Συγκρατημένα αισιόδοξος αναφορικά με την πορεία των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη τους επόμενους μήνες εμφανίστηκε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, μιλώντας στο ιρλανδικό μέσο ενημέρωσης The Currency.
Πιο αναλυτικά, ο ευρωπαίος οικονομολόγος τόνισε πως τους επόμενους μήνες «οι υποκείμενες πιέσεις θα συνεχίσουν να εξασθενούν», καλωσορίσζοντας παράλληλα την επιβράδυνση που σημειώνεται στους δείκτες αγαθών και υπηρεσιών.
Στη συνέχεια, ο Φίλιπ Λέιν ανέφερε πως το 2023 είναι το έτος στο οποίο θα «πικάρει» ο δεύτερος γύρος των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς η οικονομία συνεχίζει να δέχεται την επίδραση των προηγούμενων αυξήσεων στα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Τα τρέχοντα επίπεδα του πληθωρισμού (σ.σ. 5,3% τον Αύγουστο) παραμένουν πολύ ψηλά», συμπλήρωσε ο Λέιν, τονίζοντας ωστόσο πως «το γεγονός ότι υπήρξε κάποια χαλάρωση στον πληθωρισμό σε αγαθά και υπηρεσίες, αποτελεί ευπρόσδεκτη εξέλιξη».
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ απέφυγε να κάνει εκτίμηση για τις επόμενες κινήσεις της Τράπεζας κατά τη ερχόμενη συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου, όπου τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια ή αν θα προχωρήσουν σε μία νέα αύξηση, ενώ την Δευτέρα και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απέφυγε να πάρει θέση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ιρλανδός τραπεζίτης τείνει προς την πλευρά των επιφυλακτικοτέρων, κάτι που ωστόσο δεν τον εμπόδισε να εκτιμήσει πως τους τελευταίους μήνες έχουν υπάρξει ορισμένες αισιόδοξες ενδείξεις πως η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού δεν φαντάζει τόσο «τρομακτική» όσο ήταν κάποτε, υπογραμμίζοντας την πρόοδο που δείχνουν οι δείκτες που δεν συμπεριλαμβάνουν ευμετάβλητα στοιχεία, όπως οι τιμές της ενέργειας.
«Αναμένουμε να δούμε τον περίφημο βασικό πληθωρισμό να μειώνεται καθ' όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φίλιπ Λέιν, λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον προηγούμενο μήνα, τα οποία έδειξαν πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από το 5%, αρκετά μακριά από τον στόχο για μείωση κάτω από τα επίπεδα του 2%.