Πολλοί είναι οι αγρότες που επιλέγουν να είναι στο ειδικό καθεστώς, ετεροεπαγγελματίες αλλά και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, και αυτό γιατί στο ειδικό καθεστώς οι φορολογικές υποχρεώσεις είναι λιγότερες.
Ωστόσο, πολλές φορές εισοδήματα που προέρχονται από επιδοτήσεις και όχι μόνο, τους δημιουργούν βάσει της φορολογικής νομοθεσίας, την υποχρέωση να μεταφερθούν από το ειδικό, στο κανονικό καθεστώς.
Πότε συμβαίνει αυτό;
Αν οι επιδοτήσεις ξεπεράσουν τα 5.000 ευρώ ετησίως ή/και το ετήσιο εισόδημα τους ξεπεράσει τις 15.000 ευρώ, τότε οι αγρότες πρέπει να «μετακομίσουν» από το ειδικό καθεστώς στο κανονικό καθεστώς (ή όπως συνηθίζεται να λέγεται, θα πρέπει να κρατάνε βιβλία και να υποβάλλουν ΦΠΑ κάθε τρίμηνο).
Η μετάβαση στο κανονικό καθεστώς απαιτεί συνεχόμενη λογιστική παρακολούθηση, αφού πρέπει να καταχωρούνται έσοδα και έξοδα όπως ακριβώς στις ατομικές επιχειρήσεις.
Από την άλλη, αν εισοδήματα και επιδοτήσεις πέσουν από τα παραπάνω όρια, τότε μπορεί η αγροτική αυτή επιχείρηση να επιστρέψει φορολογικά στο ειδικό καθεστώς.
Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς πως η ετήσια παραγωγικότητα της εκμετάλλευσης και οι τιμές των προϊόντων αυτής μπορούν κάθε χρόνο να μεταβάλλουν την παραπάνω υποχρέωση. Μια καλή παραγωγική χρόνια σε συνδυασμό με υψηλές τιμές προϊόντων μπορεί να δώσει εισόδημα μεγαλύτερο των 15.000€ σε αντίθεση με μια «κακή» χρονιά.
Πάντως, αυτή η διαδικασία της ένταξης και απένταξης από το κανονικό καθεστώς ταλαιπωρεί τις αγροτικές επιχειρήσεις ενώ συχνά η αμέλεια μετάβασης σε αυτό, όταν απαιτείται, δημιουργεί φορολογικά πρόστιμα για τους αγρότες. Είναι σκόπιμο, κάθε χρόνο μετά τη φορολογική τους δήλωση, οι φίλοι αγρότες να συνεργάζονται με τους λογιστές τους και να επικοινωνούν σχετικά με το θέμα αυτό.