Ρεύμα: Νέο ρεκόρ ζήτησης φέρνει την επόμενη εβδομάδα το τρίτο κύμα καύσωνα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ρεύμα: Νέο ρεκόρ ζήτησης φέρνει την επόμενη εβδομάδα το τρίτο κύμα καύσωνα
Ο ΑΔΜΗΕ προβλέπει πως την επόμενη Τρίτη 26 Ιουλίου θα ξεπεραστεί το ιστορικό υψηλό στην αιχμή της ζήτησης για το 2023, το οποίο καταγράφηκε την Πέμπτη 20 Ιουλίου. Αναμενόμενη η ενίσχυση της κατανάλωσης, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς τα αστικά κέντρα «μπαίνουν» σε κάθε νέο κύμα καύσωνα πιο επιβαρημένα θερμικά, με συνέπεια να αυξάνονται οι ανάγκες για ψύξη. Άνοδος και των χονδρεμπορικών τιμών.

Αλλεπάλληλα υψηλά για το 2023 στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας φέρνουν τα αλλεπάλληλα ρεκόρ του υδραργύρου, με τα διαδοχικά κύματα καύσωνα που μαίνονται στην Ελλάδα, όπως και στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο. Είναι ενδεικτικό ότι το ετήσιο ρεκόρ στην αιχμή της ζήτησης, που σημειώθηκε την Πέμπτη 20 Ιουλίου, πρόκειται να καταρριφθεί έστω και οριακά μέσα σε λίγα 24ωρα – και πιο συγκεκριμένα την επόμενη Τρίτη, 26 Ιουλίου.

Τότε, σύμφωνα με την 5νθήμερη πρόβλεψη του ΑΔΜΗΕ, η αιχμή του φορτίου πρόκειται να σπάσει το φράγμα των 10.000 ΜW (Μεγαβάτ), αγγίζοντας τα 10.140 ΜW. Έτσι, το peak στο τρίτο κύμα του καύσωνα θα ξεπεράσει το έως τώρα ιστορικό υψηλό του έτους, το οποίο σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη, με την αιχμή της ζήτησης να φτάνει τα 10.059 ΜW.

Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, η εξέλιξη αυτή είναι αναμενόμενη, καθώς κάθε κύμα καύσωνα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο θερμικά τα αστικά κέντρα, τη στιγμή που τα ενδιάμεσα χρονικά διαστήματα είναι εξαιρετικά βραχύβια και δεν χαρακτηρίζονται από σημαντικές πτώσεις της θερμοκρασίας. Επομένως, σε κάθε νέο «επεισόδιο» άλματος του υδραργύρου είναι και περισσότερο αυξημένες οι ανάγκες για ψύξη.

Υπερεπάρκεια παραγωγής

Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν, πάντως, ότι το εγχώριο ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό επαρκεί για να καλύψει ακόμη μεγαλύτερες αιχμές, που θα αγγίζουν τα 11.000 ΜW. Έτσι, από την άποψη της ικανοποίησης της αυξημένης κατανάλωσης ρεύματος, το ηλεκτρικό σύστημα απέχει ακόμη από το να βρεθεί στα όρια των αντοχών του.

Είναι ενδεικτικό ότι είναι ετοιμοπόλεμος σχεδόν στο σύνολό του ο «στόλος» των λιγνιτικών μονάδων, όπως και οι σταθμοί αερίου της ΔΕΗ και των ιδιωτών. Επίσης, οι υδροηλεκτρικές μονάδες διαθέτουν ακόμη σημαντικά αποθέματα για να συνδράμουν στην ηλεκτροπαραγωγή. Παράλληλα, το ενισχυμένο χαρτοφυλάκιο των φωτοβολταϊκών μειώνει την «πίεση» στο σύστημα κατά τις μεσημβρινές ώρες.

Επομένως, εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι και το τρίτο καύσωνα θα εξελιχθεί χωρίς μείζονα προβλήματα ηλεκτροδότησης. Βέβαια, τα θετικά νέα από το «μέτωπο» της επάρκειας δεν σημαίνουν πως οι αρμόδιοι φορείς δεν θα παραμείνουν σε επιφυλακή και την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι ακόμη πιο ενισχυμένες θερμοκρασίες καθιστούν πιθανές τις βλάβες σε εξοπλισμό.

Μάλιστα, η παρατεταμένη συνολική διάρκεια του καύσωνα αυξάνει και τη θερμική καταπόνηση των ηλεκτρικών υποδομών. Έτσι, διενεργούνται σε συνεχή βάση (και θα συνεχίσουν να γίνονται) έλεγχοι σε κρίσιμο εξοπλισμό, ώστε να εξακριβωθεί η κατάστασή του. Ωστόσο, αν αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τότε τα όποια προβλήματα διακοπών του ρεύματος αναμένεται να είναι και πάλι τοπικού χαρακτήρα, από βλάβες στο δίκτυο διανομής.

Άνοδος των χονδρεμπορικών τιμών

Την ίδια στιγμή, πάντως, μία παράπλευρη απώλεια από τον καύσωνα και την αυξημένη κατανάλωση ρεύματος είναι η συνεχής ενίσχυση των εγχώριων χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος. Ως συνέπεια, έως την Παρασκευή ο Ιούλιος «έτρεχε» με την ελληνική αγορά στα 112,93 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, σημαντικά ενισχυμένος από τον Ιούνιο, ο οποίος έκλεισε στα 91,49 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Ενίσχυση που όμως δεν επηρεάζει τη λιανική αγορά, καθώς τα τιμολόγια των προμηθευτών για τον Ιούλιο έχουν «κλειδώσει» από τις 20 Ιουνίου.

Μάλιστα, παρά αυτή την αρνητική παρακαταθήκη, ο επόμενος μήνας αναμένεται βελτιωμένος από την άποψη των χονδρεμπορικών τιμών, με κύρια αιτία το γεγονός ότι οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου κινούνται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα για την εποχή. Έτσι, παρά το γεγονός ότι το συμβόλαιο Αυγούστου στο TFF σημείωσε αύξηση κατά 2,2% την Παρασκευή, αγγίζοντας τα 28,6 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, το κόστος του αερίου αναμένεται να είναι «σύμμαχος» στον περιορισμό του χονδρεμπορικού κόστους τον επόμενο μήνα.

Την εκτίμηση αυτή, εξάλλου, αποτυπώνουν και οι χρεώσεις που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για τον Αύγουστο, με αρκετές εταιρείες να προχωρούν σε σημαντικές μειώσεις των τιμολογίων τους, έναντι του Ιουλίου. Οι πάροχοι που κινήθηκαν πιο συντηρητικά διατήρησαν τα προϊόντα τους στα ίδια επίπεδα με τον μήνα που διανύουμε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider