Πλαφόν τζίρου 50.000 ευρώ φαίνεται να συμφωνήσαν κυβέρνηση και δανειστές σε σχέση με το ποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να ενταχθούν τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά φαίνεται να υπαναχωρεί των αρχικών της θέσεων, που ήταν η δυνατότητα αξιοποίησης των εν λόγω ρυθμίσεων από όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες αδιακρίτως. Η εξέλιξη ,αυτή εφόσον τελικά ισχύσει, πετά εκτός ένα μεγάλο αριθμό επαγγελματιών που έχουν τζίρο κάτω των 50.000 ευρώ και περίμεναν να προχωρήσουν στην διευθέτηση των χρεών τους με βάση τον νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.
Παρά το γεγονός ότι ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης ήταν η νέα ρύθμιση να καλύψει περίπου 400.000 επιχειρήσεις και ελευθέρους επαγγελματίες (300.000 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι 70.000 μικρές επιχειρήσεις και 30.000 μεγάλες επιχειρήσεις) με συνολικά ληξιπρόθεσμες όφειλες μόνο προς τις τράπεζες περίπου 60 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση περιορίζει το στόχο αυτό αφήνοντας έξω τους ελεύθερους επαγγελματίες, ορισμένοι από τους οποίους ενδεχομένως μπορούν να κάνουν χρήση του νόμου Κατσέλη.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη που μετείχαν στην διαπραγμάτευση το πλαφόν τον 50.000 ευρώ δεν αποκλείει το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και φυσικά σε καμία περίπτωση μεγάλες επιχειρήσεις οι ρυθμίσεις των οφειλών των οποίων θεωρούνται αναγκαίες. Αυτές οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και εφόσον κριθούν βιώσιμες ,να ρυθμίσουν όφειλες προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία αλλά και λοιπούς πιστωτές. Η διαδικασία θα ξεκινά με σχετικό αίτημα που θα υποβάλλεται στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ενώ θα μπορεί να προχωρήσει μόνο εφόσον υπάρχει συμφωνία από το 60% των πιστωτών. Στη συνέχεια θα ανατίθεται σε διαπιστευμένο δικαστικό διαμεσολαβητή ο οποίος και θα ξεκινά την όλη διαδικασία της ρύθμισης των χρεών. Η συμφωνία των πιστωτών θεωρείται κομβικό σημείο διότι όταν δεν επιτυγχάνεται τότε η εταιρεία θα είναι αναγκασμένη να προχώρα σε εκκαθάριση. Στόχος είναι από τις επιχειρήσεις που θα κρίνονται βιώσιμες τα κόκκινα δάνεια να «πρασινίζουν» και μέσω των διευθετήσεων των χρεών να περνούν στην κανονικότητα.
Στις συζητήσεις που έχουν γίνει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων φαίνεται ότι τελικά οι θεσμοί έχουν υποχωρήσει αναφορικά με το κούρεμα του ΦΠΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών αποδεχόμενοι την θέση της ελληνικής κυβέρνησης να μη περιλαμβάνονται οι φόροι αυτοί στο κούρεμα.
Αναφορικά με τις ρυθμιζόμενες οφειλές αυτές θα είναι μόνο παλιές έως και το Σεπτέμβριο του 2016, ενώ κλειδί για όλα είναι η βιωσιμότητα της επιχείρησης. Κριτήρια για αυτό θα θεωρούνται ο τζίρος ,τα χρέη της επιχείρησης, ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείται ενώ ρόλο θα παίζει και ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολεί. Όσο για την διάρκεια του νόμου φαίνεται ότι και οι δυο πλευρές προχώρησαν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις και η διάρκεια θα είναι 18 μήνες. Στις λύσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, αναδιάρθρωσης του χρέους των επιχειρήσεων, ενίσχυση της ρευστότητας από τον επιχειρηματία ή από στρατηγικό επενδυτή αν και εφόσον υπάρχει αλλά και κούρεμα μέρους των οφειλών όταν κρίνεται αναγκαίο.
Παράλληλα για να μπορεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός να λειτουργήσει στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται διάταξη για τη νομική κάλυψη των στελεχών των τραπεζών και του δημοσίου που θα υπογράφουν τις αναδιαρθρώσεις των επιχειρήσεων. Μάλιστα θα υπάρξει και δευτερογενής νομοθεσία η οποία θα θεσπίζει τις διαδικασίες και τον κανονισμό που πρέπει να ακολουθεί ο κάθε εμπλεκόμενος πιστωτής.
Σήμερα Δευτέρα έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας με τους εκπροσώπους των θεσμών με αντικείμενο τον εξωδικαστικό μηχανισμό αλλά και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.