Ιταλία: Ο έκτακτος φόρος στις τράπεζες δεν θα υπερβαίνει το 0,1% των περιουσιακών τους στοιχείων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιταλία: Ο έκτακτος φόρος στις τράπεζες δεν θα υπερβαίνει το 0,1% των περιουσιακών τους στοιχείων
Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως οι τράπεζες που έχουν ήδη αυξήσει τα επιτόκια που προσφέρουν στους καταθέτες «δεν θα έχουν σημαντική επίπτωση ως συνέπεια του κανόνα που εγκρίθηκε χθες».

Η κυβέρνηση της Ιταλίας διευκρίνισε πως ο έκτακτος φόρος που ανακοίνωσε για τα κέρδη των τραπεζών δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 0,1% επί του συνόλου των περιουσιακών τους στοιχείων, ότι ο αντίκτυπος μπορεί να είναι περιορισμένος για ορισμένες τράπεζες.

Μετά από τις αντιδράσεις και την αναταραχή που προκάλεσε στις τραπεζικές μετοχές η απόφαση της Ρώμης, το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως οι τράπεζες που έχουν ήδη αυξήσει τα επιτόκια που προσφέρουν στους καταθέτες «δεν θα έχουν σημαντική επίπτωση ως συνέπεια του κανόνα που εγκρίθηκε χθες».

Η έκτακτη εισφορά ενσωματώθηκε σε ένα τεράστιο πακέτο μέτρων που κυμαίνονται από άδειες ταξί έως ξένες επενδύσεις. Ο φόρος θα μπορούσε να αποφέρει πάνω από 2 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Υπενθυμίζεται πως η απροσδόκητη κίνηση έγινε κατά τη διάρκεια της τελευταίας βραδινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της Μελόνι πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Η ανακοίνωση αφέθηκε στον Σαλβίνι, ηγέτη της Λέγκα.

Η κυβέρνηση της Μελόνι την Τρίτη έσπευσε να κουνήσει το δάχτυλο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την οποία επέκρινε συνεχώς για τις αποφάσεις για τα επιτόκια. «Λέγαμε εδώ και μήνες ότι η ΕΚΤ έκανε λάθος να αυξήσει τα επιτόκια και αυτό είναι μια αναπόφευκτη συνέπεια», δήλωσε στην Corriere della Sera ο Antonio Tajani, επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider