Καινούριο mega φωτοβολταϊκό πάρκο σχεδιάζει να αναπτύξει η ΔΕΗ, μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, «ωριμάζοντας» αδειοδοτικά ένα ηλιακό σταθμό συνολικής ισχύος 340 MW που προορίζει να εγκαταστήσει στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας. Όπως φαίνεται από την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, το έργο θα εγκατασταθεί σε περιοχή των πρώην λιγνιτωρυχείων της επιχείρησης στην περιοχή.
Το μέγεθος του έργου αποτυπώνεται από την έκταση που θα καταλάβουν τα φωτοβολταϊκά πάνελ, η οποία αγγίζει τα 4.425 στρέμματα. Ωστόσο, δεν πρόκειται να χριστεί το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό στη χώρα μας, καθώς τα σκήπτρα κατέχει το φωτοβολταϊκό 550 MW στην Πτολεμαΐδα, επίσης της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή από την ΤΕΡΝΑ.
Όπως είναι φυσικό, το γεγονός αυτό δεν αναιρεί το ότι η νέα επένδυση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες παίρνει θέση στις εμβληματικές επενδύσεις του Ομίλου ΔΕΗ σε πρώην λιγνιτικές περιοχές. Έτσι, ο Όμιλος συνεχίζει να δίνει το «παρών» σε αυτές τις περιοχές, στηρίζοντας τη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, το οποίο δεν θα βασίζεται πλέον στην «οικονομία του λιγνίτη». Παράλληλα, το νέο έργο πιστοποιεί τα γρήγορα βήματα με τα οποία εξελίσσεται η «πράσινη στροφή» της ΔΕΗ, με σκοπό να εξελιχθεί στον μεγαλύτερο Όμιλο καθαρής ενέργειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Υπό κατασκευή έργα 1 GW
Ενδεικτικό της «πράσινης στροφής» του Ομίλου είναι το γεγονός ότι μετά την επίτευξη του στόχου του 2022 για «πράσινες» μονάδες 600 MW, που αφορά έργα στην Ελλάδα, είτε σε λειτουργία είτε κατασκευασμένα, η ΔΕΗ μέσα στο τρέχον έτος συνέχισε να επιταχύνει τις επενδύσεις της στις ΑΠΕ.
Έτσι, αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό κατασκευή έργα συνολικής ισχύος 1 GW, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το mega φωτοβολταϊκό των 550 MW στην Πτολεμαΐδα. Έτσι, το υπό ανάπτυξη ή εν λειτουργία portfolio ανέρχεται σε συνολική ισχύ 1,6 GW, η οποία αντιστοιχεί
περίπου στο 30% του στόχου των 5 GW που έχει θέσει ο Όμιλος για το 2026.
Η περιβαλλοντική αδειοδότηση του νέου έργου 350 MW στη Μεγαλόπολη καταδεικνύει πως ο Όμιλος προχωρά στην «ωρίμανση» του νέου κύματος έργων από το pipeline. Επίσης, για την ταχεία απανθρακοποίηση των δραστηριοτήτων του, ο Όμιλος έχει προχωρήσει και σε στοχευμένες εξαγορές. Σε αυτό το πλαίσιο, προχώρησε πέρυσι στην απόκτηση μονάδων 160 MW στην Ελλάδα και ενός portfolio 210 MW στη Ρουμανία.
Συμπράξεις
Όσον αφορά τις εξαγορές, βαρύνουσα θέση κατέχει η απόκτηση των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία, με τη συναλλαγή να ολοκληρώνεται εντός του τρίτου τριμήνου. Κι αυτό γιατί με την ένταξη της Enel Romania στον Όμιλό της, η ΔΕΗ αυξάνει απευθείας το χαρτοφυλάκιο εν λειτουργία έργων ΑΠΕ (μαζί με τα υδροηλεκτρικά) στα 4 GW, από τα 3,5 GW. Επίσης, η Enel Romania διαθέτει επιπλέον έργα 5.000 MW τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.
«Όχημα» για την ταχύτερη διείσδυση στις ΑΠΕ αποτελούν όμως για τη ΔΕΗ και οι συμπράξεις, στις οποίες ξεχωριστή θέση έχει η συνεργασία με τη γερμανική RWE, υπό την κοινοπραξία της ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή. Η ΜΕΤΩΝ ενεργειακή πρόκειται να αναπτύξει φωτοβολταϊκά ισχύος πάνω από 1 GW. Το πρώτο «κύμα» έργων, ισχύος 210 MW, βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή.
Παράλληλα, μέσα από την εταιρεία Umagi, ο Όμιλος της ΔΕΗ συνεργάζεται σε «πράσινες» επενδύσεις με τη Motor Oil. Κι αυτό καθώς η More προχώρησε στην απόκτηση του 75% της Umagi, η οποία κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου των Baliaga, Pivot Solar και Teichio, που με τη σειρά τους κατέχουν 16 φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ονομαστικής ισχύος 1,9 GW στη Μακεδονία και στην Κεντρική Ελλάδα. Το 49% των τριών εταιρειών ανήκει στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες.