Ρεύμα: Ριζικές μεταρρυθμίσεις στη λιανική ζητούν οι προμηθευτές – Τετ α τετ με τη Ρυθμιστική Αρχή

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Ριζικές μεταρρυθμίσεις στη λιανική ζητούν οι προμηθευτές – Τετ α τετ με τη Ρυθμιστική Αρχή
Σωρεία παρεμβάσεων στον τρόπο λειτουργίας του κλάδου έθεσαν επί τάπητος οι πάροχοι, σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τη ΡΑΑΕΥ ενόψει της δημιουργίας νέου Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Με τηλεδιάσκεψη της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) με τους προμηθευτές ρεύματος, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, άνοιξε ο κύκλος επαφών της Αρχής με τον κλάδο, ενόψει της δημιουργίας νέου Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, όπως έχει γράψει το Insider.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr κατά τη συνάντηση, στην οποία έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι όλων των εταιρειών, οι προμηθευτές έθεσαν επί τάπητος σωρεία παρεμβάσεων που θα πρέπει να γίνουν, ώστε να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η ελληνική λιανική αγορά ηλεκτρισμού.

Ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ρυθμίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εταιρειών και των καταναλωτών, με προβλέψεις για όλες τις διαδικασίες οι οποίες εμπλέκονται στην εμπορική σχέση νοικοκυριών και επιχειρήσεων με τις εταιρείες που τους παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια.

Έτσι, για παράδειγμα, θέτει πλαίσιο για τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές συνάπτουν σύμβαση με έναν καινούριο προμηθευτή, ποιες πληροφορίες θα πρέπει να αναγράφονται στους λογαριασμούς, ή πώς επιλύονται τυχόν διαφορές που θα προκύψουν στην πορεία.

Εντελώς νέος Κώδικας

Όπως έχει αναδείξει το Insider.gr, το σημερινό πλαίσιο πρόκειται να δώσει τη θέση σε έναν νέο Κώδικα, ο οποίος στόχος είναι να «ενεργοποιηθεί» έως το τέλος του έτους. Τη διαδικασία αλλαγής εκκίνησε στα τέλη Ιουλίου η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, με επιστολή της προς τη ΡΑΑΕΥ.

Με την επιστολή, η Υφυπουργός καλεί τη ΡΑΑΕΥ να προετοιμάσει τη σχετική γνωμοδότηση προς το υπουργείο. Η χθεσινή προκαταρκτική συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της έναρξης κατάρτισης της γνωμοδότησης, ώστε να αποτυπωθούν τα άρθρα του σημερινού Κώδικα και οι ρυθμίσεις που οι εταιρείες εκτιμούν ότι χρειάζονται επικαιροποίηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τις τοποθετήσεις των προμηθευτών διαφάνηκε πως ο κλάδος εκτιμά ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν παρεμβάσεις σχεδόν σε όλα τα άρθρα του Κώδικα. «Ουσιαστικά το "σήμα" της αγοράς είναι ο Κώδικας θα πρέπει να γραφτεί ξανά από την Αρχή.

Εξάλλου, όπως έχουμε ενημερωθεί, στόχος του ΥΠΕΝ όσο και της ΡΑΑΕΥ δεν είναι να απλώς επικαιροποιηθεί το υπάρχον ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά να δημιουργεί ένα νέος και σύγχρονος Κώδικας», σημειώνει χαρακτηριστικά εκπρόσωπος εταιρείας, που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη.

Στρεβλώσεις και ψηφιοποίηση

Από τις τοποθετήσεις των εταιρειών, μία γενική κατεύθυνση που προκύπτει είναι η ανάγκη άρσης των στρεβλώσεων που υπάρχουν σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο, αρκετές εταιρείες έθιξαν το γεγονός ότι ο ισχύον Κώδικας ουσιαστικά δεν έχει καμία πρόβλεψη για τις μετακινήσεις καταναλωτών με χρέη.

Έτσι, αφήνει παραθυράκι στον «ενεργειακό τουρισμό», δίνοντας τη δυνατότητα σε στρατηγικούς κακοπληρωτές να αφήνουν «φέσια» σε έναν πάροχο και να αποφεύγουν τη διακοπή ηλεκτροδότησης, μετακινούμενοι σε άλλη εταιρεία.

Επίσης, εκπρόσωποι προμηθευτών αναφέρθηκαν στις αρρυθμίες που προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί σήμερα η Καθολική Υπηρεσία, καθώς επί της ουσίας αυτή τη στιγμή δίνει τη δυνατότητα σε μπαταχτσήδες να συνεχίζουν να ηλεκτροδοτούνται επ΄ αόριστον, χωρίς να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ειδικά για την Καθολική Υπηρεσία έχει ήδη στα σκαριά ρύθμιση το ΥΠΕΝ, την οποία όπως έχει γράψει το Insider.gr, έχει αποστείλει για διαβούλευση στις εταιρείες.

Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι εκπρόσωποι παρόχων στην τηλεδιάσκεψη ζήτησαν να υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές σε μία σειρά από άρθρα που διέπουν την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να προσαρμοστούν στις δυνατότητες και τα οφέλη που προσφέρει η ψηφιοποίηση και οι νέες τεχνολογίες. Υπενθυμίζεται ότι ο σημερινός Κώδικας θεσπίσθηκε το 2013, με συνέπεια μέσα στη 10ετία που μεσολάβησε, να έχουν γίνει σημαντικά ψηφιακά άλματα, που πρέπει να ενσωματωθούν και στη λειτουργία της αγοράς ρεύματος.

Με αυτό τον τρόπο, για παράδειγμα, μπορούν να απλοποιηθούν και να διευκολυνθούν οι σχέσεις των εταιρειών με τους πελάτες τους, γεγονός που θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό. Χαρακτηριστική περίπτωση η πιστοποίηση του γνήσιου της υπογραφής στις νέες συμβάσεις, η οποία μπορεί να γίνεται ψηφιακά.

Εκδήλωση στη ΔΕΘ

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η επίσημη έναρξη των εργασιών της ΡΑΑΕΥ για τη γνωμοδότηση θα γίνει με την κεντρική εκδήλωσή της στη φετινή ΔΕΘ, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου. Στο 2ο μέρος της εκδήλωσης, οι προμηθευτές αλλά και οι καταναλωτικές οργανώσεις θα έχουν την ευκαιρία για μία πρώτη δημόσια τοποθέτηση σχετικά με το τι θα πρέπει να περιλαμβάνει ο νέος Κώδικας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider