Μπορεί το Κρεμλίνο να έχει καλέσει τους αρχηγούς των αφρικανικών κρατών στην Αγία Πετρούπολη (27-28 Ιουλίου), προκειμένου να κλείσει συμφωνία για τα σιτηρά, αλλά οι Αμερικανοί έχουν εδώ και καιρό μια ελκυστική αντιπροσφορά για την ήπειρο, σημειώνει η Welt.
Το πόσο γρήγορα μπορεί να γυρίσει το κλίμα στις αφρικανικές χώρες υπέρ της Ρωσίας και στη συνέχεια πάλι εναντίον της, μπορούσε να παρατηρηθεί στην Κένυα πριν από λίγες ημέρες, τονίζει το ίδιο δημοσίευμα. Μία ημέρα πριν από την ακύρωση της συμφωνίας για τα σιτηρά, ο υπουργός Εξωτερικών της Κένυας Κορίρ Σινγκ Όεϊ, εξακολουθούσε να επαινεί τη ρωσική πρεσβεία για τη «θέση αρχών» της.
Μέσω του πολυσύχναστου λογαριασμού τους στο Twitter, οι Ρώσοι διπλωμάτες είχαν χαρακτηρίσει την αμερικανική κριτική για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στο Ναϊρόμπι «ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις». Αλλά την επόμενη ημέρα, όταν το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τη συμφωνία για τα σιτηρά, ο Σινγκ Όεϊ έβγαλε διαφορετική νότα. Αυτό ήταν μια «μαχαιριά στην πλάτη». Δύσκολα θα μπορούσε να περιγράψει με μεγαλύτερη σαφήνεια τις καταστροφικές συνέπειες της αύξησης των τιμών των σιτηρών για την Αφρική.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν θα προσπαθήσει να κρατήσει χαμηλούς τόνους κατά τη σύνοδο με Ρωσίας - Αφρικής από την ήπειρο με το μεγαλύτερο μπλοκ ψήφων στα Ηνωμένα Έθνη. Από τις 54 χώρες της Αφρικής, οι 49 έχουν ανακοινώσει την παρουσία τους με αντιπροσωπείες στη δεύτερη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη. Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία υπήρξαν επιδεικτικά λίγα επικριτικά σχόλια- η πλειονότητα των κρατών της ηπείρου βλέπει τους εαυτούς της σε ουδέτερη θέση.
Όμως το τμήμα προπαγάνδας του Κρεμλίνου έχει αντιληφθεί ότι η πειθώ στο θέμα των σιτηρών δεν θα είναι εύκολη λόγω της εξάρτησης της Αφρικής από τις εισαγωγές. Ενόψει της συνόδου κορυφής, ο Πούτιν ανακοίνωσε κάπως αόριστα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα ουκρανικά σιτηρά «τόσο σε εμπορική όσο και σε ελεύθερη βάση» στην Αφρική.
Ο Πούτιν και άλλοι Ρώσοι πολιτικοί δημοσίευσαν αντιδυτικά άρθρα σε εφημερίδες και ειδησεογραφικούς ιστότοπους της Νότιας Αφρικής και της Κένυας κατά την προετοιμασία της συνάντησης. Είναι πιθανόν ο Πούτιν να παρουσιάσει τουλάχιστον τις φθηνότερες προμήθειες ως ένα μεγάλο δώρο στην Αγία Πετρούπολη - που θα συγχρηματοδοτηθεί χαλαρά από την αυξημένη τιμή στην παγκόσμια αγορά, η οποία θα πρέπει επίσης να καταστήσει τα ρωσικά σιτηρά πιο προσοδοφόρα.
Ωστόσο, παρατηρητές εικάζουν ότι μόνο οι μισοί από τους προσκεκλημένους αρχηγούς κρατών θα μπορούσαν να έρθουν στην Αγία Πετρούπολη. Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου οργίστηκε την Τρίτη, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν μακριά τους Αφρικανούς. Η πρώτη σύνοδος κορυφής του είδους της το 2019 είδε ακόμα 43 προέδρους να ταξιδεύουν στο Σότσι.
Είναι η δεύτερη τέτοια εκδήλωση από τότε που το Κρεμλίνο ανακάλυψε εκ νέου τη στρατηγική σημασία της Αφρικής. Μετά το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης, οι σχέσεις διακόπηκαν τόσο απότομα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, η οποία ήταν χαοτική για τη Ρωσία, ώστε πολλοί πράκτορες της KGB έμειναν αποκλεισμένοι στην Αφρική επειδή δεν πληρώθηκε ούτε η πτήση της επιστροφής. Μόνο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και τις κυρώσεις που την συνόδευαν, οι άνθρωποι θυμήθηκαν τις παλιές τους σχέσεις.
Σχεδόν καθόλου ανθρωπιστική βοήθεια για την Αφρική
Με μεγάλο πάθος, οι άνθρωποι στο Σότσι διακήρυξαν τη φιλία τους και επινόησαν ακόμη και το παραμύθι για το πόσο σημαντικές είναι οι αμοιβαίες οικονομικές σχέσεις. Η Ρωσία αντιπροσωπεύει μόλις το 1% των ξένων επενδύσεων στην Αφρική. Η ανθρωπιστική βοήθεια είναι επίσης σχεδόν ανύπαρκτη. Παρά τις δεκάδες συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο Σότσι, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών εξακολουθεί να είναι διαχειρίσιμος, 18 δισεκατομμύρια δολάρια (αυτός με την Κίνα είναι 14 φορές υψηλότερος).
Οι προγραμματισμένες ομαδικές φωτογραφίες με τον Πούτιν ως απόδειξη της έλλειψης διεθνούς απομόνωσης θα μπορούσαν επομένως να αποδειχθούν λίγο λιγότερο ευρυγώνιες από ό,τι είχε προγραμματιστεί αυτή τη φορά. Ωστόσο, η εκδήλωση στην Αγία Πετρούπολη έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Πούτιν. Η ακύρωση του ταξιδιού του στη Νότια Αφρική για τη σύνοδο κορυφής των Brics στα τέλη Αυγούστου, όπου θα απειλούνταν με σύλληψη λόγω εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε το Παγκόσμιο Ποινικό Δικαστήριο, πρέπει επίσης να θεωρηθεί ως διπλωματική ήττα της Μόσχας - έτσι προς το παρόν θα υπάρξει μόνο ένα ταξίδι του υποτιθέμενου φίλου του Πούτιν στην Αφρική κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, η οποία διαρκεί πάνω από δύο δεκαετίες.
Σε αυτό το θέμα, η αμερικανική πίεση φαίνεται ότι είχε πράγματι αποτέλεσμα. Τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας Agoa, η οποία εγγυάται σε πάνω από 6.000 αφρικανικά προϊόντα σε μεγάλο βαθμό αφορολόγητη πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ. Πρόκειται για έναν από τους λίγους γεωπολιτικούς μοχλούς της Δύσης, η οποία έχει χάσει τεράστια επιρροή στην ήπειρο, ιδίως έναντι της Κίνας - αλλά αποτελεσματικό μοχλό.
Πρόσφατα, ιδίως η φιλική προς το Κρεμλίνο Νότια Αφρική είχε να φοβηθεί για το καθεστώς της Agoa. Την Τρίτη, λίγες μόνο ημέρες μετά την ακύρωση της επίσκεψης Πούτιν, η χώρα ζήτησε σθεναρά την πρόωρη παράτασή της.
Στην Αγία Πετρούπολη, το Κρεμλίνο προσπαθεί τώρα να αντιδράσει με μια φαινομενικά παράλογη αντιδυτική ατζέντα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια συζήτηση για τα δικαιώματα των παιδιών με τη Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα - για την οποία, μαζί με τον Πούτιν, έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Παγκόσμιο Ποινικό Δικαστήριο για την απαγωγή ουκρανικών παιδιών.
Θα πραγματοποιηθεί επίσης ένα «Ρωσο-Αφρικανικό Οικονομικό και Ανθρωπιστικό Φόρουμ» - ενώ ρωσικοί πύραυλοι καταστρέφουν σιλό σιτηρών στην Ουκρανία, θέτοντας σε κίνδυνο τον εφοδιασμό τροφίμων στην Αφρική. Και ενώ η Ρωσία προσπαθεί να αποικίσει την Ουκρανία, υπάρχει ένα πάνελ με τίτλο "Νέα Παγκόσμια Τάξη: Από την κληρονομιά της αποικιοκρατίας στην κυριαρχία και την ανάπτυξη". Ο πρόεδρος της Ουγκάντα Γιοβέρι Μουσέβενι, επί μακρόν σύμμαχος των ΗΠΑ, είναι ένας από τους συζητητές.
Η Ρωσία είναι σημαντικός προμηθευτής όπλων για πολλά αφρικανικά κράτη. Προβλέπεται επίσης μια εκδήλωση για τις προοπτικές της πυρηνικής ενέργειας για την ενεργειακή ασφάλεια στην Αφρική και την πιθανή χρήση της ρωσικής πυρηνικής τεχνολογίας.
Αφρικανικά κράτη ζητούν θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Ένα από τα βασικά ενδιαφέροντα των αφρικανών ηγετών στη σύνοδο κορυφής είναι να πιέσει η Ρωσία για μια μόνιμη αφρικανική έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως εξηγεί η ερευνήτρια ειρήνης Άγκελα Μουβούμπα Σέλστρεμτου Ινστιτούτου Σκανδιναβικής Αφρικής του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία.
Αντίθετα, δεν γίνεται σχεδόν καμία συζήτηση για την αφρικανική ειρηνευτική πρωτοβουλία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ενόψει της συνόδου κορυφής. "Θα μπορούσε να συζητηθεί", λέει ο Όλεγκ Οζέροφ, πρεσβευτής στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, με σχεδόν ασεβή αδιαφορία.
Αλλά όταν πρόκειται για σιτηρά, η Ρωσία πρέπει να περιμένει αντίθετο άνεμο - ακόμη και η ιατρική περίθαλψη υψηλόβαθμων πολιτικών (από τη Νότια Αφρική, για παράδειγμα), πολλοί προσωπικοί δεσμοί από τη σοβιετική εποχή και, πιο πρόσφατα, μια μαζική επέκταση των στρατιωτικών συμφωνιών δεν μπορούν να αλλάξουν αυτό το γεγονός. Τους τελευταίους μήνες, μια ολόκληρη σειρά από Αφρικανούς προέδρους ζήτησαν από τον Πούτιν να συνεχίσει τη συμφωνία για τα σιτηρά, σχολιάζει η Welt.
Άλλωστε, οι τιμές είχαν αυξηθεί σε υψηλό δεκαετίας μέσα στις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τις δημοκρατίες όσο και τις απολυταρχίες. Οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι ακόμη και μια αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά δέκα τοις εκατό αυξάνει την πιθανότητα πολιτικών αναταραχών στην Αφρική κατά 39%.
Απέναντι σε αυτό, πολλοί αυτοκράτορες είναι γνωστό ότι ασφαλίζονται με τον Πούτιν - μέσω μισθοφόρων του Βάγκνερ. Και τους έκανε εξαρτημένους. Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, παρέχουν τη σωματοφυλακή του προέδρου Φάουστιν Αρσάνγκε Τουαντέρα. Το Κρεμλίνο έσπευσε να υποβαθμίσει την απόσυρση εκατοντάδων μαχητών ως εναλλαγή ρουτίνας.
Στο Μάλι, πολεμούν τους ισλαμιστές χωρίς να ενοχλούν τους στρατηγούς που βρίσκονται εκεί στην εξουσία με ενοχλητικά ερωτήματα σχετικά με την επιστροφή στη δημοκρατία. Και στη Λιβύη, βοηθούν τον στρατηγό Τσαλίφα Χαφτάρ να ελέγξει τα ανατολικά της χώρας. Η επιρροή του Κρεμλίνου στην ήπειρο είναι τόσο μεγάλη που η τελευταία δημόσια κριτική του ήρθε από την κυβέρνηση της Γκάνας, η πρώτη από την πολιτική ελίτ της ηπείρου.
Οι αποστολές στην Αφρική θα συνεχιστούν
Και το ρωσικό μέσο δεν φαίνεται πλέον τόσο αξιόπιστο όσο νόμιζε κανείς μετά τη σύντομη εξέγερση του Ιουνίου, ούτως ή άλλως. Το Κρεμλίνο έχει ήδη διαβεβαιώσει ότι οι αποστολές στην Αφρική θα συνεχιστούν ανεξάρτητα από το μέλλον του επικεφαλής της ομάδας Wagner, Γεβγένι Πριγκόζιν. Μια απολύτως αξιόπιστη δήλωση, άλλωστε, η ομάδα Wagner εξακολουθεί να βρίσκεται στο δρόμο σε περίπου δώδεκα άλλες χώρες με κάπως λιγότερο εμφανή τρόπο - και έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα οικονομικά αποδοτικό και μη υπόλογο εργαλείο της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής. Στην ανάγκη, κάποιος επαναπροσδιορίζει τις ετικέτες. Η Wagner είναι μόνο μία από τις δεκάδες ρωσικές στρατιωτικές εταιρείες.