Αίμα και δισεκατομμύρια: Το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αίμα και δισεκατομμύρια: Το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία
H εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, τον εκτοπισμό εκατομμύριων και έχει σπείρει την οικονομική αναταραχή σε ολόκληρο τον κόσμο εδώ και 18 μήνες, από την ημέρα που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

H εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, τον εκτοπισμό εκατομμύριων και έχει σπείρει την οικονομική αναταραχή σε ολόκληρο τον κόσμο εδώ και 18 μήνες, από την ημέρα που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Θάνατοι, προπαγάνδα και κρατικά μυστικά

Οι θάνατοι που έχει προκαλέσει έως τώρα ο πόλεμος έχουν φθάσει σε αριθμούς που η Ευρώπη είχε να δει από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σημειώνει το Reuters στον απολογισμό του.

Περισσότεροι από 9.000 πολίτες έχουν αναφερθεί ως νεκροί και περισσότεροι από 16.000 είχαν τραυματιστεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR), με τα πραγματικά νούμερα να πιστεύεται πως είναι σημαντικά υψηλότερα. Ο πόλεμος έχει αφήσει επίσης περίπου 500.000 στρατιώτες είτε νεκρούς, είτε τραυματισμένους, σύμφωνα με τους New York Times.

Η καθημερινότητα στο Κίεβο - Getty Images
Η καθημερινότητα στο Κίεβο - Getty Images

Επικαλούμενη αξιωματούχους από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η εφημερίδα αναφέρει πως περίπου 120.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 170.000 με 180.000 έχουν τραυματιστεί, ενώ ο απολογισμός για τον ουκρανικό στρατό φτάνει τους 70.000 νεκρούς και τους 100.000 με 120.000 τραυματίες.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως οι υπολογισμοί των Αμερικανών για τις απώλειες των Ρώσων είναι πάρα πολύ υψηλοί, αποτέλεσμα προπαγάνδας. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε στις 21 Σεπτεμβρίου πως 5.937 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου. Δεν έχει γίνει καμία περαιτέρω ενημέρωση και οι απώλειες αποτελούν κρατικό μυστικό.

Η Ουκρανία δεν έχει αναφέρει πόσοι από τους στρατιώτες της έχουν σκοτωθεί και δηλώνει πως οι στρατιωτικές απώλειες είναι κρατικό μυστικό καθώς επηρεάζουν τη στρατηγική στο πεδίο της μάχης.

Η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία ξεκίνησε το 2014 όταν ένας φιλορώσος πρόεδρος ανατράπηκε στην επανάσταση του Μειντάν και η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, με τους μαχητές που στηρίζονταν από τη Ρωσία να πολεμούν τις ουκρανικές δυνάμεις. Περίπου 14.000 άτομα σκοτώθηκαν στην περιοχή από το 2014 μέχρι το τέλος του 2021, σύμφωνα με το OHCHR, συμπεριλαμβανομένων 3.106 πολιτών.

Ουκρανός στρατιώτης που έχασε μάτια και πόδια - Getty Images

Εκτοπισμός 6 εκατομμυρίων

Από την εισβολή του 2022, εκατομμύρια Ουκρανών έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Με τον πληθυσμό της Ουκρανίας να ξεπερνά τα 41 εκατομμύρια, περίπου 17,6 εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 5 εκατομμυρίων ατόμων που εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό από τον πόλεμο, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία τoυ ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Πάνω από 5,9 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν καταγραφεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ουκρανία: Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 30%

Η Ρωσία έχει καταλάβει το 11% των oυκρανικών εδαφών από το ξεκίνημα του πολέμου. Εάν αυτό προστεθεί στην Κριμαία, που η Ρωσία προσάρτησε το 2014, η Ρωσία πλέον ελέγχει περίπου το 17,5% της Ουκρανίας, μία περιοχή περίπου 106.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Αφού απώθησαν τις Ρωσικές δυνάμεις το 2022, απέτυχαν να επιτύχουν κάποια σημαντική διείσδυση στα καλά οχυρωμένα ρωσικά στρατεύματα από τότε που εξαπέλυσαν μία καινούργια αντεπίθεση στις αρχές Ιουνίου.

Η Ουκρανία έχει χάσει ένα μέρος της ακτογραμμής της, η οικονομία της έχει παραλύσει και ορισμένες πόλεις έχουν μετατραπεί σε άγονη γη από τις μάχες. Η οικονομία της Ουκρανίας συρρικνώθηκε κατά 30% το 2022 και προβλέπεται πως θα αναπτυχθεί κατά 1% με 3% αυτό το έτος, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν είναι σαφές πόσα έχει δαπανήσει η Ουκρανία στον πόλεμο.

Ρωσία: Διπλασιάζει τις αμυντικές δαπάνες παρά το σοκ της οικονομίας

Μπορεί οι δαπάνες της Ρωσίας στον πόλεμο να είναι κρατικό μυστικό, ωστόσο συμπίπτουν με ένα τεράστιο σοκ στην οικονομία της χώρας από τις σκληρότερες κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή.

Η οικονομία αψήφησε τις πρόωρες προσδοκίες για διψήφια συρρίκνωση το 2022, όμως μία επιστροφή στην ευημερία, απέχει πολύ ακόμη καθώς η κυβέρνηση δίνει εντολές για περισσότερες στρατιωτικές δαπάνες.

Η οικονομία της Ρωσίας θα αναπτυχθεί 1,5% τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά την συρρίκνωσή της κατά 2,1% το 2022.

«Βραχυπρόθεσμα, η ρωσική οικονομία θα επιβαρύνει από την αποχώρηση των πολυεθνικών, την απώλεια του ανθρώπινου κεφαλαίου, την αποσύνδεσή της από τις παγκόσμιες οικονομικές αγορές, κάτι που θα περιορίζει τα περιθώρια άσκησης πολιτικής», δήλωσε η Julie Kozack, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Και γι' αυτό, αναμένουμε μεσοπρόθεσμα πως η παραγωγή στην Ρωσία θα είναι 7% χαμηλότερα από την προ πολέμου πρόβλεψη».

Η Ρωσία διπλασίασε τον στόχο αμυντικών δαπανών του 2023 σε περισσότερο από 100 δισεκατομμύρια - το ένα τρίτο της συνολικής δημόσιας δαπάνης – σύμφωνα με δημόσιο έγγραφο που αποκάλυψε το Reuters, καθώς το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία κλιμακώνεται και επιβαρύνει επιπλέον τα οικονομικά της Μόσχας.

Η Ρωσία έχει χάσει ένα μεγάλο κομμάτι της ευρωπαϊκής αγοράς αερίου αλλά συνεχίζει να πουλάει το πετρέλαιό της στις παγκόσμιες αγορές, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και άλλες δυνάμεις έχουν περιορίσει ή σταματήσει τις αγορές. Έχει εξαιρεθεί από τις δυτικές οικονομικές αγορές, οι περισσότεροι ολιγάρχες της υπόκεινται σε κυρώσεις, ενώ αντιμετωπίζει εμπόδια στο να προμηθεύεται προϊόντα όπως οι ημιαγωγοί.

Ο διευθυντής της CIA, William Burns, δήλωσε νωρίτερα μέσα στη χρονιά πως ο Πούτιν ρισκάρισε να μετατρέψει σταδιακά τη Ρωσία «σε μία οικονομική αποικία της Κίνας».

Η Ρωσία έχει αθετήσει να αποπληρώσει τα ξένα ομόλογα για πρώτη φορά από τους καταστροφικούς μήνες που ακολούθησαν την επανάσταση των Μπολσεβίκων το 1917.

Αύξηση τιμών, επισιτιστική κρίση

Η εισβολή και οι κυρώσεις της Δύσης στην Ρωσία, οδήγησε σε απότομη αύξηση στις τιμές των λιπασμάτων, του σιταριού, των μετάλλων και της ενέργειας, τροφοδοτώντας ένα πληθωριστικό κύμα και μία παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου, σιταριού, αζωτούχων λιπασμάτων και παλλάδιου. Σύντομα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι διεθνείς τιμές πετρελαίου, εκτοξεύτηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008.

Δισεκατομμύρια της Δύσης για εξοπλισμούς

Από την εισβολή, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσφέρει περισσότερα από 43 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία σε εξοπλισμούς, στους οποίους περιλαμβάνονται αντιεροπορικά συστήματα stinger, αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα Javelin, Howitzers των 155mm και εξοπλισμός για την προστασία κατά χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών επιθέσεων.

Οι μεγαλύτεροι συνολικά υποστηρικτές της Ουκρανίας, σε ονομαστικούς όρους, είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιαπωνία σύμφωνα με το Ινστιτούτο Kiel. Όπως τονίζει η Ρωσία, η προμήθεια όπλων από την Δύση είναι ο λόγος της κλιμάκωσης του πολέμου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ζελένσκι: Να προστατεύσουμε την ελευθερία στο κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι

Η Μόσχα προειδοποιεί ότι η παροχή F-16 θα κλιμακώσει τον πόλεμο με την Ουκρανία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider