Τουρκία: Πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2021

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2021
Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει σχεδόν 30% έναντι του αμερικανικού δολαρίου τους τελευταίους τρεις μήνες, καθιστώντας τις εξαγωγές των τουρκικών προϊόντων πιο ελκυστικές.

Σημαντικό «γύρισμα» καταγράφηκε στο ισοζύγιο τρεχουσών πληρωμών της Τουρκίας για τον Ιούνιο, καθώς εμφάνισε πλεόνασμα για πρώτη φορά από τον φθινόπωρο του 2021.

Όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας την Παρασκευή, παρουσιάστηκε πλεόνασμα 674 εκατ. δολάρια στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έναντι ελλείμματος 7,93 δισ. δολάρια τον Μάιο. Είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας από τον Οκτώβριο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία του FactSet.

Η «στροφή» οφείλεται σε καθαρό πλεόνασμα στις υπηρεσίες ύψους 5,02 δισ. δολαρίων, με τα ταξίδια να καταγράφουν πλεόνασμα 4,20 δισ. δολαρίων, καθώς ξεκίνησε η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος.

Τα αγαθά, ωστόσο, κατέγραψαν έλλειμμα ύψους 3,70 δισ. δολαρίων.

Όπως σημειώνει το Dow Jones Newswire, η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει σχεδόν 30% έναντι του αμερικανικού δολαρίου τους τελευταίους τρεις μήνες, καθιστώντας τις εξαγωγές των τουρκικών προϊόντων πιο ελκυστικές, αλλά και αυξάνοντας τις τιμές των εισαγωγών για τους καταναλωτές της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Οριακά πάνω από τις εκτιμήσεις ο πληθωρισμός - Στο 5,1% για τον Ιούλιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider