή να επανεπενδυθούν σε περαιτέρω πράσινες πρωτοβουλίες, δημιουργώντας έναν θετικό κύκλο βιωσιμότητας και χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Οι πρωτοβουλίες που βοηθούν τις ΜμΕ να προχωρήσουν στην πράσινη ανάπτυξη
Είναι σημαντικό για μία επιχείρηση να μπορεί να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες και προγράμματα ώστε να έχει πρόσβαση σε επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις για την υποστήριξη πράσινων πρωτοβουλιών. Έτσι, τώρα μπορείτε να χρηματοδοτήσετε την επιχείρησή σας για την κάλυψη επενδυτικών αναγκών με μηδενικό επιτόκιο για το 40% του δανείου, μέσα από τη συγχρηματοδότηση του Ταμείου Χαρτοφυλακίου «Business Growth Fund» της ΕΑΤ. Σας προσφέρεται 40% άτοκη χρηματοδότηση και δυνατότητα διετούς επιδότησης επιτοκίου για το υπόλοιπο ποσό του δανείου.

Τα προσφερόμενα προγράμματα τα οποία είναι σε ισχύ είναι τα:

- Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια (Green Co-Financing Loans), για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση.
- Δάνεια Ψηφιακής Αναβάθμισης (Digitalization Co-Financing Loans), για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που σχετίζονται με την ψηφιακή αναβάθμιση.
Το υπόλοιπο 60% του δανείου παρέχεται από την Eurobank με προνομιακό επιτόκιο.
Τα Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια (Green Co-Financing Loans) περιλαμβάνουν προγράμματα που καλύπτουν μία μεγάλη γκάμα δαπανών.
Στο υποπρόγραμμα Green Mobility οι δαπάνες που καλύπτει ενδεικτικά το πρόγραμμα είναι:
- Υποδομές φόρτισης οχημάτων μηδενικών ρύπων (& αποθήκευση μέσω ΑΠΕ).
- Αναβάθμιση/επέκταση υφιστάμενων σταθμών ενέργειας σε σταθμούς φόρτισης
Στο υποπρόγραμμα Green Energy οι δαπάνες που καλύπτει ενδεικτικά το πρόγραμμα είναι:
- Αγορά εξοπλισμού ενεργειακής απόδοσης .
- Δαπάνες R&D, πιστοποιήσεις, μελέτες ανακύκλωσης υλικών, αναβαθμίσεις κ.α.
- Χρηματοδότηση ESCοs.
Στο υποπρόγραμμα Green Renewable Εnergy οι δαπάνες που καλύπτει ενδεικτικά το πρόγραμμα είναι:
- Αγορά/εγκατάσταση εξοπλισμού
- Διαμόρφωση χώρου για την παραγωγή ηλιακής, αιολικής, γεωθερμικής, υδροηλεκτρικής ενέργειας, βιομάζα κ.ά.

Αντιλαμβανόμαστε ότι τα οφέλη που προσφέρουν τα πράσινα δάνεια στις ΜμΕ είναι πολλαπλά. Παρέχοντας οικονομική υποστήριξη για επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες και πρακτικές, επιτρέπουν στις ΜμΕ να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, να βελτιώσουν την εικόνα του brand τους, να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές και να επιτύχουν εξοικονόμηση κόστους. Τα πράσινα δάνεια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της βιωσιμότητας, δίνοντας τη δυνατότητα στις ΜμΕ να μεταβούν σε περιβαλλοντικά υπεύθυνες πρακτικές. Το να μπορεί μία επιχείρηση να έχει πρόσβαση σε παρόμοιες χρηματοδοτήσεις είναι σημαντικό στοιχείο, στην εποχή που βρισκόμαστε, διευκολύνοντας την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητά της στο μέλλον.

Advertisement

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider