Bloomberg: Ο πληθωρισμός επηρεάζει τη μεσογειακή διατροφή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Ο πληθωρισμός επηρεάζει τη μεσογειακή διατροφή
Η αύξηση της τιμής συστατικών της μεσογειακής κουζίνας- όπως το ελαιόλαδο- πολύ πάνω απ' τον ονομαστικό πληθωρισμό, βάζει «φωτιά» στο τραπέζι.

Οι συνολικοί ρυθμοί πληθωρισμού μπορεί να επιβραδύνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά η τιμή των συστατικών για την παρασκευή παραδοσιακών πιάτων στη Γαλλία και την Ισπανία υπογραμμίζει ότι η χειρότερη κρίση κόστους ζωής σε μια γενιά εξακολουθεί να μαίνεται.

Ο προσαρμοσμένος δείκτης του Bloomberg έδειξε ότι τα γαλλικά νοικοκυριά έπρεπε να ξοδέψουν 8,4% περισσότερα τον περασμένο μήνα για να προετοιμάσουν ένα coq au vin (κρασάτο κοτόπουλο), σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Τα στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας και το Υπουργείο Γεωργίας και Διατροφής ανεβάζουν το συνολικό κόστος στα 19,4 ευρώ (21,3 δολάρια).

Η τιμή του κοτόπουλου, που είναι το πιο ακριβό συστατικό του πιάτου, αυξήθηκε κατά 6,4%, ενώ το βούτυρο αυξήθηκε κατά 16,5% από τον περασμένο Ιούλιο.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον συνολικό πληθωρισμό 4,3% στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ, με βάση το εθνικές μετρήσεις για την αύξηση των τιμών καταναλωτή.

Ένας ξεχωριστή μέτρηση του Bloomberg έδειξε ότι η παρασκευή παέγιας, του εθνικού πιάτου της Ισπανίας, ήταν 15,1% πιο ακριβή τον Ιούλιο από ό,τι πριν από ένα χρόνο, λόγω της αύξησης του κόστους του ελαιολάδου κατά σχεδόν 40%, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής.

Η χώρα βιώνει μια καταστροφική ξηρασία που έχει περιορίσει περισσότερο από το μισό την παραγωγή ελαιολάδου.

Ο βασικός πληθωρισμός στην Ισπανία είναι από τους χαμηλότερους στη ζώνη του ευρώ, υποχωρώντας νωρίτερα πέρυσι αφού η κυβέρνηση έθεσε ανώτατο όριο στις αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Καθώς οι ευνοϊκές επιδράσεις του πληθωρισμού βάσης αρχίζουν να εξασθενούν το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ο πληθωρισμός πιθανότατα θα ανέλθει κατά μέσο όρο στο 3,2% φέτος, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ισπανίας.

Το κόστος του ελαιολάδου επηρεάζει επίσης την Ιταλία, όπου ο σύμφωνα με το Bloomberg αυξήθηκε κατά 13,5% αυτόν τον μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider