Για να μειώσει το κόστος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να επιστρέψει σε μια δοκιμασμένη και αξιόπιστη μέθοδο: Mείωση του επιτοκίου που καταβάλλεται στις κρατικές καταθέσεις.
Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτή είναι η άποψη της Citigroup, η οποία εκτιμά ότι η μείωση του επιτοκίου που καταβάλλει η ΕΚΤ στις κρατικές καταθέσεις κατά 20 έως 40 μονάδες βάσης, κάτω από το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο του ευρώ — επίσης γνωστό ως €STR — μπορεί να εξοικονομήσει στην κεντρική τράπεζα μεταξύ 1,25 δισ. ευρώ (1,38 δισ. ευρώ) και 2,5 δισ. ευρώ ετησίως.
Αν και αυτό είναι ένα μικρό ποσό για την ΕΚΤ, θα «επιβεβαίωνε ότι η πολιτική μεταβαίνει από την αύξηση των επιτοκίων στον ισολογισμό, ως το κύριο εργαλείο πολιτικής», τόνισε η Citigroup.
Παράλληλα, η Citigroup επικαλέστηκε τη «δυσφορία» της ΕΚΤ για την ακριβή χρηματοδότησή της, η οποία έχει εκτοξευθεί ως αποτέλεσμα των αυξήσεων των επιτοκίων άνω των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων. Το €STR, το επιτόκιο που καταβάλλει η ΕΚΤ στις τράπεζες που «σταθμεύουν» μετρητά κατά τη διάρκεια της νύχτας, βρίσκεται επί του παρόντος στις μείον 20 μονάδες βάσης.
Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε τελευταία φορά μείωση των επιτοκίων τον Φεβρουάριο. Τότε, η χαλάρωση των ανησυχιών για τις εξασφαλίσεις μείωσε τη διαφορά μεταξύ των διετών επιτοκίων ανταλλαγής και των γερμανικών ομολόγων σε μηδενικές μονάδες βάσης. Η τάση αντιστράφηκε καθώς εκτυλίχθηκε η περιφερειακή τραπεζική κρίση των ΗΠΑ, η οποία διεύρυνε απότομα τα spread.
Η Citigroup δεν αναμένει να επαναληφθεί παρόμοια τάση, προσθέτοντας ότι ένα χαμηλότερο επιτόκιο δεν θα οδηγήσει σε σημαντικές ροές στις τράπεζες της ευρωζώνης από τις κρατικές καταθέσεις.
«Αμφιβάλλουμε ότι η πλεονάζουσα ρευστότητα θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά από τα τρέχοντα επίπεδα και να επηρεάσει τις χρηματαγορές του ευρώ με ουσιαστικό ή επίμονο τρόπο», πρόσθεσε η Citigroup.