Σε αρνητικό πρόσημο παραμένει η εξέλιξη της κατανάλωσης ηλεκτρισμού στο πρώτο 7μηνο του 2023, καθώς είναι μειωμένη κατά -5,73% έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του προηγούμενου έτους. Μάλιστα, η υποχώρηση της ζήτησης διατηρείται, παρά το γεγονός ότι τον Ιούλιο του 2023 για πρώτη φορά ανέκαμψε η κατανάλωση ανέκαμψε έναντι του αντίστοιχου μήνα της περασμένης χρονιάς, καταγράφοντας αύξηση κατά 8,7%.
Σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο του ΑΔΜΗΕ, στην πτώση της ζήτησης στο πρώτο 7μηνο του έτους, μεγαλύτερη συνεισφορά είχε η μείωση της ζήτησης στο σύστημα, η οποία άγγιξε το -9,49% σε σχέση με το διάστημα Ιανουάριος – Ιούλιος 2022. Ακολούθησε η «βουτιά» κατά -6,14% στη ζήτηση στο δίκτυο, δηλαδή στην κατανάλωση νοικοκυριών και μικρών-μεσαίων επιχειρήσεων. Μικρότερη, κατά -5,5% ήταν η πτώση της ζήτησης από τους πελάτες υψηλής τάσης.
Όσον αφορά την ανάκαμψη του Ιουλίου, σύμφωνα με το Δελτίο αυτή ανήλθε σε 8,7 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Πρόκειται για τον πρώτο μήνα του 2023 όπου η εξέλιξη της ζήτησης κινείται σε θετικά επίπεδα, γεγονός το οποίο αποδίδεται κατά κύριο λόγο στα αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα μέσα στον μήνα, τα οποία ενίσχυσαν την κατανάλωση για τη λειτουργία των συστημάτων ψύξης.
Το μίγμα παραγωγής
Η επίδραση των υψηλών θερμοκρασιών φαίνεται από το γεγονός ότι η μεγαλύτερη άνοδος, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022, προήλθε από το δίκτυο διανομής (από το οποίο ηλεκτροδοτούνται νοικοκυριά και μικρές-μεσαίες επιχειρήσεις. Στο δίκτυο, η αύξηση έφτασε το 10,6% (450 Γιγαβατώρες).
Επίσης, σε απόλυτα νούμερα η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση (κατά 64 Γιγαβατώρες) προήλθε από τη ζήτηση στην Κρήτη, μέρος της οποίας καλύπτεται από το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς, μέσω της διασύνδεσης του νησιού με την Πελοπόννησο. Στον αντίποδα, μειωμένη σε ετήσια βάση ήταν η κατανάλωση από τα ορυχεία και τους πελάτες υψηλής τάσης (μεγάλες βιομηχανίες).
Για την κάλυψη των αναγκών, η μεγαλύτερη συμμετοχή τον προηγούμενο μήνα προήλθε από τις μονάδες αερίου, το μερίδιο των οποίων διαμορφώθηκε σε 34,7%. Σε μικρή απόσταση, με ποσοστό 33,6%, βρέθηκαν οι ανανεώσιμες πηγές, ενώ σημαντικά συνέδραμαν και οι εισαγωγές (κατά 13,1%). Σχετικά αυξημένη ήταν και η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων (10,7%), όπως και των υδροηλεκτρικών (7,8%).
Τα μερίδια
Όσον αφορά τα ποσοστά των εταιρειών στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ αύξησε τη «θέση» της σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, με το ποσοστό της να διαμορφώνεται σε 58,79% από 54,83%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο ΗΡΩΝ με 9,24%, η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση της διμερούς συμφωνίας αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) μεταξύ της ΔΕΗ και της Viohalco.
Ακολούθησε η Protergia (Mytilineos) με 7,74%, η Elpedison με 5,73%, η NRG με 5,29%, η Φυσικό Αέριο ΕΕΕ με 3,07% και η Watt και Volt με 2,99%.
Τις δύο επόμενες θέσεις κατέλαβαν η ZeniΘ με 2,56% και η Volterra με 1,8%, ενώ οι υπόλοιποι προμηθευτές στο σύνολό τους 2,8%. υπενθυμίζεται ότι η Watt και Volt και η Volterra έχουν εξαγορασθεί από τη Mytilineos.